Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хомосексуалност

Дискусија во 'Врски' започната од Boyfromtown, 27 март 2010.

1. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    582
    Сакаш да си бидеш геј, океј биди си, не ми смета и не влијаеш на моето секојдневие. Ама страшно многу ми смета тоа што се утепаа од промовирање на лгбт заедница. Кој шо сака нека си праи. САМО, поголема приватност жити све

На SummerGirl и EvAngelos им се допаѓа ова.
  2. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.456
    Конверзиона терапија беше мачење од страна на црква/заедница во форма на тепање и претерување со тостестерон? Гадна ствар. Треба да ги преобратат тие што ги перпетуираат методите, кон научниот метод.

На WildMk, Someonespecial, kikkki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Единствен точен ред од напишаново во учебников е дека хомосексуалец не се станува, туку се раѓа (конфузија имате и тука во застарените сфаќања на психологијата :?:). Другото сѐ е скандалозна дискриминација која со право прогресивните луѓе во државава се борат да ја тргнат од образованието. Се ставам во ситуација да сум студент по психологија и да треба ова да го учам и научам, пишам, одговорам за оценка... и така малце револт ми се ствара и од замислата :)

Чисто за споредба и поента, по некоја случајност, баш сега скоро во склоп со еден роман што го читав (од крај на XIX-почеток на XX век) имаше нешто околу менталното здравје и неговото третирање во минатото. Така, на пример, порано за вистинските ментални заболувања доктори препорачувале само здрава исхрана, а биполарното растројство го викале "lack of proportion".
    Психологијата и психијатријата несомнено се науки во кои има многу простор да напредуваат и еволуираат со текот на времето. Психички проблеми и состојби кои биле енигма на времето сега добиваат свој назив и соодветен третман, а за други појави кои конзервативните општества ги стигматизирале - се подига свесноста и вистинското разбирање. Прашај (идни) млади психолози што мислат за учебнициве ;)

На WildMk, kikkki, DAngel и 3 други им се допаѓа ова.
  4. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Да не правам копи-пејст, еве: https://forum.femina.mk/threads/Врска-или-брак-со-партнер-од-ист-пол.1417/page-27#post-3909247

Не го игнорирам, ти кажав дека хомосексуалноста беше тргната од листата на ментални нарушувања со силно лобирање и политички притисок од страна на ЛГБТИ движењето, без никакво научно откритие. Тоа не е наука, тоа е политика, лобирање, демонстрации, притисоци. ЛГБТИ тогаш се викаа ILGA (International Lesbian and Gay Association)

Зборот „disorder“ е кованица од два збора dis-order. Ред или нормално се знае што е: целосна научна компактибилност на машкиот со женскиот пол, и во сексуална и во репродуктивна смисла. Кога ќе се измешаат лончињата, и пробуваш наместо со клуч да отклучиш брава, ти користиш друга брава и се обидуваш да ја протнеш во првата брава - тука веќе имаме некомпактибилност, disorder. Тоа е наука, логика, разум, се други е политика, правење црното да биде бело и обратно.

На Таа Сум му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Scott Weiland

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.456
    No species has been found in which homosexual behaviour has not been shown to exist, with the exception of species that never have sex at all, such as sea urchins and aphis. Moreover, a part of the animal kingdom is hermaphroditic, truly bisexual. For them, homosexuality is not an issue.

Ok next:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_animals_displaying_homosexual_behavior
    https://en.wikipedia.org/wiki/Homosexual_behavior_in_animals

Тука сум Шерлок, само аутфит на Мориарти ми фали и школо колку што гледам имаш, да не влагам во селф депрекејтинг хумор премногу.

https://www.independent.co.uk/news/...ection-cuddling-mounting-public-a8031701.html
    https://www.huffingtonpost.com/2012/03/29/dolphins-bisexuality-homosexuality-study-_n_1388330.html

Бирај кој е со помалку предрасуди, но ти велам уште сега, базвордс и кивордс миљон, нема добар извор вон литературни истражувања кон кои немам пристап, позади пеј вол се.

