Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
    И? @AnaKarenina ?Ти треба да решиш. Пак ќе доцниме.. :)
     
  2. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,008
    Gender:
    Female
    Јас па чекам да пишете дали е дупла темата :) Ако немало тема Цимет, нека биде тоа.
     
  3. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
    Ги има темите на првата страна, цимет немало досега :)
     
  4. sanjaeva

    sanjaeva Форумски идол

    Joined:
    Feb 3, 2011
    Messages:
    3,391
    Likes Received:
    87,674
    СДК декa вo пoследнoнo тoртиче штo oтиде вoн кoнкуренцијa стaвив и цимет вo прелив шербетoт иaкo не пишaв..зoштo кaк мене цимет сo се иде :)
    Две утки зa 3 денa.
     
  5. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Цимет... Баклавата од пред некој ден #6233 имаше шербет... и цимет :!:
    @sanjaeva не си сама со утките :tmi:

    @AnaKarenina честитки за победата :f:
    Новата тема е прекрасна, очекувам многу нови рецепти со цимет :)

    ПС Денес добив нов рецепт за баклава со ореви, пудинг... и нормално шербет!!!
    Планирам да ја направам за Нова година... иии одвај чекам да ја пробам!!!
    Никогаш не сум пробала печен пудинг накиснат со шербет :tmi:
     
  6. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Joined:
    May 17, 2017
    Messages:
    444
    Likes Received:
    7,405
    Gender:
    Female
    Посен, ароматен колач
    IMG_20171215_111928_677.JPG
    Едноставен, брз и навистина ароматен колач башка и посен.
    Состојки:
    12лажици шеќер
    400мл вода
    10 лажици мармалад од сливи (може по желбс)
    4 лажици мармалад од кајсии
    1 мало лажиче сода бикарбона 1пециво
    1полна мала лажичка цимет
    1 лажичка анис
    прав шеќер за наросување
    Се става прво водата и шеќерот па мармаладот и останатите состојки, сето тоа убаво се меша со лажица да се добие хомогена смесата. Печев во правоаголно плехче 28 околу 45 минути на 200 степени, кога ја исклучив рерната го оставив уште малку. Потоа се наросува шеќер во прав и спремен за послужување. Циметот преовладува, колачот доаѓа сочен на јадење од мармаладот,погоден за зимски денови, може да се најде и на трпезата на некоја посна слава.
    IMG_20171215_111604.jpg IMG_20171215_111816.jpg
     

    Attached Files:

  7. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    IMG_20170918_3.jpg
    1,5 чаши шеќер
    2 чаши брашно
    2 јајца
    250 мл.млеко
    100 гр.млечно чоколадо
    70 гр. путер
    1 прашок за пециво
    1 лажиче цимет

    Се мешаат сите суви состојки заедно со изренданото чоколадо.Млекото и путерот се ставаат на оган додека се стопи па се додаваат кон сувите состојки.Се меша убаво со шпатула.Потоа се додаваат и двете јајца па со миксер се меша убаво.Се става во правоаголна модла и се пече околу 30 минути на 180 степени.
     
  8. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Sutlijash :inlove:
    Se vari 1l mleko so 1 sholja (za kafe) oriz i polovina sholja zejtin na tivko. Chesto se promeshuva da ne se zalepi orizot na dnoto. Koga ke bide svaren orizot se dodava 1 paketche vanilin sheker i 4 golemi lazhici sheker i se popushta malku temperaturata. Se ostava da provrie ushte nekoi 5-6 min (ke vidite dali e dovolno gusto) i se servira so cimet :inlove:
    Sovrshen mi e receptov, podobar ne sum probala. Deka od sveki :lol: 844694BD-F59B-453C-BA28-1C09D3B5691B.jpeg
     
  9. Someonespecial

    Someonespecial Free-minded aesthete

    Joined:
    Nov 17, 2012
    Messages:
    13,119
    Likes Received:
    163,768
    Gender:
    Female
    Состојки:
    Една чаша од 300 грама ориз
    2 кесички ванилин шеќер
    12 лажици шеќер
    1 литар млеко
    500 милилитри вода
    100 милилитри зејтин

    Состојките се ставаат во тенџере заедно и се ставаат на тивок оган да зоврие. Откако ќе зоврие ,се вари уште 40 минути во покриен сад
    Откако ќе се свари сутлијашот се става во мали садови и се украсува по желба со цимет или какао.

