Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    По „нашки“ би се рекле јуфки :)
     
    На BabyStyle, girl-miri и Βικτωρία им се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Пол:
    Женски
    не се јуфки. јуфките имаат неправилна форма. ти на резаници мислиш вајда.
    ќе ти ја сликам кутијата после мислам ја имам, ова се оригинал таљатели италијански. потенки се од резаниците...
     
    На Βικτωρία и Petar80 им се допаѓа ова.
  3. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Во Западна Македонија јуфките се исти како таљателите. Нашите баби се собираа по куќи и месеа јуфки тенки како свила. Сега за жал таа традиција се изгуби, сега ги правиме на италијанските машинчиња. Во Источна Македонија се прават во неправилна форма и се викаат или јуфки или почесто кори. Еве ги моите јуфки со кокошка, од темата „Пилешко на мој начин“. За жал овие беа купечки, ама не беа лоши! P1100665 copy.jpg
     
    На emkaemka, Victorian, Lolipop23 и 14 други им се допаѓа ова.
  4. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.407
    Допаѓања:
    8.450
    Пол:
    Женски
    @tace73 Таљатели и јуфки не се исто. Јуфките се прават со јајца, таљателите и останатите тестенини не содржат јајце. Бар јас така знам.
     
    На Mishela, Βικτωρία, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Пол:
    Женски
    Оригиналните свежи италијански тестенини се прават исклучиво со јајца и брашно, евентуално малку сол, друго ништо не се додава, не знам дали си гледала Џејми Оливер или други готвачи кога прават свежи тестенини кои не ги сушат, туку веднаш ги варат, само малку просушени.
    Овие по маркетиве се најчесто без јајца, ама не се исти по вкус.

    Инаку јуфки и таљатели не е исто, само формата може да им биде иста, ако се прават на машината за тестенини која што повеќето ја имаат дома. А по рецептот се различни, бидејќи таљателите, како што кажав содржат само јајца и брашно, а јуфките имаат и масло и млеко.
     
    На Victorian, azelea, Val-Dim и 8 други им се допаѓа ова.
  6. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    И двете сте во право, и не сте во исто време. Вистинките италијански тестенини се разликуваат од место во место, ама најчесто се јадат суви од дурим или свежи од обично брашно без јајца, а ако се со јајца е нагласено и се вика pasta all'uovo (тестенини со јајца). Мислам Гордон Ремзи прави тестенини без јајца, а и јас мислев со јајца се, ама баш еден готвач во една област која порано била под Италија и имаат тестенини во исхраната ми рече дека обично се без јајца. Млеко, нормално, не се става.
     
    Последна измена: 22 септември 2017
    На Victorian, azelea, Mishela и 2 други им се допаѓа ова.
  7. coldbaby

    coldbaby Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 март 2017
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    51
    Пол:
    Женски
    Ova se moite :$
     

    Прикачени фајлови:

    • IMAG1903.jpg
      IMAG1903.jpg
      Големина на фајлот:
      253,9 KB
      Прегледи:
      90
    На Ketchup, emkaemka, Victorian и 19 други им се допаѓа ова.
  8. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.407
    Допаѓања:
    8.450
    Пол:
    Женски
    @DAngel @Annath Зборував за овие наши купечки, што ги јадеме, сите што сум ги купувала биле без јајца.
    Оргинални италијански немам пробано :)
     
    На Βικτωρία му/ѝ се допаѓа ова.
  9. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    19.743
    Пол:
    Женски
    Уште рецепт да додадеш и ке биде се како што треба :)
     
    На Βικτωρία му/ѝ се допаѓа ова.
  10. coldbaby

    coldbaby Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 март 2017
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    51
    Пол:
    Женски
    Ovie se od testeninite so spanak gi ima vo tinex od jamie oliver. Za sosot stavam malku spanak predhodno varen potoa magdonoz i pecurki i malku luk seto toa se przi i na kraj dodavam domasno domatno pire i uste 3-4 min go przam seto zaedno.Prevkusno e
     
    На azelea, boomsleng и Βικτωρία им се допаѓа ова.
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Пол:
    Женски
    @DAngel јас зборам за свежи тестенини, не за овие кај нас што се продаваат, а и во Италија. Сите готвачи на емисиите што сум ги гледала на каналите за храна, прават свежи тестенини исклучиво со јајца (жолчка) и брашно. Од дурум пченица не сум видела да прават, ниту пак користат такви готови, ама веројатно овие што се pasta all'uovo не се за сушење и чување, туку се јадат веднаш. Не знам навистина, не сум упатена многу во детали, ама и рецепти кога гуглам, ми дава дека е со јајца.
    Како и да е, битното е дека јуфки и таљатели не е исто, оти јуфките имаат и масло и млеко, што не е случај со италијанските тестенини. А за формата, варијабилна е.
     
    На kukla21, Mishela, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.913
    Пол:
    Женски
    Таљатели Барила,варени 6 мин во баааѓи солена вода.Сосот е црвен кромид,лукче,печурки,тиквичка и малку пиперка,сецкани и пропржени,па прелиени со доматен сос.Се крчка 10тина мин,па се меша со пастата на крај. IMG_1853.JPG
     
    На ZAHRA, Mariangel, eli25 и 41 други им се допаѓа ова.
  13. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    Моите таљатели се all'uovo (нормално купени) италијански.
    Не се сушени се јадат веднаш.

