За ова имам пишувано и во други теми. Па вака, пак ќе се изјаснам дека сум бисексуалка. Очигледно е дека поддржувам истополови врски и бракови. И можам да кажам дека би била во врска или брак со женско. Ако ја сакам искрено, зошто да не? Видов постови каде луѓето кажуваа демек неможат да се размножуваат и ова го наведуваат како причина зошто не треба да постоиме. Па, дали знаете колку деца годишно завршуваат во дом или на улица? Само во САД за 1 година во дом се 3,2 милиони деца. Тоа е Македонија и пол. И плус само околу 10% од популацијата се лгбт. Кога сме кај потомство. Јас лично не сакам деца- ни со маж, ни со жена. Ама ги поддржувам тие што сакаат. Дали ќе посвојат дете или ќе добијат дете со други опции- нивен избор. Многу пати прочитав во темава, а и во други теми дека никогаш не би сакале истополов пар да одгледува дете. Зошто? Зошто две жени или двајца мажи се полоши родители од маж и жена? И доста го користите изговорот дека децата ќе бидат исмејувани. Затоа што сите знаеме дека и да се со мајка и татко, пак ќе бидат исмејувани од други причини! Не е здрава средина? А што ви гарантира дека средината во која живее дете со мајка и татко е здрава? Колку пати сме слушале за деца малтретирани, силувани, па и убивани од своите родители. Или деца гладни, жедни, боси на улица оставени. И тоа од хетеро родители! Одсекогаш имало и ќе има родители кои не им пружаат на децата здрава средина, без разлика дали родителите се истополови или не. Дали истополов пар или различнополов пар- најважно е детето да е сакано и да има добри услови за живот. Зарем би му значело на детето дали ќе го сакаат бескрајно две жени /двајца мажи или маж и жена? Тоа само сака љубов...
Иако тоа не е мој избор, мене не ми пречи да гледам таков пар во моја околина, моја филозофија е дека секој има право да си го живее животот на начин и услови кои тој сам ќе ги одбере...а тие околу него ако им пречи, нека не го гледаат.
Јас се сложувам со сето твое кажано но би сакал само на едно прашање да ми одговориш а тоа е: Ако мајкати била со друга жена дали би постоела ти, или пак таткоти со друг маж. Зашто не ги запрашаш зошто не посвоиле дете а те направиле тебе. Каква ќе биде таа заедница од две жени или двајца мажи кој ќе посвојат дете ќе го воспитаат дека треба да сака маж ако е машко или жена ако е женско, што ако тоа не сака партнер од исти пол. И која е гаранцијата дека во геј бракот нема да има злоупотреба на посвоеното дете ако е од истиот пол со нов. Позз имам уште ама другпат
Иако сум религиозна, сепак не можам да се согласам со некои тврдења дека хомосексуалноста е болест, доволно сум начитана и сум гледала документарци на оваа тема изнам дека тоа се "добива" уште во матката, тоа е веќе формирано како што е формирано се останато на телото на новороденче. За легализирање во ова наше општество каде сеуште владеат стереотипи и секој гледа што ќе каже комшијата пред да си се гледа себеси и плус со олкаво влијание на религијата во власта тешко, но никако не сум против. А ако веќе се легализира бракот, зошто бибиле против 'посвојување' на деца??? На крај крајава ако се две жени може сами да си родат или преку донатор или 'по природен пат со помошник', а ако се машки може да имаат помошничка...... Како би реагирала доколку детето 'излезе' пред мене? Искрено, се надевам дека со самото тоа што ќе бидам мајка активно во животот на моите деца ќе можам да прочитам од старт ако се работи за такво нешто,а среќата на моите деца е секогаш на прво место!