    И од мене сутлијаш :angel: Имам убава слика од скоро па од мерак да ви се придружам :lol:

    IMG_20160113_172817.jpg
     
  10. MissDior

    MissDior Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Messages:
    1,214
    Likes Received:
    10,130
    Овесни палачинки со цимет AD340811-AFF1-43C0-BCFB-195B697D1F12.jpeg
    Овој рецепт го правам најчесто за доручек или ужина (ќерка ми која има 2 години го обожава) предност е што е здрав и многу брзо се спрема. Од едно јајце излегуваат 3 палачинки.
    Се мати со вилушка едно јајце со една лажица млеко се додаваат еден филџан мелени овесни снегулки со неколку мелени бадеми, пола лажичка цимет, прстофат сода бикарбона или пециво, се меша убаво се заедно. Се остава да одстои 5-10 мин. На загреана и подмачкано тава се печат палачинки. Јас ги гарнирам со свежо сецкано овошје, јаболки, портокали и вишни кои совршено одговараат со циметот. Преливам со сируп од капини (како во овој случај) или некој џем кој го имам во моментот.
     
  11. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Интегрални колаченца со цимет

    DSC_0009.jpg

    DSC_0002.jpg DSC_0003.jpg DSC_0006.jpg

    2 јајца
    1 коцка путер / маргарин
    5 чажици кафејав шеќер / бел шеќер
    500 гр интегрално брашно
    1 лажица цимет
    суво грозје / ореви / мармалад

    Се матат јајцата, шеќерот и маргаринот, се додава брашното и циметот и се замесува тесто. Се додава сецкано суво грозје или ситно сецкани ореви и се убаво се воедначува. Од добиеното тесто се расукува кора дебела околу 1 сантиметар и со модла се сечат колаченца. Се пече во тава обложена со хартија за печење, кратко, до првото „заруменување“.
    Од истото тесто се прават и окригли колаченца без суво грозје / ореви, кои што се „лепат“ со мармалад...
     
  12. dunika

    dunika Форумски идол

    Joined:
    Mar 31, 2012
    Messages:
    3,846
    Likes Received:
    95,208
    Gender:
    Female
    Ова ми се омилените божиќни колачи,типични се за католички божиќ,заедно со уште неколку видови,но ѕвездите со цимет или оригинал Zimtsterne ми се no.1
    Во длабок сад најпрво се матат цврсто 3 белки,па се додава прстофат сол,250гр шеќер во прав,1 ипол лажичка цимет,малку лимонов сок,и 350 гр мелени бадеми.
    Добро измешаното тесто се расукува на работна површина со дебелина од 7мм.Се вадат ѕвезди со калапче,па на пекарска хартија и во релна,5-6 мин на 250C.
    Ѕвездиве нормално се глазираат,со смеса од белка и шеќер во прав,па преноќуваат да се исуши и стегне глазурата.Јас тој дел го прескокнав:)
    И да,во кутија добро затворени може да се чуваат и две недели:*:
    1CC129EF-BA49-455C-A4CE-015AA3E7EA9B.jpeg
     
  13. didi1982

    didi1982 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    271
    Likes Received:
    4,115
    За прв пат на темава :)

    Посен празничен колач

    - 1 чаша брашно (250 mL)
    - 1/2 чаша кафеав шеќер
    - 1 лажичка пециво
    - 2/3 чаша суво грозје (претходно потопено и одстоено во рум и цимет)
    - 1/3 чаша сечкани лешници
    - 1/3 чаша рендан морков
    - 1/3 чаша масло
    - 1/3 чаша сок од цеден портокал
    - кора од 1 портокал
    - кора од 1 лимон
    - 1 лажичка нарендан свеж ѓумбир
    - 1/2 лажичка цимет

