1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Рецепти со јаткасти плодови нека биде (fingers)

    Леле колку многу теми поминале. :o
     
    На eli25, boomsleng, Mari* и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.725
    Допаѓања:
    172.713
    Пол:
    Женски
    Околу 35-40 мислам:D врв на неажурноста во модераторскиот тим сме...знам:lol:
    Секогаш викаме ај денес ај утре ќе ги додадеме, ама што побрзо кога ќе седнам на лаптоп:|
    Од телефон нема логика ни да почнам...
     
    На boomsleng, dunika и orhideea им се допаѓа ова.
  3. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    4.585
    Пол:
    Женски
    Ајдете бе каму рецепти :?:
     
  4. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Колач со јаболка и ореви.

    Рецепт:
    5 јајца се матат со 2 чаши шеќер ( чаша од 200 мл) 2 ванили па се додава 1 чаша јогурт, 1 чаша масло, 2 ипол чаши брашно, 1 пециво, 2 рендани јаболки, 1 лажичка цимет, една рака суво грозје, 1 рака кршени ореви и 2 големи лажици мед. Се пече во намрсен плех (тепсија) во загреана релна.
    Од горе се посипува со шеќер во прав.
    За поуспешен рецепт може во јогуртот да се додаде пола лажиче сода и пецивото и да одстои неколку минути така па потоа да се додаде во другите состојки.
    (Јас намалив на шеќер, ставив чаша ипол ама пак ми беше благ, нареден пат ќе ставам 1 чаша. Тоа е по вкус кој колку си јаде благо)
    Со кафе најмногу оди. :)
    ED24A747-6927-4A76-B632-4CF43B4C8741.jpeg

    Ја утнав ли темава што нема рецепти 8-|
     
    На petunija77, piglet1, referentka и 27 други им се допаѓа ова.
  5. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.725
    Допаѓања:
    172.713
    Пол:
    Женски
    Бирај нова тема:D

    Барем ќе имате цела недела за готвење:lol:
     
    На boomsleng, Mari*, orhideea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    :rofl:
    Ај нека биде рецепти со месо :D
    Гледам сме ја имале меѓу првите теми ама не ми текнува нешто друго.
     
    На boomsleng и Dust им се допаѓа ова.
  7. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    20.838
    @sanjaeva ја повикувам тука да дојде, од тоа свинското со праз, мислам нејзино беше...нек замириса малку, :)
    Добра тема
    Инспиративна :)
     
    На boomsleng и galapce им се допаѓа ова.
  8. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    93.197
    Пол:
    Женски
    43638ACB-F5B7-4D10-B48A-97913DF6220E.jpeg Одма имам рецеКт:)
    Се запржува главица крмид,да застакли,па се става 600 гр свинска кртина на коцки да се испржи убаво со две-три црвени пиперки и морков.При крај изрендав два домати,плус неколку лажици доматен сос.Зачини по вкус,јас ставив босилек,оригано,малку чили,сол и бибер се подразбира,и налеав пола литар бујон(1коцка за супа).Додадов неколку компири исечени на коцки и оставив 15тина мин на да крчка.После тоа,иде во рерна на 200ц во земјен/огноотпорен сад,пола саат под фолија,и уште толку без,да зарумени.
     
    На petunija77, piglet1, referentka и 35 други им се допаѓа ова.
  9. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пол:
    Женски
    Се става карфиолот да обари. Исто така на страна се пропржува меленото месо со кромид. Откако ќе се обари карфиолот се става во тавче и се полни со меленото месо.
    Се става зачини по избор, кари, чили, оригано и сл. Остатокот од месото се става околу карфиолот. Се става во релна да се печи на 180 степени. Кога ќе е готово се вади карфиолот, се ренда кашкавал и се врaќа во релна уште 5-10 минути да се стопи кашкавалот.


    IMG_20180913_171547.jpg
     
    На baby-star, referentka, duffi и 24 други им се допаѓа ова.
  10. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.955
    Допаѓања:
    219.247
    Пол:
    Женски
    img1539090120754.jpg
     
    На petunija77, piglet1, referentka и 28 други им се допаѓа ова.
  11. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.195
    Допаѓања:
    106.172
    Пол:
    Женски
    Манџа со зелка и свинско
    Screenshot_20181012-213443.png

    потребно:
    1 зелка сецкана на ситно и посолена
    500 гр. свинско на коцки ( маринирано во сенф, сол, вегета, босилек...
    2-3 моркови сецкани на кругови

    Во тенџере ставаме малку масло и редиме половина зелка, па месо, моркови и завршуваме со зелка. Налеваме вода но не повеќе од висина на мастрафот и ставаме на среден оган да се крчка околу 3 часа. При крајот додаваме една коцка за супа.
     
