Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,397
    Gender:
    Female
    По „нашки“ би се рекле јуфки :)
     
  2. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,305
    Likes Received:
    226,931
    Gender:
    Female
    не се јуфки. јуфките имаат неправилна форма. ти на резаници мислиш вајда.
    ќе ти ја сликам кутијата после мислам ја имам, ова се оригинал таљатели италијански. потенки се од резаниците...
     
    Βικτωρία and Petar80 like this.
  3. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,397
    Gender:
    Female
    Во Западна Македонија јуфките се исти како таљателите. Нашите баби се собираа по куќи и месеа јуфки тенки како свила. Сега за жал таа традиција се изгуби, сега ги правиме на италијанските машинчиња. Во Источна Македонија се прават во неправилна форма и се викаат или јуфки или почесто кори. Еве ги моите јуфки со кокошка, од темата „Пилешко на мој начин“. За жал овие беа купечки, ама не беа лоши! P1100665 copy.jpg
     
  4. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Joined:
    Mar 18, 2013
    Messages:
    2,424
    Likes Received:
    8,592
    Gender:
    Female
    @tace73 Таљатели и јуфки не се исто. Јуфките се прават со јајца, таљателите и останатите тестенини не содржат јајце. Бар јас така знам.
     
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,933
    Likes Received:
    203,213
    Gender:
    Female
    Оригиналните свежи италијански тестенини се прават исклучиво со јајца и брашно, евентуално малку сол, друго ништо не се додава, не знам дали си гледала Џејми Оливер или други готвачи кога прават свежи тестенини кои не ги сушат, туку веднаш ги варат, само малку просушени.
    Овие по маркетиве се најчесто без јајца, ама не се исти по вкус.

    Инаку јуфки и таљатели не е исто, само формата може да им биде иста, ако се прават на машината за тестенини која што повеќето ја имаат дома. А по рецептот се различни, бидејќи таљателите, како што кажав содржат само јајца и брашно, а јуфките имаат и масло и млеко.
     
    Victorian, azelea, Val-Dim and 8 others like this.
  6. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,939
    И двете сте во право, и не сте во исто време. Вистинките италијански тестенини се разликуваат од место во место, ама најчесто се јадат суви од дурим или свежи од обично брашно без јајца, а ако се со јајца е нагласено и се вика pasta all'uovo (тестенини со јајца). Мислам Гордон Ремзи прави тестенини без јајца, а и јас мислев со јајца се, ама баш еден готвач во една област која порано била под Италија и имаат тестенини во исхраната ми рече дека обично се без јајца. Млеко, нормално, не се става.
     
    Last edited: Sep 22, 2017
    Victorian, azelea, Mishela and 2 others like this.
  7. coldbaby

    coldbaby Истакнат член

    Joined:
    Mar 4, 2017
    Messages:
    79
    Likes Received:
    51
    Gender:
    Female
    Ova se moite :$
     

    Attached Files:

    Ketchup, emkaemka, Victorian and 19 others like this.
  8. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Joined:
    Mar 18, 2013
    Messages:
    2,424
    Likes Received:
    8,592
    Gender:
    Female
    @DAngel @Annath Зборував за овие наши купечки, што ги јадеме, сите што сум ги купувала биле без јајца.
    Оргинални италијански немам пробано :)
     
    Βικτωρία likes this.
  9. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,106
    Likes Received:
    20,007
    Gender:
    Female
    Уште рецепт да додадеш и ке биде се како што треба :)
     
    Βικτωρία likes this.
  10. coldbaby

    coldbaby Истакнат член

    Joined:
    Mar 4, 2017
    Messages:
    79
    Likes Received:
    51
    Gender:
    Female
    Ovie se od testeninite so spanak gi ima vo tinex od jamie oliver. Za sosot stavam malku spanak predhodno varen potoa magdonoz i pecurki i malku luk seto toa se przi i na kraj dodavam domasno domatno pire i uste 3-4 min go przam seto zaedno.Prevkusno e
     
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,933
    Likes Received:
    203,213
    Gender:
    Female
    @DAngel јас зборам за свежи тестенини, не за овие кај нас што се продаваат, а и во Италија. Сите готвачи на емисиите што сум ги гледала на каналите за храна, прават свежи тестенини исклучиво со јајца (жолчка) и брашно. Од дурум пченица не сум видела да прават, ниту пак користат такви готови, ама веројатно овие што се pasta all'uovo не се за сушење и чување, туку се јадат веднаш. Не знам навистина, не сум упатена многу во детали, ама и рецепти кога гуглам, ми дава дека е со јајца.
    Како и да е, битното е дека јуфки и таљатели не е исто, оти јуфките имаат и масло и млеко, што не е случај со италијанските тестенини. А за формата, варијабилна е.
     
    kukla21, Mishela, oblace1 and 4 others like this.
  12. dunika

    dunika Форумски идол

    Joined:
    Mar 31, 2012
    Messages:
    3,848
    Likes Received:
    95,249
    Gender:
    Female
    Таљатели Барила,варени 6 мин во баааѓи солена вода.Сосот е црвен кромид,лукче,печурки,тиквичка и малку пиперка,сецкани и пропржени,па прелиени со доматен сос.Се крчка 10тина мин,па се меша со пастата на крај. IMG_1853.JPG
     
    ZAHRA, Mariangel, eli25 and 41 others like this.
  13. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Моите таљатели се all'uovo (нормално купени) италијански.
    Не се сушени се јадат веднаш.

