1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Финансиите во бракот

Дискусија во 'Брак' започната од stetoskop, 16 декември 2011.

1. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.742
    Ауу, правење скришни од партнерот црни фондови во брак ми е многу к**вински, да ми простите на израз. Се изгуби сосема значењето на бракот како свето заедништво, во кое треба мажот и жената да бидат едно, да делат еден кров над глава, еден кревет, маките, радостите, па и финансиите.

Јас искрено да дознаам дека мм има скриено пари од мене (кои се веќе и според правен и според природен и според секаков друг закон веќе заеднички, како што е и приходот кој јас ќе го донесам дома), многу би му се налутила и би почнала да се ладам кон него.

На senza.parole, Glasna и stetoskop им се допаѓа ова.
  2. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.540
    Допаѓања:
    174.375
    Па да,се согласувам,многу к**вински е...нема врска дали се пари,накит,облека-криење е криење...
    Ова постапка со криење пари,по некое време,нема да биде веќе интересна,па ќе се почне со нешто поголемо-се разбира пак со криење,се додека не се дознае еден ден.....и.....што фајде ако си собрал пари.....тоа како крадени ќе бидат,а штом се криени....крадени се...

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.742
    Тоа е, со многу голема параноја се пристапува кон нешто толку убаво, благородно, конструктивно, како што е бракот и семејството. Уште не почнало, ние мислиме на крајот. И тоа ретко мислиме на хепи енд, се` мислиме на лоши ситуации, на црни фондови. Затоа и мислам дека браковиве во ова модерно време го доживуваат колапсов кој го доживуваат. Што да кажеле женине порано кога ни имале право на школување/работа, ниту пак на наследување? Па ете и меѓу нив имало многу посреќни бракови од денешниве...

И да се случи нешто лошо со тој брак, кога еднаш сме успеале да створиме и заработиме, кој ни` брани да го направиме тоа пак? Зарем финансиите и финансиската сигурност ни` се поважни од хармоничен дом? Доколку е така, сме ги побркале приоритетите, сме требале да избереме кариера, не семејство.

Наместо да криеме на страна, да вложуваме во тој дом. Не само материјално туку и емотивно. Да го изненадиме партнерот со подарок што отсекогаш го посакувал иако ниту е празник ниту роденден? Да го поздравиме на одење и враќање од работа со насмевка, празник да му е на човекот да си дојде дома? Туку, не, повеќето од нас се само со дигитроните во рака и записничето, кој од негова фамилија што ни` рекол/направил.

Јас разбирам тешко време, тешко се доаѓа до средства, но бракот не е штедна книшка. Тој е начин на живот во кој се дава, надевајќи се, но не очекувајќи нешто за возврат. Толку се плашиме да не бидеме изиграни и оштетени што ги попречуваме сите убави нешта што ги носи бракот да допрат до нас. Се` повеќе луѓе бракот го сфаќаат како заедница во која се остваруваат лични потреби. Не, тука веќе не сме само ние и нашите потреби туку и оние на партнерот кои треба да ги ставиме на прво место.

На Ariel, Markusa2, Hipster и 9 други им се допаѓа ова.
  4. babibaby

babibaby Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    6
    jas imam rabota rabotam kako prodavacka a mojot iden soprug rabotese vo drug grad na teren no sea konceno si najde rabota vo nasiot grad i mislam deka finansiki sme dobri

5. encimenci

encimenci Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    439
    А што со финансиите во бракот во заедница?
    Еве што се случува кај мене.
    Имаме со маж ми 20000 ( мм само што се вработи, па од фебруари ќе бидат 30000-гоооолемите ни пари ), од нив 10000 даваме дома. со 10000 кои ни остануваат ги плаќаме моите прегледи(30 недела, мама у најава), витамини, чуда...плус дома не им се доволни тие пари, па секогаш не праќаат во продавница, па свекор ми бара да му ја плаќаме сметката за мобилен...и тако даље...
    и ни остануват 0.0 денари.

пред една недела им побара маж ми 200 денари за крвна слика(моја) и не ни дадоа....

како јас да ги оправам луѓево кои без срам ја тросат мојата плата, ( а куката има доволно високи примања) а одкога сум снаа во истата им кука на мене и маж ми не ни се купени едни мастики?

плус сега за бебето, се ќе си купиме ние, и моите- а слушам се спремаат маж ми да го купи креветчето--а да кажуваме дека го земал брат му од странство??? :$

6. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Зошто давате 10000 дома,за сметки? Па со тие пари под кириjа ке живеете

На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  7. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.540
    Допаѓања:
    174.375
    Тие 10.000 ден.на рака им ги давате на старите(кеш) или плаќате/купувате за дома до таа сума?

