Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,863
    Likes Received:
    173,405
    Gender:
    Female
    @Cka да се спрема за нова тема:D
     
    Girl-Rabbit and boomsleng like this.
  2. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,768
    Likes Received:
    141,794
    Есенски десерт! Печена тиква, печено јаболко, нешто со грозје, се што е есенско!
    Ако не одговара темата, може друга: ајвар ! На лепче, со јајца, во салата....
     
  3. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,696
    Gender:
    Female
    Есенски колач од јаболка
    Потребно за тесто :
    15 лажици топла вода
    10 лажици кафеав шеќер
    3 рендани јаболка
    15 лажици брашно
    1 пециво
    100 гр.сецкани ореви
    2 лажици гриз
    1 лажица какао
    кора од рендан портокал
    100 гр .суво овошје по желба
    Се мешаат водата и шеќерот да се стопи,се додаваат во ренданите јаболка и сите суви состојки.
    Се остава смесата да стои 15 мин и се истура во плех со хартија во кој сме ги ставиле прво орасите па над нив смесата .
    Се пече 15 мин на 200 и уште 15 на 180 .
    Оладениот колач се вади ,се сече на коцки и се враќа во плех .

    Одозгора се става шербет од :
    200 гр.шеќер
    200 мл.вода
    сок од 1 портикал
    1 ванила и се посипува со сецкани ораси .
    20191026_105526~2.jpg 20191026_105436~2.jpg
     
  4. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    IMG_20191026_221535.jpg IMG_20191026_222112.jpg

    Основа 4 јајца и 200 гр стопено чоколадо, пециво сода бикарбона.
    Додадено брусница и ореви плус ванила.
     
  5. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Торта со јаболки.
    IMG_20191025_213122.jpg
    3 јајца, 250гр. шеќер, 70гр. путер, 1 чаша млеко, 300гр. брашно, 1 пециво, сок од лимон, околу 700гр. јаболки насечени на тенки парчиња. Еден дел од јаболките се остава за да се наредат одозгора.
    Се пече на 180° околу 40 мин.
     
  6. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    Туфакија:inlove:
    20191027_160121.jpg
    Десерт од јаболки, босански рецепт.
    Брзо, едноставно, превкусно.
    Јаболките се варат, претходно излупени и издлабени.
    Се варат во вода со шеќер, ванила, цеден лимон (за да не потемнат).
    Готови се кога ќе омекнат, не да се раскашават!
    Водата при варењето да ги покрие јаболките.
    Јас ги варам+- 10 мин.

    Се полнат со смеса од мелени ореви, шеќер во прав, која се изедначува (да стане хомогена) со водата во која се варени јаболките.
    Се декорира по желба.

    П.С.Во смесата за полнење по желба може мед, цимет, плазма, суво грозје...
    Во водата за варење сооднос вода шеќер од око:lol:
    Не како за шербет, а и не мора шеќер.
    Секој по вкус.
    Јас полнам само со ореви, шеќер во прав, малку мед и од водата.
     
    Last edited: Oct 27, 2019
  7. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,192
    Likes Received:
    175,748
    Gender:
    Female
    Polish_20191027_164208429.jpg
    Пита од тиква.

    Основа
    • 2 1/2 cup брашно
    • 2 лажички шеќер
    • 1 лажичка сол
    • 1/2 cup путер, несолен, сецкан на коцки
    • 1/2 cup ладно кокосово масло
    • 1/2 cup вода
    Јас користам cups како мерки, нешто меѓу 230-250мл е еден cup.
    Прво се мешаат брашното, шеќерот, солта. После тоа се додава путерот и маслото и се гмечи. Јас користев едно за пире праење шо е. 8-| Треба шо помалку со рака да се работи во овај процес за да не се растопи путерот и маслото. И после тоа се додава водата постепено, не знам како да го опишам ова ама прво само се допираат како што се тура водата онака да се спојат, и после то се замесва. Штом се замеси, се врзва во најлонче и се остава да стои во фрижидер 1 час. После то се сука и става на намрсено тавче за печење.

