1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хемороиди

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од majamaja, 25 ноември 2009.

1. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Што операција со каква метода е таа? Да не мислите на подврзување на хемороиди ова не е класична операција и се прави за помал да речам степен. Инаку класичната хемороидектомија тоа според мене треба по секоја цена да се избегне освен ако нема чаре во краен случај и тогаш и тоа како се седи и во болница и можни се многу компликации.

2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Да, за подврзување мислев.

3. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Подврзување не е операција инаку има многу методи за жал кај нас ништо помалку комплицирани не се изведува за државно и да не зборувам.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Македонско04!#@

Македонско04!#@ Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    71
    Здраво на сите,
    Се направив некни операција од хемороиди во државна болница со поврзување и сечење мислам дека беше комбинација. Имам денеска така пообилни болки, ме боли најмногу таму каде што ми ја ставаа анестезијата локално на самото место. Имав проблеми последно со столицата, крварење неколку пати во месецот, ми се собираа околу анусот и едниот некни што ми го оперираа хемороид беше најголем од сите и тој ми правеше проблеми со стомакот, особено мачно ми стана по операцијата што имам болки после голема нужда и морам да бидам во купатило за да се оплакнам одма.
    Имам уште два хемориди, мали се ама можно било понатаму и тие да се јават. Ми е страв повеќе да правам операција, поради болките кои ги имам сега. Се мачкам антролин крем и ми помага ги подмирува болките, ама пак после голема нужда имам големи болки.
    Што совети ќе ве замолам можете да ми дадете вие, јас сум прилично млад човек кој има 20 години? Порано во мојата историја и ко мал имав крварење еднаш годишно, ама од лани имав повеќе пати

5. EmporioIvankov

EmporioIvankov Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.180
    Прежали ги парите што ги имаш или немаш и иди у Систина оперирај се ко чоек, мислам дека работат Doppler guided hemmoroid arterial ligation, DG-HAL, пошто тоа ти е најбезболно од операциите, опоравокот е многу полесен споредбено со класичните затоа што внатрешно те решаваат. Мислам дека Тони Јосифовски работи такви, ама не сум сигурен, исто имаш и во Жан Митрев. Зависно од тоа кој стадиум ти се, ако не ти се 4ки, јас би ти рекол да пробаш со оние ординациските зафати.

На Македонско04!#@ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Македонско04!#@

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    71
    Не се големи, мали се другите два, овој мораше веќе да го оперирам крајно, оти имав огромни проблеми и плус од нередовна столица ме фаќаше повеќе пати течна столица. Лани имав пообилно крварење, ама ми се подсреди со мачкање на креми и држење на колку толку хигиена.
    Не се големи другиве два ко што ти кажав, ќе гледам колку што можам со начинот на живот да изменам работи, после неколку недели ќе работам полесна работа, оти така прочитав пред малку дека треба и ќе внимавам да не кревам тешко. Порано од кревање на тежина, оти работам со физичка работа ми слегоја надвор хемороидите и заради тоа фатив хемороиди.
    Немам моментално средства за да се правам приватно операција и заради тоа мораше на државно.

7. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.180
    И јас исто се преебав од кревање тешко, и попуштени вени напраив и сите глупости.... пази се со храна, и види шо како, зависи од тоа кој стадиум се, различно се третираат, моеш и со ластици ако се во пораните стадиуми, само немој да ги остаиш да си седат.
    А за опоравоков, ќе ти трае затоа што е класична операција, кога ќе идеш на контрола, прашај си го докторот се.

На Македонско04!#@ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Македонско04!#@

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    71
    Му пишав на докторот за болките, ми рече да земам аналгетици и некоја маст со витамин А и масло парафинско да пијам за столицата да не биде тврда. Биле нормални сега болките после операција, ама незнам како ќе ги издржам, особено што почна да го чуствувам и боцканото место од анастезијата т.е. повеќето места на хемороидот кај што се боцкани.
    Пијам антибиотици, оти сепак треба да внимавам да не се направи инфекција некоја голема, се напијав ибруфен со парацетамол комбинација и секако внимавам на исхраната, јадам од вчера веќе интегрален леб, ориз, јогурт, банани и по едно јаболко од денеска ќе конзумирам секој ден.
    Ќе му подречам за тоа со ластиците, се вели со поврзување народски го велат.

9. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Ако не е лежено во болница не е правена класична хемороидектомија која ионака треба по секоја цена да се избегнува.

10. Македонско04!#@

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    71
    Се направив што се направив операција, но сега ми се покажаа другите 2 хемориди како топчиња над овој хеморид што го оперираа.
    Се мачкам со Јекодерм маст и Антролин крем. Исхраната ми е со интегрален леб, кисело млеко, компири и ориз.
    Ќе ве молам за совет, дали понатаму ако влезат и тие во 3 стадиум да ги оперирам посовреме или што да правам?

11. piglet1

piglet1 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2015
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    19.376
    Да не знаеш колку наплаќаат?