    Ги промешуваме брашното, пецивото и шеќерот. Лешниците ги сечкаме и заедно со сувото грозје ги додаваме кон сувите состојки. Рендаме морков и ѓумбир како и корите од портокал и лимон. Додаваме цимет, маслото и сокот од цеден портокал, па целата смеса ја соединуваме со лажица.Ја истураме во калап за ролат, кој го намрсуваме и набрашнуваме или обложен со хартија за печење. Го печеме во загреана рерна околу 35 минути на 180 степени (може и подолго).

    praznicen kolac.jpg
     
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,158
    Gender:
    Female
    IMG_20171217_132235.jpg
    Кекси со цимет (т.н snickerdoodles)

    Потребно е:
    3 шолји брашно
    Лажиче сода бикарбона за јадење (може и прашок за пециво наместо сода)
    Пола лажиче сол
    2 лажички калиум битартарат (замена се 4 лажички лимонов сок или алкохолен оцет)
    Шолја несолен путер на собна температура
    Пола шолја кафеав шеќер (light brown)
    Една плус четвртина шолја обичен шеќер
    2 големи јајца
    2 лажичиња екстракт од ванила
    2 лажичиња мелен цимет

    Рерната се загрева на 190 степени. Се мешаат сувите состојки (брашно, сода, калиум битартарат, сол). Ако користите лимонов сок, оставете го за подоцна.
    Во длабок сад се мати путерот со кафеавиот и шолја од белиот шеќер, да стане пенест. Се додава ванилата, лимоновиот сок, јајцата. Се мати убаво на најголема брзина. На смесата се додаваат сувите состојки и се мати со миксерот на најмала брзина, да се измеша убаво. После и со рака се меси, тестото е малку лепливо, може да се додаде брашно, ама нема потреба.
    Во чинија се мешаат циметот и преостанатиот шеќер. Се прават топчиња од тестото, се валкаат во смесата од цимет и шеќер и се сплескуваат, се редат на хартија во плех. Се печат 12-14 минути на 190 степени во загреана рерна. Ако ги оставите подолго, ќе бидат тврди.
    IMG_20171217_132246.jpg
     
  15. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
    Со повод правев сефте посни палачинки, кои ме изненадија и одма ги запишав во тефтерот :)
    Пред да ги објавам во ФИ се сетив дека исполнуваат услов за овде

    ПОСНИ БАНАНА ПАЛАЧИНКИ
    IMG_20171217_130427_525.JPG

    15 лажици брашно
    1/2 лажиче пециво
    Прстофат сол
    Ванилин шеќер
    1 лажиче цимет
    2 лажици шеќер
    1 лажица мед
    1 лажица масло
    350 мл вода

    Се меша со миксер и да отстои пола час па се додава
    1 зрела пасирана банана

    Меки, вкусни, навистина ме воодушевија :)
     
  16. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    ехеее колку има супер
    вечер до кое време треба да пуштам слики?
     
    didi1982 and zhap4e like this.
  17. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
    Полноќ
     
    LiliBoz likes this.
  18. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Печена тиква со цимет
    15135216700140.jpg
    Тиквата ја сечеме на покрупни парчиња, ја ставаме на хартија за печење, печеме на 200° околу 40 мин.
    Кога тиквата е уште топла одозгора ставаме по 1 лажиче мед и цимет.
    По желба јаткасти плодови и суво овошја (во мојот случај ореви и суво грозје)

    п.с Рузмаринот е за декорација :!:
     
  19. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    не верувам дека ќе стигнам ама знам дека ќе гласам (fingers)
     
  20. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,281
    Likes Received:
    259,155
    received_1734752153222373.jpeg
    Колачот често го правам, со јаболка и цимет.
    Се клапат 3 јајца, еден филџан шеќер, пола зејтин, две брашно, еден или два филџана млеко или јогурт, пециво и ванилен шеќер. Значи се прави обичен пандишпан. Се ренде јаболка и се додава цимет. И во тестото ставам малку цимет. Се пече и на крај се народува со шеќер во прав.