-едит 1- За пореметување/дис-ордер, Доктори одат секоја година мислам? За ресертификација или што и да е терминот. Научниот метод не тера да учиме од грешки исто така, и да надградуваме знаење.

-едит 2- И Плуто ја знаеле како планета пред иљадници години, па ја додадоа, па ја тргнаа, ете уште еден пример за надградување знаење. Да не навлагам во стара астрономија.

-едит 3- Делфини колку се слатки нели? Проучи нивна сексуалност. Малард патки? Проучи.

-едит 4- Патреон отворен. Појке ми се игра шах од дебатира будем искрен.

На WildMk, x.Daisy.x, Alisa22 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Не, хомосексуалноста е тргната од листата затоа што не штети никому, ниту на индивидуата, ниту на околината. Толку едноставно е.

На BlackAndWhiteSwan, WildMk, kikkki и 4 други им се допаѓа ова.
  7. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Behavior е тука клучниот збор. Едно е „животно со хомосексуално однесување“, а друго е „животно хомосексуалец“. Затоа и реков дека машко куче може да му се качи на друго машко куче - бидејќи нема разум, толку му фаќа црпката, може и на табуретката да и се качи :D Aма по 3-4 донеси му женка, нема сигурно да ја одбие и да рече „ааа извини цуро, јас сум хомосексуално куче, ти не ме привлекуваш :)

Плус, ако веќе правиме еквиваленција меѓу она што е природно за животните и она што е природно за луѓето, знаеме дека многу животни си го јадат сопствениот измет. Дали тоа значи дека е природно и за човекот да си го јаде изметот? И многу кучиња и мачки си го лижат газот после голема нужда. Дали тоа значи дека е природно и за човекот да си го лиже газот после голема нужда?

На kikkki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Scott Weiland

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.456
    Точно за тоа @EvAngelos но морам да напоменам дека немам факултет, без доволно знаење и артикулирање само ке си навредиме знаењето.

Човекот сеуште еволуира, еволуирал да има посебно место за голема нужда, чума се има случено и во Англија исто, да не барам датум и примери, еволуционарно/исторски, сега живееме во најмирно/најдобро време, зошто да дебатираме архаички теми?

Отварам прозор, ведро небо.

Некои работи се природни/nature но некои се социјолошки/nurture. Хомосексуалност - природна, Хомофобија - социјолошка. Не навлагам во тенденција на аутохомофобија кај хомофобични луѓе.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2542893/ defecation
    https://link.springer.com/article/10.1007/s10151-013-1037-4 - The importance of a correct bowel function has been recognized by physicians in antiquity, and in more recent times, a correct disposal of feces has been highlighted, especially regard to prevention of disease transmission

Супер е кога на тема со за хомосексуалност навлагаме во педерастија и дефекација нели? Што е следно, машки пар не смее да посвои деца поради тоа што не е природно? Или за проблемот во Индија со јавна дефекација ке зборуваме?

Он топик.

едит-имам проучувано и религиозни текстови не да не, мада контрадикциите ги оставам, а стариот завет несум превише фан. -ако влагаме и религија на тема, не ќе е на арно, иако прифаќам верници повеќе од атеисти, како агностик, то ест не ме занима, си живеам според морал и етика колку што можам.

Последна измена: 6 мај 2018
    На WildMk, DAngel и kikkki им се допаѓа ова.
  9. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.121
    Хомосексуалноста исто така била тргната и од листата на растројства на Американското психијатриско друштво, и тоа уште од 70-те. И сега ти ми викаш гејовите имале толку голема моќ тогаш, што успеале да вршат притисоци на независна организација за да ја тргнат хомосексуалноста од листата растројства. :D Ова повеќе ми стои како сам себе да пробуваш да се убедиш.