    Фил
    • 2 јајца, плус жолчка од уште едно јајце
    • 1/2 cup кафеав шеќер
    • 1/3 cup бел шеќер
    • 1/2 лажичка сол
    • 2 лајчиња цимет
    • 1 лајче ѓумбир
    • 1/4 лајче мускатно оревче
    • 1/4 лајче каранфилче издробено
    • 1/2 лајче кора од лимон
    • 2 cups пире од тиква
    • 1 cup ладно млеко
    Тиквата се печи прво, па се гмечи и прај пире од неа. Јас имав веќе печена тиква. Договорот со мајка беше таа тиква која нема да ја бендиса за јадење ќе оди во пита. И ете се погоди неделава. :wasntme: Па прво се матат јајцата, а после то се додаваат шеќерите и зачините и кората со лимон. Па се мешаат заедно, па се додава пирето од тиква. Па пак се мешаат, и после постепено се додава млекото, со мешање. Не треба да е многу течно, ама не треба да е многу густо. Можи да влези поќе млеко, мене овај пат ми влезе помалку. 8-|

    И за крај, се тура врз веќе наместената основа и заедно се печат 15 минути на 200 степени.
    После тие 15 минути се остава уште 45-50 минути да се печи на темптература од 170 степени.

    Кога се вади се остава да се лади 2 часа, мене ми се брзаше и после еден час ќе го сечев и уште беше топличко.

    Укас
    Е ова е екстра шо го има на сликата, го немаше кај шо гледав на нет. Си растворив едно пакетче ванилин шлаг крем, го шлакнав од горе, многу менва вкус на подобро. После од горе наросив цимет и шеќер си имам мешан во едно чинивче за брза употреба оти периодов во се го ставам. Сакав да ставам и лешници од горе ама имам и нешто друго за праење со мајка, па ај можи и без лешник овај пат.

    И кога видов сликите ми текна да допишам дека од основата кога ја размесив делот од страните шо го секов, го искористив така шо напрајв линии кои ги наредив на питата, и направив ливчиња кои се наредени горе, подобро се гледаат на екстра сликите кај шо немам сечено парче. Чисто за украс се, ништо екстра, само од то шо останва ставав работи.

    Екстра слики
    Polish_20191027_164101389.jpg Polish_20191027_164135098.jpg
     
  8. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
    20191027_145911.jpg

    Непечен колач со јаболка

    1 кг рендани јаболка
    250 гр шеќер
    Ванилин шеќер
    Цимет
    2 ванила пудинзи
    600 мл вода
    300 гр бисквити
    Хопла

    Пудинзите се мешаат со пола од водата, другата половина со шеќерот и јаболката се става на оган . Се вари како пудинг.
    Се реди ред бисквити ред пудинг. По ладење се декорира со матена хопла. ( јас тоа го изоставив )
     
    mime87, dayla, Alishan30 and 42 others like this.
  9. An-na

    An-na Форумски идол

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    6,953
    Likes Received:
    36,972
    Gender:
    Female
    20191028_192255.jpg

    300 гр брашно, 250 гр путер или маргарин (ако сакате посни), 100 гр шеќер, 100гр сечкани ореви.
    Џем или мармелад за мачкање и шеќер во прав за посипување.
     
    Ivan4e04, mime87, Alishan30 and 46 others like this.
  10. nightingale

    nightingale Истакнат член

    Joined:
    Oct 6, 2012
    Messages:
    350
    Likes Received:
    2,774
    Gender:
    Female
    foto_no_exif (1).jpg

    Колач со јаболки

    Потребни состојки:

    - 2 поголеми јаболки или 3 помалечки
    - 2 јајца
    - 50 грама путер чуван на собна температура
    - 3/4 шолја зејтин
    - 1/2 шолја мед чуван на собна температура
    - 1/3 шолја кафен шеќер
    - 2 шолји брашно
    - 3/4 шолји кравјо кисело млеко
    - 1 шолја мелени ореви
    - екстракт од ванила по желба
    - 1 прашок за пециво
    - прстофат сол
    - цимет по желба

    Постапка:
    Јаболката се лупат и сецкаат по должина на парчиња.

    Во подлабок сад се матат двете јајца со шеќерот, дури тој да се стопи. Откако ќе се изматат добро и ќе формираат пенеста смеса, се додаваат медот, путерот и зејтинот, како и прстофат сол. Се мати смесата уште малку за да се соединат состојките.

