Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,730
    Likes Received:
    45,637
    Gender:
    Female
    И јас гласав за дуфи, ептен вкусно изгледа :nod:
     
    duffi likes this.
  2. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,420
    Likes Received:
    127,009
    I jas za @duffi vo prva prilika ke go pravam.
     
    duffi likes this.
  3. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,659
    Likes Received:
    175,153
    Gender:
    Female
    @duffi
    Мм гласаше :D
     
    mal.ecka and duffi like this.
  4. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    тежок избор беше ова. посебно зашто се давам во зеленчук а замислете не ми текна да сликам.
    гласав за мисдиор иако за сите би гласала. слаба точка ми е модар.
     
    eli25 and MissDior like this.
  5. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    @Avery честито бирај нова тема :)
     
  6. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,781
    Likes Received:
    14,587
    Gender:
    Female
    Ооо фала ви дечки :) Втор пат учествувам и навистина не се надевав на победа :D
    Да почастам :)
    7E3602FE-890A-4608-84E9-97550DE9D02B.jpeg 011415D3-A987-42CE-B737-99BDD125664A.jpeg
    Инаку, мои предлог теми се:
    • Летни освежителни десерти
    • Интернационална кујнa ( кинески рецепти, индиски, медитерански и тн...)
    • Ражњичи ( од месо, зеленчук, овошје...)
    Ви фаќа око некоја тема? :)
     
    Last edited: Aug 2, 2018
  7. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Јас сум за првото :D
     
    Avery and Mari* like this.
  8. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,730
    Likes Received:
    45,637
    Gender:
    Female
    Не сме имале интернационално јадење
    Може ќе научиме некој кинески рецепт :smirk:
     
    Avery, *Ench@nted* and SofiMar_ like this.
  9. *Ench@nted*

    *Ench@nted* Форумски идол

    Joined:
    Jan 24, 2018
    Messages:
    2,049
    Likes Received:
    26,293
    Gender:
    Female
    И јас сум за интернационални кујни, ама не ме слушајте мене, ретко учествувам :tmi:
    Но :!: секогаш гласам.
    Честитки @Avery и јас гласав за тебе :party:
     
    Mari* and Avery like this.
  10. NarCis@

    NarCis@ Форумски идол

    Joined:
    Mar 4, 2018
    Messages:
    11,392
    Likes Received:
    183,538
    Gender:
    Female
    Јас сум за второто :) Кинеско, индиско сакам многу. Честитки @Avery и јас гласав за тебе, баш дека кинеско :wasntme:
     
    Avery likes this.
  11. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,781
    Likes Received:
    14,587
    Gender:
    Female
    Тогаш новата тема нека биде Интернационални јадења/ кујни (како звучи подобро) :)

    Може да се подготви некој интересен солен или благ рецепт од соседството, но и од некоја подалечна или егзотична земја :)

    C6AD1E87-F517-45A9-8A65-C332EA54AC0B.gif


     
    Skorpija25, Harper, galapce and 8 others like this.
  12. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Цезар салата на мој начин :) .
    Ајсберг,шери шомати (портокалови,црвени и жолти),пилешко полнето со кашкавал и сирење од тие замрзнати со презла, што треба да се испржат или испечат,балсамико ,сол и масло.Прелив не ставив јас оти пилешкото кога го исеков се растече од кашкавалот и сирењето па како преливче да пушти. IMAG1682_1~2.jpg
     
  13. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,534
    Likes Received:
    289,015
    Денешната вечера. Не знаев дека темава е интернационална храна, инаку полични слики ќе направев.:doh:
    Оваа за во обичниот инстаграм ја токмев:smirk:
    А сега касно е, се изедовме |(
    678D565D-7A2F-4610-B659-E892FBFE0256.jpeg
    Мелено месо пржено на масло со различни зачини.
    Зајре од пченка, црвени гравчиња, патлиџан, авокадо и јапанелос. Зајрето полиено со салса сос.
     
  14. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,730
    Likes Received:
    45,637
    Gender:
    Female
    Роловано телешко
    20180803_183755.jpg
    телешко месо 600гр
    Сенф
    Кромид
    Печурки
    Месото се дели на 4 кременадли и се отвараат со чеканче
    Се мачкаат со сенф,се става кромид и се прават ролни
    Се зачинува со сол и бибер
    Се динстаат на тивко и кога се при крај се додава малку масло за да се пржат кратко
    Во друго тавче се пржи кромид и печурки и се додаваат кај месото Во истото масло се става една лажица брашно да се пржи и околу пола литар вода
    И ова се додава кај месото,се зачинува со сол и бибер
    Ова на Германски начин заборавив да пишам
    20180803_152954.jpg
     
    Last edited: Aug 3, 2018
  15. 1209

    1209 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    6,976
    Likes Received:
    45,677
    Gender:
    Female
    rice.png
    Еве од мене еден специјалитет, Пилешко со сусам и азиски сос со кремаст ориз.
    Многу вкусно да си кажам.