    Обожавам паста со песто па затоа моите се зелени :D
    15061085951010.jpg
    Во завриена вода се стават таљателите 3-4 мин.
    Се цедат и се враќат назад кај загреаното маслиново масло и песто.
    Мене ми се повкусни одозгора со рендан пармезан.

    Едноставно, брзо а вкусно!
     
    ZAHRA, eli25, Ketchup and 34 others like this.
  14. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,827
    Likes Received:
    62,051
    ^ 8-|
    Во понеделникот напишав...
    1,2,3...6, а има уште еден ден :)
    Мммм... значи готвите :clap:, до темата било!!!

    ПС Коментари ке има :talk:... можеби овој пат ке бидам построга ]:) :rock:
     
  15. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Joined:
    May 17, 2017
    Messages:
    444
    Likes Received:
    7,405
    Gender:
    Female
    IMG_20170921_171529.jpg
    Таљателите се варат според упатството, се процедуваат и се стават во омрсено плехче. Настрана правиме прелив со три јајца, 1 чаша млеко или јогурт и околу 150-200гр сирење. Се става врз нив и се пече.
    П. С. Се двоумев дали воопшто да ги ставам не се ни приметуваат таљатели ли се, што ли се.. ама па вкусни се, претежно на ваков начин приготвувам тестенини мм ги сака запечени и крцкави.
     
    fallenangel, eli25, Ketchup and 25 others like this.
  16. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,009
    Gender:
    Female
    Моиве се таљатели гнезда, исто потпечени :)
    таљатели-гнезда.jpg

    Додека таљателите се варат, се прави прелив од јајца, хопла, ситно сецкан магдонос, шери домати и маслинки. Се зачинува со сол и бибер. Количината на состојките зависи од тоа колку гнезда сакате да направите, ама еве ориентационо јас ставив 2 јајца и околу пола чаша хопла на 6 гнезда. Откако ќе се сварат таљателите се потопуваат во преливот и се ставаат во модли премачкани со масло. Остатокот од смесата рамномерно се става во калапите, а на крај врз гнездата наросуваме пармезан. Јас ги печев на 175 степени, ми се чини околу 15тина минути. Потоа ги вадите од рерна, внимателно со нож ги поминувате модлите по страните и ги вадите гнездата. Мене многу лесно ми се извадија, не беа залепени воопшто. Можете да ги комбинирате со што сакате, мене највкусни ми беа со павлака :) Исто и во смесата можете да ставите што сакате по желба, пример сувомеснато, печурки, или нешто друго по вкус.
     
  17. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,888
    Likes Received:
    173,470
    Gender:
    Female
    BabyStyle and CrazyOne like this.
  18. BabyStyle

    BabyStyle Популарен член

    Joined:
    Jun 29, 2010
    Messages:
    470
    Likes Received:
    8,955
    Леле супер браво се мислев околу @dunika i @AnaKarenina , и заради оргиналноста мојот глас заврши кај @AnaKarenina. Ќе бидат зготвени наскоро :)
     
    Mishela, AnaKarenina and LiliBoz like this.
  19. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,155
    Likes Received:
    221,775
    Gender:
    Female
    Таљатели.
    Општо за паста кога станува збор припаѓам, јадам секој ден без исклучок.
    Навиката од италија ми остана.
    Нејзе..
    Италјански таљатели и македонска јуфка е се само исто не е. Зборувам по состав и вкус нормално.
    Оргинален рецепт за паста, нема. Односно има повеќе оргинални рецепти за паста во италија не е еден, но кога станува збор за пресна паста во ресторант служат паста со жолча и јајце тазе приготвена.
    Но секако и тука има исклучоци.
    Кога збруваме за паста, највкусна паста е со јајца.
    И брашно и вода не дека не е вкусна ама сепак ..нели..
    Кој каде како зависно си готви паста и нејзин состав, нема правила.
    Ако ние направиме од македонскиот состав за јуфка и тестото го пројдеме низ машинка за таљатели онда тоа се вика македонски таљатели :D
    Ако се разбираме..
    Значи таљатели и јуфка е скоро исто ако тестото е исто.. ама ако забележиме дека тестото го сукаме или обратно го пројдуваме низ машина онда и тоа не е исто, оти нели сукано и влечено пак не е исто.
    Да така сума сумарум не е исто воопшто.
    Јас на пракса и во ресторан сум правела паста со жочка и брашно или брашно и вода и веднаш сум ги варела..
    И не не е исто нити не сушено и сушено.
    Ама они сакат паста фреска односно преферират.
    Зготви јади работава.
    Низ маркети има различни пасти по состав и сите си имат своја убавина.
    Не се лоши, не.
    Мојот глас отиде кај некого каде што во пастата нема додатни јајце во сосот.
    Оти така не ги сакам..
    Така..:emo:

    Последен пат правев ситна паста алла леќа (y) пробајте..(fingers)
     
    LiliBoz, azelea and DAngel like this.
  20. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,888
    Likes Received:
    173,470
    Gender:
    Female
    Дека те читам по другиве теми со нејЗе-во..
    Па чисто онака другарски да ти кажам дека е нејСе...да не ти се смеат душманите:D