Туку, кога веќе не ти е битно што вели науката, барем размисли логично. Еве ја дефиницијата за ментално растројство:

A mental disorder, also called a mental illness or psychiatric disorder, is a behavioral or mental pattern that causes significant distress or impairment of personal functioning.

На кој начин хомосексуалноста го предизвикува ова кај индивидуата жити тебе?

П.С. Мислев дека ја расчистивме работата со животните и природноста. Хомосексуалноста не е добра од причина што се јавува кај животни, туку бидејќи не влијае на никаков начин на добросостојбата на индивидуата и околината. Аман, не знам стварно, тригодишни деца ќе сфатеа досега.

На Someonespecial, DAngel, kikkki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Кога ја измисли оваа „дефиниција“ за ментално нарушување? Си ја имаше составено од порано или сега ти текна додека дискутираме? :)

Бај д веј, хомосексуалноста им штети на самите хомосексуалци. Затоа и меѓу нив има евидентно зголемен процент на депресии (во споредба со хетеросексуалците), а плус штетноста кон самите себе ја гледаме и во тоа што не можат компактибилно да се спојат со своите партнери, очигледно е дека не ги исполнува таквата врска, па затоа менуваат и по стотина сексуални партнери - што пак резултира со 40 пати поголем процент на заболени од сида (во споредба со хетеросексуалците), што пак води кон смрт. Ако тоа не е штетно кон индивидуата - не знам што е.

На Таа Сум и sjdgo им се допаѓа ова.
  11. Scott Weiland

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.456
    Поголеми проблеми се користењето на дрога во хомосексуалната машка популација, болести до некој степен се нуспојава. Исто така и цигари и ред други работи се штетни. Алкохол на пример. Камен е штетен, ако го употребиш правилно, то ест да го фрлиш ако си безгрешен.

Компатибилни примери има тон, но тие си тивкото мнозинство, за на вести не е некој среќен пар со/без деца.

Ж/Ж М/М Небитно. Луѓе сме сите. За некои од нас треба прифаќање без стигматизација(дисордери/хомосексуалност), за некои од нас треба медицинска помош(дрога/оружја), за некои најлоша затворска казна(нечовечки актови).

Не треба да бидеме судија, порота и екзекуционер. Папата Францис има добри мислења понекогаш.

Незнам уште што да наведам, премногу информации имам, не ми се чита 30 страни да видам, ќе ми опростите.

-редактирано поради долниов пост. Заштита во голема форма си треба, можеби не е политичко коректно мислењево, но има научници кои тврдат дека во геј заедницата дрога-небезбеден секс-болести има јака корелација.

12. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Па токму тоа цело време го зборам, дека кај хомосексуалците има "impairment of personal functioning" (нарушување на личното функционирање). Еве ти неколку примери за ова:

- Нивниот пенис има функција да еректира во вагина, тие го бутаат во анален отвор од каде што излегува изметот.
    - Аналниот излез го користат како влез. Во многу институции ако пробаш да влезеш од кај излезот, ќе ти дојде обезбедувањето и ќе ти рече: Извини дечко/девојко, влезот е таму!
    - Функцијата на нивните сперматозоиди е за да оплодат женски јајце клетки, а тие ги ејакулираат во гомната во дебелото црево :puke:
    - Личното нарушување го гледаме и во зголемениот број на депресии меѓу нив.
    - Личното нарушување го гледаме и во неможноста да се спојат со еден партнер, туку менуваат стотини, па затоа се и 70% од сите новозаразени со сида (40 ПАТИ повеќе од хетеросексуалците!)