    Состојки:
    -Пилешки стек(зависи за колку народ готвите)
    -Ориз 250гр.
    -Пченкарно брашно
    -Јајца
    -зеленчук по желба
    -мајонез
    -лук
    -ѓумбир во прав или свеж

    Сос:
    супени лажици од се`
    -5 л. соја сос
    -1 л. мед
    -1л оцет(правилно треба од ориз ама јас користев бел)
    -3л кечап
    -1л рамна кафеав шеќер
    -чили, сол, сусам(нема мерка)

    Пилешко:
    Се сецка на поголеми парчиња и се става во маслиново масло, лук и мајонез да се маринира околу еден час.
    Потоа се похова во јајца прво, па пченкарно брашно и се пржи во длабок врел зејтин(фритеза идеално). Се пржи во 3 етапи, прво само да се запржи коричката и малку месото и се вади на хартија да се впие мраснотијата, потоа се става пак да се пржи во нов зејтин оти оној се кашка и може да загорат, се ставаат пак и се пржат да дојдат зготвени при крај, пак се тргаат на хартија.
    Потоа се спрема сосот. Соја сос, мед, ѓумбир, чили, скроз малце сол оти соја сосот е зачинет, оцет, кечап и кафеав шеќер. Се става сусамот на сува тава малку да се запече да пушти вкус и се додава сетоа ова, да почне да крчка и ги ставаш парчињата стек да се допржат до крај додека да станат лепливи.
    Да се внимава многу со зачините во рецептов, односно со оние што солат оти самите сосеви се многу зачинети и еднаш јас утнав со тоа што ставав сол и на месото и на оризот, во сосот и беше лошо. Втор пат го погодив.

    Ориз:
    Се вари стандард како белиот за сутлијаш, ама со помалку вода за да се свари до степен да е леплив, се попарува со растопен путер со малку кари и во него се ставаат обарени зеленчуци по желба, јас ставив брокула.

    Се сервира со млад кромид или стебленца власец ако најдете овој период, јас не најдов.

    Уживајте!
     
  16. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,781
    Likes Received:
    14,587
    Gender:
    Female
    Од мене еден индиски рецепт.

    Пилешко со гарам масала и кари
    4BB5C3D6-AF2B-4BC2-8AD3-0DCBD271F252.jpeg

    Гарам масала е мешавина на зачини кои го даваат оној препознатлив шмек на индиските јадења.
    Може да го направите така што ќе измешате по една лажичка мелен бибер, коријандер, цимет и ким и по половина лажиче морско оревче, кардамом и каранфилче.

    Ориз:
    Во нелепливо тавче се става лажица-две путер да се растопи. Се додава една шолја ориз и се пропржува кратко, мешајќи цело време. Се налеваат 2 чаши врела вода и се крчка 1-2 мин. Се посолува и забиберува по вкус. Тавчето се трга од оган и се остава поклопено со капак половина час додека водата да се упие.

    Пилешко:
    Во нелепливо тавче се пржи една главица кромид и 2 чешниња лук и малку рендан свеж ѓумбир. Се додава 2 парчиња стек исечени на коцки. Се пропржува неколку минути додека стекот не зарумени малку. Се става 4-5 лажици кечап или доматно салце, се додава пола лажичка кари, пола лажичка од зачинот гарам масала и прстофат сол. Се крчка се ова на умерен оган околу 5 мин со повремено мешање. На крај се додава 3 лажици павлака или кисело млеко и добро се промешува. Се остава на тивко да крчка уште 1-2 мин.
    Се сервира на чинија заедно со оризот. Мерките се однесуваат за две порции.
    Пријатно јадење :)
     
  17. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Преубави рецепти,мм :)
     
    1209, Bubce38, Avery and 2 others like this.
  18. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,863
    Likes Received:
    173,391
    Gender:
    Female
  19. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,781
    Likes Received:
    14,587
    Gender:
    Female
    Прва гласав :lol: и тоа за @1209 . Превкусно изгледа :inlove:
     
    1209 likes this.
  20. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    И минатиот пат гласав за тебе и сега. Многу убаво.
     
    Avery and Mari* like this.