Citam,i stvarno nemozam da se iznacudam sto se pisat nekoi poedinci,stvarno iritira,ednostavno toa e nema kraj na ova "vojuvanje" pomegju bi/homo hejterite i gospodava strejteri,koi se tolku umisleni deka nivnoto mislenje e najtocno i najpravilno sto postoi. Da ti odgovoram Petar80 na nekoi raboti koi si gi pisal pogore,vikas da si gi zaprasame roditelite kako sme nastanale a? Kako prvo izbrot so koj zavrsile oni zaedno e nivni izbor,kako vtoro koj be tebe ti garantira deka sekoj hetero brak zavrsuva so deca??! Kolku samo takvi brakovi se bez deca kade sto niedno dete ne bi imalo moznost da gi prasa kako e zacnato! I kolku deca od takvi heterosexualci imaat zavrseno po domovi,nejkam ni da pisam za bolni raboti kolku bebinja se ostavani po ulici,kontinjeri,kanalizacii kako bi se oslobodele od niv,pa posto si tolku pameten ajde kazi ovie otfrleni decinja da ne gi zacnale dvajca mazi ili dve zeni slucajno a!? Znaci vi se molam,nema vise nikakva smisla da se fakjate ko pijani za bandera na tema homo zaednica i deca! Vo vrska so tvoeto razmisluvanje kakvo bi bilo vospituvanjeto,bozeee miliiii,nepostoi vospituvanje koe ke mu naredi na tugjoto srce kogo da saka,moze dete da vospituvas od mali noze da ne krade,da ne laze,da ne se drogira,cisto radi zvoe zdravje,ili kako vospituvanjeto koe ISIS im go dava na malite deca,ete tie se heterci ,pa zarem e normalno toa vospituvanje?! I za kraj,dali kaj homo dali kaj strejt,nikad nema garancija od toa da si mentalen!!! Zatoa nemoj da pripisuvate maltretiranje na deca na nas honoseksualcite i slicno,koga ne sme dobile prilika da go pokazeme toa pred vas gospoda,koi smetate deka samo vie moze da cuvtvuvate roditelska ljubov! Toa ve pravi vas kako lugje bolni,ne nas,zasto licno za mene decinjata se angelcinja koj nesmee nikoj da gi pipne,a ne nekoj si eban hetero idiot da se istura vrz svoja pet godisna kjerkichka ili since!
Врска со ист пол да но нормална врска без јавно лигавење. Кога е лигавењето во јавност сум против и кај хетеросексуалните парови а не само кај хоносексуални. Додека што се однесува до брак со ист пол сум против. Многу ме нервира кога некој злоупотребува и спомнува нечие семејство за да докаже нешто а всушност не е ни свесен каква глупост кажува. Некој рече, ако мајка ти, била со друга жена немало да се родиш ти. А замисли неговиот татко да не свршувал надвор колку браќа и сестри ќе имал тој.
Јас не осудувам никого. Секој си има право во животот да си живее како сака. Само што некако глупо ми изгледа такви лица да се во брак, не за друго туку детето што ќе го посвојат како понатаму ќе живее. Ќе го исмеваат, ќе го малтретираат заради тоа. Греота е.
Знаеш дека има вештачко оплодување, така? И знаеш колку родители кои се стрејт си ги силуваат децата? Не мешај педофилија со хомосексуалство/бисексуалство, едното е болест, другото сексуална ориентација. И, совесен родител нема да го остри детето против спротивната страна, туку ќе му даде избор, куп патишта низ кои може да помине (се разбира, зборувам за оние кои нема да му наштетат). Еве, зошто јас, дете израснато во христијанско семејство, каде нема геј бракови или врски, не го сакам христијанството како своја вера и сметам дека љубовта е она во кое што треба да се верува, независно од полот? Затоа што моите родители не ми вршеле притисок и не ме употребувале како оружје против тие со кои не се сложуваат, туку ме растат како личност која има избор за што да биде понатаму. Повеќето хомофоби ги острат децата против хомосексуалноста, што автоматски ги прави несовесни родители. Да, може би за нив е тоа ок, ама детето не е во нивна сопственост за да му го обликуваат мозокот. Исто и со некои геј парови. Во секое добро има лошо и обратно.