п.с. Не знам на кого не му е битно што вели науката, изгледа заборави кога постирав научни студии на темава, за разлика од тебе што се расфрлаш со некакви статистики или проценти без да наведеш извор :)

На Таа Сум и sjdgo им се допаѓа ова.
  13. Scott Weiland

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.456
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Па исто ти е и со хетеросексуалните парови. И тие имаат и анален и орален секс и прекинат однос и мастурбираат. Ехехееее.... да беа сите односи со цел да се зачне потомство... Што е со хетеросексуалните парови што по свој избор нема никогаш да имаат деца?
    Се надевам дека не мастурбираш и искрено се надевам дека секој однос ти е со цел да сториш потомство, во спротивно, не си ништо поразличен од еден хомосексуалец :)

На candy.cane, WildMk, crimson и 4 други им се допаѓа ова.
  15. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Ај вака да ти илустрирам. Си купила клуч и брава. Знаеш дека клучот служи за да се брцне во бравата, да се заврти и да се отклучи истата. Ти ако сакаш може никогаш да не ја ни монтираш бравата, може и никогаш клучот да не го ставиш во бравата, или може да го ставаш и вадиш чисто од занимација, можеш и да си чукаш со клучот по бравата во Prodigy ритам :D што и да правиш, ништо од тоа нема да го порекне фактот дека клучот е направен за бравата, а бравата за клучот и дека тие се компактибилни еден со друг. Кој има разум ќе разбере што зборувам.
    keso_cylinder2.jpg

На Таа Сум му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Дали вака се гадиш и од анален секс меѓу хетеросексуалци? Знаеш дека го практикуваат и тие, нели?
    Fixed: штетноста на игнорантноста, хомофобијата и убедувањето дека може и треба да се сменат - ја гледаме во зголемениот број на депресии меѓу нив.
    Знаеш и дека има и куп хетеросексуалци кои водат промискуитетен живот, нели? Кај нив какво лично нарушување гледаме и која е причината?

Хах, исмејуваш и побиваш споредби со животни во контекст на природност, а ти правиш споредба со предмети... :D Супер логика! (highfive)

На candy.cane, BlackAndWhiteSwan, WildMk и 5 други им се допаѓа ова.
  17. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    5.610
    Луѓе, дали озбилно се убедувате со човек, што како аргумент наведува споредба помеѓу сексуалниот чин помеѓу луѓе, и fucking клуч и брава? (facepalm)

Не знам дали е тажно, смешно или загрижувачки. Многу веројатно сите три, исто како моментот дека се сметаме за најразвиен жив организам, а сеуште не знаме да оставиме други луѓе да се среќни.

На candy.cane, BlackAndWhiteSwan, Fauhxy и 10 други им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    И тука следува онаа сексистичката: "Клуч што отклучува многу брави е добар клуч, брава што може да ја отклучат со многу клучеви е лоша брава" #хехе
    И така... Сфаќаш што не ти чини со споредбата и избегаваш да одговориш дали секој твој сперматозоид ја исполнил својата улога и зошто не?

На WildMk, crimson, Nigredo Odor и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.121
    Буквално сите овие работи ги има и кај хетеросексуалци, што значи дека не се по автоматизам поврзани со хомосексуалноста. Друго што ќе кажеш?

На WildMk, JollyGirl, baba Rada и 3 други им се допаѓа ова.
  20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Знам дека постојат луѓе со нормална сексуална ориентација кои истата ја злоупотребуваат со промискуитет. Некои ја користат и за односи со луѓе кои се во туѓ брак т.е. вршат прељуба. Трети ја користат за силување. Итн. Ако имаш нормална сексуална ориентација, не значи дека не можеш истата да ја злоупотребуваш и да повредуваш други или себе си со неа.

Околу нарушувањата, секако дека со промискуитетниот живот, особено со one night stand авантурите со непознати и те како се зголемува шансата за добивање хив, сифилис и други сексуално преносливи болести.
    Друга работа, дали познаваш хетеросексуален пар каде што секој од партнерите имале над 20 сексуални партнери пред брак? И дали тие сега нормално функционираат, дали си се верни и лојални еден на друг и без багаж од претходниот развратен живот?