    На referentka, duffi, koritsaki и 15 други им се допаѓа ова.
  12. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    1 кг месо со сало низ него (помрсно)
    Од вечерта го маринирам со многу барбеќу сос, сенф и зачини и 200 мл бело вино, покриено со фолија во фрижидер да стои една ноќ.
    Другиот ден го печев на 180 степени 3 часа, го превртував на секои 40 мин и го премачкував со барбеќу сос. Ставив компири моркови и кромид и печев уште 40 мин со фолија потоа без фолија да порумени. Од прилика 4 сати се печеше и беше многу меко и сочно и мрсничко де :lol:
    Инаку не е изгорено така изгледа од сосот. BE89EA1B-87F0-4212-853B-BFA090A813DE.jpeg
     
    На Роберт 7, baby-star, referentka и 28 други им се допаѓа ова.
  13. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.058
    Допаѓања:
    19.594
    Пол:
    Женски
  14. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.725
    Допаѓања:
    172.713
    Пол:
    Женски
    @orhideea ..честитки.:party:
    Можеш да бираш тема...пак:lol:
     
    На boomsleng и orhideea им се допаѓа ова.
  15. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Пак јас :sweat::sun:

    Немало тема за рецепти со суво грозје :D па нека биде така.

    Малку есенски, некој колач со цимет, јаболка, суво грозје, ореви......
    Веќе мислам да правам :lol:
     
    На Milobebence, Mari*, Monella и 6 други им се допаѓа ова.
  16. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.440
    Допаѓања:
    105.756
    Пол:
    Женски
    Милиброд со суво грозје

    - 70 гр. путер
    -100 мл млеко
    -160гр шеќер
    -3 јајца плус 1 за премачкување
    -1 мала лажичка махлеп
    - пола лажичка мастика во прав (зачин е , за подетално прашајте ме)
    - 100мл млака вода
    -40 гр свеж квасец
    - околу 1 кг брашно
    - за украс ливчиња од бадеми , ако немате може да ставите сусам
    - суво грозје

    Во едно тенџере се загрева млекото се додава путерот , шеќерот и зачините , млекото не треба да врие (температурата да биде од прилика 50 степени) и се меша се додека не се стопи путерот. Кога ќе се стопи путерот се додаваат јајцата. Во друг сад се става млаката вода , квасецот плус една лажица шеќер , стасува квасецот па се додава во смесата со путерот и јајцата. Се додава брашното , па сувото грозје и се замесува тесто . Тестото стасува 1 час , се премесува , пак го оставаме да стасува , и постапката се повторува уште трипати значи тестото се остава да стаса 3 часа вкупно.
    Потоа тестото се прави во вид на плетенка (по избор) и се става на плех за печење па се остава милибродот да стаса уште 1 час. Се премачкува со јајцето и се додава сусамот или ливчињата бадеми. Се пече на 170 степени околу 45 минути. Се поросува со прав шеќер или може и мармалад да си намачкате :lol:
    Јас се зезнав , мислев да не е многу сувото грозје во тестото , па ставив малку и потоа кога нарасна тестото при печењето сувото грозје се ``изгуби `` внатре и за жал не се познава многу дека има с.грозје :lol:


    [​IMG]
     
    На Milobebence, theowndemon, referentka и 29 други им се допаѓа ова.
  17. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Без декорации :lol:

    4 јајца се матат со 1 чаша кафеав шеќер ( поради синко и тој си касна инаку треба 2 чаши) се додава 1 чаша млеко, пола чаша зејтин (треба една), 2 ипол чаши брашно, 1 пециво, 200 гр суво грозје, 1 лажичка цимет, 5 големи лажици мед (треба 2),
    2 сецкани јаболки и 100 гр ореви. Печев на хартија премачкана со масло. 3FAC886F-5233-4682-9A13-999EDDFFB1D4.jpeg
     
    На Mari*, referentka, duffi и 20 други им се допаѓа ова.
  18. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.058
    Допаѓања:
    19.594
    Пол:
    Женски
  19. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Пол:
    Женски
    А где је нова тема? 8-| Шо и се десило на темава :D
    Ајде жени и мажи :muscle: поживо бре:tmi:
     
    На dianna95 и koritsaki им се допаѓа ова.
  20. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.250
    Допаѓања:
    284.229
    Каде отиде натпреварувачкиот дух кој го имавме првите страни:doh:.
    Што убаво ни беше :tmi:.
     
    На LiliBoz и zhap4e им се допаѓа ова.