Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. TeddyGrey

    TeddyGrey Форумски идол

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Messages:
    8,072
    Likes Received:
    72,409
    Gender:
    Female
    portokalopita.jpg

    Портокалопита
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,165
    Gender:
    Female
    Ќе мора да се проба нешто од ова :D на лице место :!:
     
    Animali, LiliBoz and Dust like this.
  3. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,863
    Likes Received:
    173,406
    Gender:
    Female
    Теди, твоја е? Рецепт?:wasntme:
    Тоа во мое село, да ви спремат тетките:D
    Секогаш си одам од таму со 5 кила плус:tmi:
     
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,165
    Gender:
    Female
    Ваљда и по рестораниве има? М? Сакам да пробам стварно.
     
    LiliBoz likes this.
  5. TeddyGrey

    TeddyGrey Форумски идол

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Messages:
    8,072
    Likes Received:
    72,409
    Gender:
    Female
    Моја е да.

    Готови кори ги сецкам како јуфки.
    Матам 3 јајца со отприлика 100гр шеќер.
    Во тоа додавам пециво, 300мл јогурт и ситно рендана кора од 2 или 3 портокали.
    Тоа се соединува, се мати дур да се соедини.

    И во тоа малце по малце ги ставам исецканите кори убаво да упијат.
    Ако ги ставиш сите наеднаш не упиваат убаво.

    Го печам ова дур да зарумени убаво.

    Шербетот го правам од 500мл вода и сокот од портокали*2 или 3(од тие горе што ги рендавме) и 300 грама шеќер.
    На крај пред да го изгасам шербетот ставам и еден портокал цел со се кора во шербетот за вака да стои одозгора (таква ми е рецептата :) )

    Со вилушка го боцкам тестото и посипувам со шербетот врз тестото. Му треба време да упие, па убаво е да отстои.
    Лесно е за јадење и има интензивен вкус на портокал.
     
  6. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,863
    Likes Received:
    173,406
    Gender:
    Female
    Има Ане, по таверните.
     
    boomsleng and Annath like this.
  7. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    received_424930231622297.jpeg
    Оригиналот рецепт е со модри домати црвени домати и компир,ама јас правев без компир.Месото го запржив со кромид и црн бибер,па додадов и црвен пипер и рака ориз.Потоа редев на намрсено тавче ред црвени домати ред модри,па месо.Така два реда а измегу и малку лукче ставив.Одозгора истурив блендирано шол млеко две лажици павлака и сирење,истурив одозгора попрскав магдонос и го ставив ви загреана рерна.Се пече на околу 180 степени околу саат ипол.
    Едит:Одозгора се става и парченца путер.
     
    Last edited: Jun 7, 2019
    ludoto19, LunaGrey, Chanell* and 24 others like this.
  8. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
    Интересна тема.
    @koritsaki , @Yowannty активирајте се :D

    Од мене ГРЧКА САЛАТА , омилената
    * по рестораниве гледам ја преименувале во Егејска :^)

    20190607_162432.jpg

    Коцки краставица, коцки домат, кругови пиперка, кругови кромид, коцки фета, маслинки, маслиново, сол, оригано. И едно узо, па во дворче да си мезиш, мераци :D
     
  9. Yowannty

    Yowannty Форумски идол

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    11,462
    Likes Received:
    183,589
    Gender:
    Female
    Ах, мене грчка кујна не ме бендисува баш. :wasntme: Освен ѕаѕики за кое свеки е експерт, ама изедено ми е немам да сликам. :D Попарениците може до утре грчки да ги викаат, ама турски се.
    И исто не знам колку е грчко, ама свеки праи феноменално слатко од портокал. Такво сосе кората се јаде. Превкусно е. :P
    Ја си готвам типични македонски јадења, па немам што да споделам. :D
     
  10. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,989
    Likes Received:
    108,495
    Gender:
    Female
    Исто и јас би кажала како @Yowannty :D скоро се што готвам е тоа што мајка ми ми правела пред да сс мажам :D а и македонската храна со грчката е слична (да не кажам и иста:D) па мм се јаде :) ако ми текне некој нивни специјалитет да направам ќе пишам (fingers)
     
  11. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,781
    Likes Received:
    145,294
    Ѕаѕики и грча салата со препечено лепче со зачини и маслинов.
    И нормално ,,подначкајте,, со узо.:d:
    26B178A3-513A-4706-AC80-FCD8FFE44BFA.jpeg
     
    ines.h, ludoto19, vitamina and 42 others like this.
  12. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Саганаки или пржено сирење - тврдо, овчо е ова. Поховано во јајце со малку копар и брашно, пржено од двете страни. Многу комплицирано и оригинално. Оригиналното им е без јајце,само брашно. Цц

    IMG_20190608_095128.jpg
     
  13. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,989
    Likes Received:
    108,495
    Gender:
    Female
    Папуцакиа

    Состојки :
    Модри патлиџани (јас печев 4)
    Маслиново масло
    Црн пипер/сол

    Телешко мелено месо (500гр)
    2 гл.лук/1 кромид
    Магданос
    Масло
    1 црвена пиперка
    2 рендани домати
    Малку бело вино (јас ставив 3 лажици)

    Плус 2 домата , бешамел - немав бешамел па врз доматите ставив парчиња сирење(јас купувам од тие во прав па само го приготвувам со потребните состојки)


    Се мијат модрите патлиџани, се сечат на пола , се вдлабнуваат минимално со лажиче и се пржат. (Доколку не сакате да ги пржите, во тепсијата каде што ќе се печат се истура масло па кога ќе се наполнат со месото се полеваат пак со масло и на тој начин се печат без да ги пржите претходно).
    Потоа се цедат на хартија. Во меѓувреме се сече кромидот , лукот , се пропржуваат и се додава м.месо. Кога ќе се запржи се додаваат ренданите домати , сечканите ц.пиперки , и на крај солта , ц.пипер , магдоносот и белото вино.
    Модрите патлиџани се полнат со смесата мелено месо , доматите се сечкаат на кругови и се ставаат врз меленото месо.
    Над доматите се додава и придготвениот бешамел.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  14. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,100
    Likes Received:
    19,968
    Gender:
    Female
  15. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,659
    Likes Received:
    175,153
    Gender:
    Female
    Јас за блачкото на Теди(y)
     
  16. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,939
    Блачкото на Теди ме маѓепса. Ќе го правам викендов.
     
    Bubce38 likes this.
  17. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,659
    Likes Received:
    175,153
    Gender:
    Female
    Напрај дупла доза :emo::d:
     
  18. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,939
    Ама да ти кажам предвреме, со мајстори сум дома. Ако дојдеш на благо ќе ти дадам и крпа прозори да бришеш :rofl:
     
  19. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,659
    Likes Received:
    175,153
    Gender:
    Female
    Ќе почекам да завршите :)
    Не ми е зорт до толку .
    Ем да го испраксираш, не се знае од прва дали ќе го погодиш :o
     
  20. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,939
    Уште не сум утнала благо, ваљда нема ова прво да биде 8)
     
    Bubce38 likes this.