Здраво, до неодамна ми открија дека имам хемангиом на црниот дроб, кој е белигден и веројатно тој ми е тука од раѓање. Се снимив со компјутерска томографија во болницата Мега Мед. Едниот хемангиом изнесува 12цм, а имам и други 2 помали. Бев кај др. Караџов, др. Владо, др. Караџозов и уште на многу други за мислење. Едните ми викаат да се оперирам надвор од Р.М, а пак други ми викаат да не се чепка воопшто и да се следи, дали воопшто ќе порасне поголем. Ве молам за некое мислње, некој совет, што, како да правам, дали да одам кај некој друг доктор, макар бил и надвор од Македон ијава. Крвната слика и сите други органи ми се во најодлична функција. Ви благодарам
Значи веќе си била кај многу доктори и ти дале различни мислења и тоа те буни. Џабе би ти давале совети кога ние не сме стручни медицински лица, може само да ти кажам да бараш уште мислења. Консултирај се со некои доктори од приватниве клиники(РеМедика, Систина, Филип 2) или пак ако некако можеш со професорксата фела на универзитетскиве клиники(но тоа е малку потешко) за уште мислења и пресуди сама што е најдобро. Инаку да хемангиомот скоро секогаш е бениген тумор.
Ако си уште тука....незнам, сега видов..... јас имав пријателка со твојата дијагноза, ама ја оперираше др.Караѓозов Скопје, и таа исто истражуваше и единствено кај него рече
Здраво...Сонце би сакала да прашам што како направи со хемангиомот што ти е откриен, пошто и мене ми открија хемангиом на црниот дроб кој е 10цм и сум испаничена баш...меѓутоа мене ме боли цела десна страна, од стомакот, под десен ребрен лак, градата , позади плешката и док ми викаат дека тоа не боли..направив други испитувања и се ми е океј а и болката сеуште ми е присутна и док ми викаат дека ме боли од мисла, сугестивно, што сугестија ќе имав да во три месеци да не ми помине болката и мене сите док ми викаат дека тоа не се оперира но јас не можам да се помирам дека го имам, се оперирало само ако искрвари хммм поздрав ...се надевам дека ќе имам повратна порака ...
Ми најдоа две црни сенки на црниот дроб.Претпоставуваат дека се хемангиоми ама сепак ме пратија на тумор маркери и кт.Утре ќе ги дознаам резултатите.Ама мене ме боли десната страна на стомакот еднаш погоре еднаш подолу веќе со недели,а викаат дека хемангиомите не болат.на психа не ми е пошто јас заради болката отидов да се снимам.и плус ако каснам храна имам чувство дека ми се повраќа.Има ли и некој друг искуство да каже збор два.Се надевам дека ќе бидат хемангиоми а не тоа другото.
Често се асимптоматски но може и болка да предизвикат.Не е страшно ако е хемангион тоа е бениген тумор создаден од крвни садови и ако е под 5 см не се чепка воопшто
Поздрав до сите, Ми открија Хемангиом на црн дроб 19mm, во меѓувреме, билирубините ми беа малку зголемени а Ензимите мирни. Дали има некој слична дијагноза? Препорака за добар Доктор од таа област? Тегоби немам никакви. Некогаш само при физичка активност, вежбање, ме заболува десно горе под реброто, но поминува одма. Ме интересира членките што имаа ваква дијагноза, како ја следеле и што преземале? Благодарам, Мила, сподели твое искуство после 2014? Благодарам
Некој искуство да сподели со хемангиом. Ми открија два и ќе одам на дополнителни испитувања, ама ме интересира ваше искуство или сознанија за тоа кои се ризиците, третманите, последиците од нив. Многу сум испаничена.
Zdravo otkrieno mi e hemanginom na crn drob od 11mm.e sega rezultati treba da cekam 2nedeli,a sum vo panika.ve molam ako znate nesto okolu toa sto I kako
Може да споделиш искуство?? Истите болки ги имам и неколку хемангиоми во црн дроб за кои ми рекоа секоја година снимање
Здраво. До сега се снимав на ехо секоја година. Го следев. Беше цело време ист хемангиомот. Димензии горе долу исти.. е сега после 10год на ехо се виде дека е зголемен. На КТ ми рекоа дека е до 15 cm . А јас знам дека беше до 10cm . Меѓутоа уште не се знае дали е ист или зголемен. Бидејќи уште пред 10год. На ехо пишале 10х15cm. Чекам да направам Скен и да кажат дали е ист, дали зголемен и што понатака... Како е кај вас?
Сега те прочитав, јас имам 3 хемангиоми од кои еден поголем 14мм исто сум нон стоп со болки од десна страна ... Де под ребро де подоле со години веќе... Чаре не најдов стално сум на ехо на стомак се е ок, правев и кт и што се не... Останаа болките и да се нервирам во паники
Додека не растат , само се следат. И мене така ми рекоа . Нема да го мислиш многу. Ќе си се навикнеш на болките и јас ги имам. Кај тебе се мали, мм кај мене см . Јас очекувам операција да ми кажат. Ама ќе видиме. Два месеци чекам за на Скен да ме викнат. Па да видиме што понатака. Искрено се надевам да кажат дека е исто и да не мора ништо
Дали некој знае какви се овие терапии?? Не сум била на консултации во Систина Али ќе одам после ова што прочитав....извадена е сликата од хемангиоми ... Споделуваат искуства за кај деца. .. имало и некој сируп хеманигол