8. encimenci

encimenci Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    439
    im gi davame na raka, plus sekoj den go prakaat maz mi u prodavnica...minatiot mesec bevme vo situacija da nemame da si doplatime za moja redovna kontrola.,,uzas...
    i koga pobaravme pari- ni rekoa.NEMA..,

sega imam nova taktika. kupuvame sto jademe nie i se ostanato, (posto toa sto jade trudnata snaska mnogu retko se kupuva)..ostatokot do 10000 na raka, a site ostanati pari ne gi vadam od karticka i nepostojat...
    ama osekam deka kaj i da e ke pobaraat pari od nas,:)

mn e tezok zivotot vo zaednica..

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Nie sme vo zaednica ama finansiski podeleni. Nikoj nikomu cista para ne dava na raka osven za smetki.
    Smetki na kup i se plakjaat zaedno. Nie ostavame 2/3 od vk.suma zatoa shto nie sme 4-ca i povekje troshime, a starite go plakjaat ostatokot.

Posebni frizideri. Nie posebno se hranime, tie (svekorot i svekrvata) posebno.
    Nie posebno pazarime, tie posebno.

Za proslavi, rodendeni i sl. semejni sobiranki, najavuvame deka zaedno kje slavime so toa shto toj shto pokanuva toj nagostuva t.e. casti.

Teshko e, da...ama zatoa delete se i ne ostavajte pari i ne plakjajte tugji smetki.
    Sekoj svoeto i cista smetka- dolga ljubov.

Se slucilo da pozajmime pari edni od drugi, tie od nas i obratno no sekogash bile vrateni koga kje se reklo.

Nemame nikakvi problemi otkako na ovoj nacin se podelivme i vaka nikoj ne mu prerekuva nikomu kolku i shto kupil i dali jadel ova ili ona.

10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    encimenci не треба да давате пари на рака. Од проста причина што кога некој (било кој)ќе добие купче пари на рака, многу брзо ги профуцкува, односно брзо се трошат. Мислам дека треба да ги соберете прво сметките и да прерачунате колку е пола, и со остатокот од парите до договорената сума неколку пати да го полните фрижидерот.
    Туку да кажам за себе. Ние сега почнавме да живееме заедно, сами сме си фала богу. Е тоа "сами" си има и своја цена односно дел од примањата одат на име на кредит, ама нека не ми е криво. Значи имаме примања заеднички околу 50 000 а за рата одат околу 15 000 и другото се распределува по зависност од потребите. Сеуште не мачат исплаќања на дел од мебелот, но мислам уште овој месец и ќе раатисаме малку од тоа. Е сега мене друго ми е чудно, јас сеуште неможам да се навикнам на "наше" "ние" и така. Значи си функционираме ок, партнерот зема плата малку покасно, а ратата за кредитот е на негово име и треба да се плати до 5 во месецот, а јас прва земам плата па му префрлам него пари, па после он кога ќе земе плата подмируваме други трошоци, па ми додава и мене. Е мене ми е се збунувачки, затоа што заедно плаќаме јас неможам да направам рачун, колку имав, колку потрошив (навика, 10 годинии сама си располагав со парите), се наоѓам во благ хаос. Уште зборувам се во еднина :lol: купив, најдов па ме зеза вика абе купивме заедно. И така, ваљда е фаза на прилагодување, па ќе фатам ред.

11. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    Pa zar starite nemaat penzii/plati sto da e. Vo denesno vreme penzionerite najubavo ziveat. Vie so tie 10 000 mozete pod kirija da si odite i da si imate mirna glava. Razgovaraj si so maz ti. Zosto lugeto ziveat vo zaednica. pa za starite da im pomognat, da se zastedi nesto, za utre da si kupite nesto svoe, a ne vie niv da im pomagate.

12. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.742
    Вистина... поубаво е тие пари на газда да се даваат за кирија отколку ли на родителите.
    А за тоа кој кому треба да дава во заедница, си стојам на ова - никој не е должен никому да дава ништо се` додека достојно придонесува за тоа домаќинство. Затоа што сепак, тоа не е куќа ни на снаата, ни на зетот.

Токму поради вакви пријатели сме/ семејство сме заблуди, многу луѓе кои имаат станови или дуќани, одбиваат да ги издаваат на роднини или пријатели. Затоа што парата е пара. Потребна е исто, без разлика од кого доаѓа. Tрошокот од 2000 денари е ист трошок без разлика дали го направил синот или познајникот. Затоа, барем оние духовно блиски односи да не станат поболни со внес на материјалното во нив. Секој со своја среќа и свој џеб. Освен во бракот. Во бракот се` е заедничко (и на мажот и на жената).