Можеби не сега, но понатаму верувајте љубовта ќе победи. Кога една Америка онолкава светска сила го смета хомосексуалниот брак за океј и го легализира, ние Балканците 50 години заостанати уште ќе шириме омраза и ќе тепаме педери по улици. Чудни луѓе сме, плукаме по нив покрај 50 метарски педер на плоштад.
Против! Гадно е да ги гледаш на улица како се бацуваат или држат за рака Геј паради? Склучување бракови? ПОСВОЈУВАЊЕ ДЕЦА? Какви деца ке израснат? Здрави деца ли ке бидат тие? Со две мајки или двајца татковци. Греота за децата што ке живеат со геј родители.
Samo kaj nas MAKEDONCETO se e glupavo i neubavo msm samo kaj nas taka se razmisluva.Vo drugite drzavi ke izmilat veke kako i mazite da ragaat deca(receno) a nie ovde uste za pederi se raspravame.Licno nesum protiv jas si gledam samo za sebe da mi e ko so treba,a koj so koj saka neka odi,neka se ebe ic ne mi e gajle.Kolku psihopati i pedofili ima barem na nivno mesto tolku pederi neka ima
Izvini vaka no tie mozebi i asalni deca ke se,nikoj ne napagam ne navreduvam samo moe mislenje si kazuvam
И да, што има лошо во посвојување на дете? Сум имала доста искуство со деца од сиропиталиште и повеќето малтретираа деца, животни, НАСТАВНИЦИ. Мислиш ли дека дете каде што внимание и љубов ќе му биде пружена ќе се однесува така? Во домовите за деца не им е пружено внимание, а камо ли љубов индивидуално. Едноставно им задоволуваат одредени материјални потреби и толку. Некои дури се малтретирани таму. Јас ако избирам, радо би избрала да живеам со геј родители. Дали ќе биле здрави децата? Мислиш ментално пореметени? Што прави разлика ако си израснат од психо стрејт и психо геј? Еднакво пореметен ќе бидеш. Сега збориме за здрави и разумни геј родители. Зошто тие би пораснале болно дете? Не знаат да се грижат за детето? Тоа веќе е индивидуално, има и стрејт кои не знаат да ги израснат сопствените деца нормално, но да не навлегуваме во тоа. И последно прашање од мене, дали некогаш си сретнала дете израснато од геј пар или си комуницирала со него и каков бил неговиот пристап кон тебе?
Јас лично не би била во врска или брак со припадник на истиов пол оти не сум една од нив и не ме привлекуваат женски лица ofc ама немам ништо против таквите врски.Никој не треба да биде осудуван поради полот на личноста која ја сака.И многу е мизерно да мразите некого од тие причини.Фактот дека некој е хомосексуалец не го дефинира цел негов карактер.Сакам да кажам,личноста може да биде со сите можни најпозитивни карактерни особини и да биде геј\лезбејка и тоа не треба да претставува причина за дискриминација и осудување на таквите.
Луѓето што веруваат дека човекот е плански и интелигентно дизајниран, се свесни дека дека пенисот и вагината се компактибилни, дека аналниот отвор е излез, а не влез, дека тенџерето се поклопува со капаче, а не со друго тенџере, дека брава се отвара со клуч, а не со друга брава итн. Репродуктивните органи кај мажот и жената имаат смисла само во релација маж-жена. Доколку веруваме дека клучот и бравата не се случајно настанати, туку некој ги дизајнирал, тогаш запчаниците на клучот имаат целосна смисла само во релација со бравата.
^ Ако навистина е плански и интелигентно дизајниран, зошто тогаш некои од нас имаат желба и неописива потреба да поклопуваат тенџере со тенџере или да ставаат клуч во нешто што не е брава? Претпоставувам дека и тоа е дел од планот и дизајнот.