На Dana9 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.180
    Успеав да најдам цена за Жан Митрев во 2017 и беше некои 95,000 ама со оглед на тоа дека сме 7 години подоцна, не би очекувал под 120. Јави се и прашај. Искрено вреди за парите, не за друго периодот на опоравок од обичните операции е екстремно долг (читај 2 недели пекол и уште 4-6 недели маки) а вака си ефективно океј уште од прв ден (нема надворешно сечење, туку те средуваат внатрешно со затворање на крвните садови од внатре).

На piglet1 и Македонско04!#@ им се допаѓа ова.
  13. Македонско04!#@

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    71
    milligan - morgan се нарекува техниката на операција на државно што ја изведуваат кај хемороиди. На кратко, ти ставаат анастезија во адреналин која што е болна дури боцка хирургот (за тоа време сметај дека и раката за инфузија ти се треси и од болки си стресен), во техниката е вклучено поврзување и пукање после на хемороидот со игличка ко што видов и со клешта прва го вадат убаво за да можат и по внатрешно да се брзи.
    Крварење после операцијата дента не значи дека ќе има, ама после во голема нужда неколку денови до 2-3 недели сметај дека имав крв внатре во столицата и болки после празнење. Најдобро е веднаш плакнење со вода и купки правење 15 - 20 минути со сапун и млака вода.
    И сега кај мене после околу 2 месеци пак треба хигиена најмногу, мачкање на другите јавени хемориди, немам крварење, но имам повремено проблем со столицата.
    Само немајте страв, со 3т или 4т стадиум одете на операција, кај мене беше 3 со предиспозиција да оди на 4ти стадиум и страв да не ми пукне нешто дебелото црево и посовреме подобро е.

14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.498
    Допаѓања:
    105.987
    Искуства со анален сврбеж? Имам проблем подолго време , креми никакви немам пробано ама мислам дека кај мене е веќе хронично. Мислам дека имам хемороиди, болки немам ама напипувам околу анусот како здебелување некое што најверојатно се хемороиди.

15. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.180
    Среди исхрана, хидратација, нормална дефекација ( можеш од оние столчињата за подобро позиционирање да си земеш), намали со седење на подолги периоди. Доколку немаш подобрувања појди на проктолог, надворешните не се страшни, ама може да станат хронични и тогаш се третираат единствено хируршки. Јас имам во план да идам есенва да правам ТХД процедура. Големи се шансите и да имаш хроничен внатрешен кој пролабира, втор/трет степен, и овие се третираат хируршки или со зафат, ластици се најчестиот начин ама мој совет е ТХД за да ги решиш еднаш и да не им го мислиш, башка скоро и да нема време на опоравок, во првите неколку дена може крв и благи симптоми, и тоа е тоа.

Во меѓувреме можеш било која од кремите, ќе ти помогне со јадежот и потенцијална болка доколу имаш.
    Хепатромбин Х е океј, ама не го форсирај долгорочно.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. beautys20

beautys20 Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2018
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    6.072
    пробај после тоалет да се миеш со млака кон ладна вода и некој интимен гел , а потоа некоја cica крема мене овие ми помагаат , а потоа преку ноќта Флого маст од Зегин во дебел слој .

Исто може и овој хепатромбин многу помага и има ефект на ладење.
    IMG_7076.jpeg IMG_7077.jpeg IMG_7078.jpeg IMG_7079.jpeg

На EmporioIvankov и koritsaki им се допаѓа ова.
  17. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.180
    La Roche за мачкање газ е наредното ниво, иначе фала ќе си купам и јас. Имаш некоја препорака за хидратантна без додадени глупости? Каква е оваа? Лесна е?

На beautys20 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. beautys20

beautys20 Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2018
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    6.072
    Девојко кремата Cica ( без разлика кој бренд е ) содржи пантенол така да смирува и негува осетлива регија , инаку и по професија сум лекар така да пробувам да споделам прво лично а потоа професионално мислење .

Многу ми е жал за ваквите како тебе имаш доволно време очигледно за осуда и пишување по форуми па очигледно наместо да споделиш мислење и да осудуваш би ти било подобро да прочиташ и се едуцираш повеќе за намената и составот на Cica кремите , не секоја крема е само за лице :*
    Пишувам како некој кој ја имал истава проблематика со години и што мене ми помогнало , прво да се испроба хигиенски третман и алтернативен , секако доколку не се подобри ситуација постојат лекари а не форуми .

Поздрав и со хуморот да не се претерува (fingers)

На EmporioIvankov му/ѝ се допаѓа ова.
  19. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.180
    Не бе зашто осуда? Кај прочита осуда? Само чудно ми падна да е океј за таа регија пошто регијата е да осетлива. Не осудив никаде, само ми дојде интересно, сите околу мене за лице јас за газ да ја земам. Инаку ќе земам и јас и мене ми треба, ене пишав горе дека треба да идам на ТХД операција, да ме опраат ко шо треба затоа што мене диететски и санитарно не ми се решаваат (јебига кревам тешко постојано).

Нема осуда, сите од мака сме си у темава.

20. Opinion

Opinion Активен член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    13
    Здраво , имам проблем со дивертикули на дебело црево откриени со компјутерска томографија
    Сега треба да правам колоноскопија
    Дали имате некој совет , помош за дивертикуларна болест ?
    Колоноскопија со анестезија ? Колку дена се подготовките за колоноскопијата ?