На Dentina, Glasna и LusySkyDiamonds им се допаѓа ова.
  13. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    Зошто ја напаѓате во право си е жената...таа си придонесува во домот и плус си штетди за нејзе. што мора маж и да знае за се. Утре не дај Боже ако се разведат ќе и каже маж и или свекорот фала што придонесуваше во домот, ај пријатно сега од станов или куќата. Вака ќе си има настрана парички и може да си оди под кирија или ако има пивеќе заштедено и да си купи нешто свое. Што е должна да пријавува се, па жена е сигурно си има потреби свои. Најдобро е секој од партнерите да си има свој буџет, а сепак да си придонесува за домот/семејството.

На nena2010 и fighter им се допаѓа ова.
  14. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.742
    Па да бе дечки, свекорот сметките ги плаќа, уште таа да не крие пари... ццц... :D Шала.

Мене кога некој ќе ми каже дека парите ги носи дома и ги дава за домаќинството, јас не го етикетирам како будала, туку како домаќин човек кому семејството му е најважно.

Штознам, можеби не сум доволно модерна за времево, ама да криеш пари од сопругот мене ми е многу слично на неверство. Многу ми е подло и ниско.

Што сте се земале ондак? Бидете си дечко и девојка со посебни џебови.

Бракот е споделување и соединување. Не дај Боже да разберам дека мм имал црн фонд затоа што нели, не мора се` да знам.... :x :x :x

За самите вас е казна и лошо. Да чувствувате притисок како да сте крадец... крадец на сопствените примања ... во сопствениот дом.

На hermosa, stetoskop, Mama25 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.540
    Допаѓања:
    174.375
    Е многу убаво ,човек да не може да се начуди на итроштината,бре-бре-бре.....Срамота.
    Е како што велиш за жената да си има „скришни пари“ во случај да се разведе замисли си истото и мажот да го прави.
    Или ај вака подобро да ти го доловам моментот-мт трга пари на страна(нели ,утре може да се разведе,па машко треба да има пари,пр.да ја напива тагата) ,а ти со твоја бедна плата да плаќаш се живо во куќата,сметки,храна.....Постојано зборуваш дека нема пари,неможеш да излезеш едно кафе да се напиеш со пријателка,а он-мт стиска рамења и вели-Немам,се се потроши.И еден ден,мешајќи по фиоки,гаќи,книги наоѓаш пари за кои поима немаш од каде се.
    Како ќе се чувствуваш?
    Предадено,изневерено?
    Додека ти си јадела геврек без јогурт(поевтино да поминеш)он тргал евриќи на страна,за кои ти поима немаш.
    Зае.ано чувство ,а?

На Glasna, tessie и WORRIED.BT им се допаѓа ова.
  16. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.742
    У тој случај ќе биде работата „во брак на качамак, по развод на кавијар“. :rofl:

Разведи се па живеј како човек. :D

Извинете, сакав ведра нота да дадам на темава.

На steela.honey, Glasna и stetoskop им се допаѓа ова.
  17. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Ние парите од месечните заработувачки ги ставаме на купче НО парите кои доаѓаат од ќирии од имот кој е на сопругот си се негови пари(не дека ги троши туку ете одат на негова шдедна книшка). Јас од тие пари нити барам нити ме интересира колку има.

18. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.540
    Допаѓања:
    174.375
    Таков ви е договорот.Сепак ти знаеш за тие пари(од киријата)значи он не ги крие од тебе.што е ок,а каде и накоја книшка ќе се стават тоа е веќе ствар на договор.

19. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.742
    ^^ И јас мислам исто како стетоскоп. Се` додека тие фондови не се тајни во бракот, тоа си е ствар на договор врз чија основа и те како треба да се носат одлуки во таква заедница...

20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Многу зависи од вкупните примања и трошоци на семејството. Не е исто да се крпи едвај крај со крај од први до први па да дознаеш дека партнерот си има таен фонд, и да имате доволно за трошоците па да ви останува вишок. Во вториот случај, кога потребите на семејството се задоволени, воопшто нема да ме интересира колку тргнал на страна, како што не сакам и тој секој денар од платата да ми го евидентира.
    Бев едно време и јас од тие што за секој денар сметка барав и сакав да се знае колку за каде оди, среќа финансиската ситуација ни се подобри, станав малку поопуштена, па сега не ни знам колку има тој на сметка а и добро ми е кога и мене не ми водат контрола. Доверба да се има, но доколку гледаш дека партнерот се прави малку паметен во однос на делење на трошоци, и додека твојата плата ја снемува за три дена неговото конто се зголемува, тогаш и не е лошо да се подразмислиш малку.

На baby-star, Dust, ForeverYoung и 3 други им се допаѓа ова.