    Обожавам паста со песто па затоа моите се зелени :D
    15061085951010.jpg
    Во завриена вода се стават таљателите 3-4 мин.
    Се цедат и се враќат назад кај загреаното маслиново масло и песто.
    Мене ми се повкусни одозгора со рендан пармезан.

    Едноставно, брзо а вкусно!
     
    На ZAHRA, eli25, Ketchup и 34 други им се допаѓа ова.
  14. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.466
    ^ 8-|
    Во понеделникот напишав...
    1,2,3...6, а има уште еден ден :)
    Мммм... значи готвите :clap:, до темата било!!!

    ПС Коментари ке има :talk:... можеби овој пат ке бидам построга ]:) :rock:
     
    На tace73, boomsleng, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    IMG_20170921_171529.jpg
    Таљателите се варат според упатството, се процедуваат и се стават во омрсено плехче. Настрана правиме прелив со три јајца, 1 чаша млеко или јогурт и околу 150-200гр сирење. Се става врз нив и се пече.
    П. С. Се двоумев дали воопшто да ги ставам не се ни приметуваат таљатели ли се, што ли се.. ама па вкусни се, претежно на ваков начин приготвувам тестенини мм ги сака запечени и крцкави.
     
    На fallenangel, eli25, Ketchup и 25 други им се допаѓа ова.
  16. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Пол:
    Женски
    Моиве се таљатели гнезда, исто потпечени :)
    таљатели-гнезда.jpg

    Додека таљателите се варат, се прави прелив од јајца, хопла, ситно сецкан магдонос, шери домати и маслинки. Се зачинува со сол и бибер. Количината на состојките зависи од тоа колку гнезда сакате да направите, ама еве ориентационо јас ставив 2 јајца и околу пола чаша хопла на 6 гнезда. Откако ќе се сварат таљателите се потопуваат во преливот и се ставаат во модли премачкани со масло. Остатокот од смесата рамномерно се става во калапите, а на крај врз гнездата наросуваме пармезан. Јас ги печев на 175 степени, ми се чини околу 15тина минути. Потоа ги вадите од рерна, внимателно со нож ги поминувате модлите по страните и ги вадите гнездата. Мене многу лесно ми се извадија, не беа залепени воопшто. Можете да ги комбинирате со што сакате, мене највкусни ми беа со павлака :) Исто и во смесата можете да ставите што сакате по желба, пример сувомеснато, печурки, или нешто друго по вкус.
     
    На КикиМаус, ninavila, Mariangel и 54 други им се допаѓа ова.
  17. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Пол:
    Женски
    На BabyStyle и CrazyOne им се допаѓа ова.
  18. BabyStyle

    BabyStyle Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јуни 2010
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    8.955
    Леле супер браво се мислев околу @dunika i @AnaKarenina , и заради оргиналноста мојот глас заврши кај @AnaKarenina. Ќе бидат зготвени наскоро :)
     
    На Mishela, AnaKarenina и LiliBoz им се допаѓа ова.
  19. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Пол:
    Женски
    Таљатели.
    Општо за паста кога станува збор припаѓам, јадам секој ден без исклучок.
    Навиката од италија ми остана.
    Нејзе..
    Италјански таљатели и македонска јуфка е се само исто не е. Зборувам по состав и вкус нормално.
    Оргинален рецепт за паста, нема. Односно има повеќе оргинални рецепти за паста во италија не е еден, но кога станува збор за пресна паста во ресторант служат паста со жолча и јајце тазе приготвена.
    Но секако и тука има исклучоци.
    Кога збруваме за паста, највкусна паста е со јајца.
    И брашно и вода не дека не е вкусна ама сепак ..нели..
    Кој каде како зависно си готви паста и нејзин состав, нема правила.
    Ако ние направиме од македонскиот состав за јуфка и тестото го пројдеме низ машинка за таљатели онда тоа се вика македонски таљатели :D
    Ако се разбираме..
    Значи таљатели и јуфка е скоро исто ако тестото е исто.. ама ако забележиме дека тестото го сукаме или обратно го пројдуваме низ машина онда и тоа не е исто, оти нели сукано и влечено пак не е исто.
    Да така сума сумарум не е исто воопшто.
    Јас на пракса и во ресторан сум правела паста со жочка и брашно или брашно и вода и веднаш сум ги варела..
    И не не е исто нити не сушено и сушено.
    Ама они сакат паста фреска односно преферират.
    Зготви јади работава.
    Низ маркети има различни пасти по состав и сите си имат своја убавина.
    Не се лоши, не.
    Мојот глас отиде кај некого каде што во пастата нема додатни јајце во сосот.
    Оти така не ги сакам..
    Така..:emo:

    Последен пат правев ситна паста алла леќа (y) пробајте..(fingers)
     
    На LiliBoz, azelea и DAngel им се допаѓа ова.
  20. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Пол:
    Женски
    Дека те читам по другиве теми со нејЗе-во..
    Па чисто онака другарски да ти кажам дека е нејСе...да не ти се смеат душманите:D
     
    На galapce, ilyan, Someonespecial и 4 други им се допаѓа ова.