    Потоа се додава киселото млеко и се меша со обична лажица дури смесата не се соедини. На крај се додаваат брашното, прашокот за печење и мелените ореви и повторно рачно се меша. Се додава цимет по желба. Се меша со обична лажица дури не се добие хомогена смеса.

    Смесата треба да испадне малку погуста, не водеста, за да не пропаѓаат јаболката. Доколку смесата е потечна, слободно додајте уште малку мелени ореви.

    Смесата ја истурате во четвртаст подлабок плех, со стандардна големина, на кој претходно сте ставиле хартија за печење. Врз смесата се нанесуваат парчињата јаболки.

    Се пече на 180 степени, отприлика 30 минути, додека се зарумени.
     
    Ava.84, Ivan4e04, Skorpija25 and 27 others like this.
  11. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,192
    Likes Received:
    175,748
    Gender:
    Female
    Кога ќе гласаме? 8-|
     
  12. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,863
    Likes Received:
    173,405
    Gender:
    Female
    Понеделник..т.е утре
     
  13. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,863
    Likes Received:
    173,405
    Gender:
    Female
  14. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,863
    Likes Received:
    173,405
    Gender:
    Female
    @Monella честитки, можеш да избереш нова тема:party:
     
  15. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Ви благодарам девојки.

    Наредна тема се мислам да биде рецепти со праз.
    Сега е сезона на празот, може да го комбинираме со се и сешто.
    Пити, зелници, баници, со месо, со јајца.....

    Ако не ви се допаѓа темата, ќе мислиме друга.
     
  16. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    Супер е(highfive)
     
  17. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Joined:
    May 5, 2019
    Messages:
    1,093
    Likes Received:
    4,201
    Gender:
    Female
    received_428446511333137.jpeg
    Зелник со праз
    Рецепт: Се замесува тестото со вода, брашно, квасец, малку сол и шеќер.
    Се расукува подебела кора за целосно да ја опфати тепсијата со краеви нанадвор. Од останатото тесто се сукаат помали кори на кои ставаме урда(по избор) и ги попрскуваме со масло. Ги редиме во тепсијата(во средина оставаме место за празот) и ги покриваме со краевите од првата кора. Во средина ставаме фил од празот запржен, со зачини и по желба можеш и во него да ставиш урда или сирење(јас не ставив). Го покриваме со скроз тенка кора одозгора за да не изгори при печењето, ставаме одозгора маргарин или зејтин, стои околу пола саат да стаса и го печеме околу 40мин.во загреана рерна.
     
    mal.ecka, LejlaD, vitamina and 39 others like this.
  18. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Pita so praz
    Krckavata kora od gore ja nema,uste od pecejne ja grickame:wasntme:
    IMG_20191117_125424.jpg

    Brasno, sol, malce seker, mlaka voda se zamesuva testo.
    Se delat na mali topki okolu 16 mi dojdoa mene, sekoe go sukame i stavame vo plek, edna nad druga so premackano maslo megu niv.
    Stavame od gore praz seckan na mali parcinja,malce da krcka na ogin i posoluvame.
    Od gore imav uste edna kora, se pece okolu 40min na 180/200.

    Denes za rucek, slikata ne e naj naj ama se pogodi temava:wasntme:
     
    duffi, ludoto19, Coco31 and 25 others like this.
  19. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,768
    Likes Received:
    141,794
    received_2520298721575090.jpeg

    Ориз со праз.

    Стандард ориз, само наместо кромид, се пропржува праз, а еден страк се сече на големи парчиња. Многу убав мирис. Декорорано со павлака, шери и босилок. Баба ми го викаше ова јадење слепи риби.
     
    duffi, Coco31, Annath and 22 others like this.
  20. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,129
    Gender:
    Female
    Ми се допаѓа темата. Од сите вакви миризливи продукти, само празот го сакам.

    75362137_977271002637315_7200058358693363712_n.jpg


    Девет Табани (писмо погача)

    500 мл кисела вода (на собна температура)
    пакетче сув квасец
    лажичка сол
    лажичка шеќер
    масло за премачување (користев маслиново за покрцкаво, и употребив помалку од рецептот па суви ми излегоа)
    Постапка овде

    Фил
    Пржен праз со зачини, на крај додадов две јајца и козјо сирење да се растопи.
     
    Chanell*, duffi, ludoto19 and 25 others like this.