Ами ај да остајме да се кријат, ако не? Да ги научиме и ќерките да кријат дека имаат дечко, па да се вратиме во твое време. Море поназад! Да ги мажиме на 15, ко ќе почне да им текнува на секс, за да не ги 'посрамат“ родителите.
Никако не е старомодно и од нејзино време. Едноставно не секој сака да носи партнери/љубовници по дома без разлика на 15ет или 30ет, и тоа е најголемиот проблем, повторно доаѓаме кај сиромаштијата и неможноста за осамостојување. И не секој сака/може да зборува со своите за сексуално/романтични теми, за тоа и постои сексуалното образование со кое не знам што се случува таму. Не сум во тек. Сиромаштијата уназадува и истата е најголемиот проблем за општеството на секое поле. Истата најдобро ги храни и патријархатот и многу други погрешни верувања и постапки.
Тоа е личен избор. А ако мораш да го криеш партнерот затоа што сте од ист пол, тогаш е дискриминација.
aha stom e "normalno" zosto sami se izoliraat od okolinata i formiraat razni zdruzenija aj da svrtime prikaznata, tolku e EDNOSTAVNO nikoj ne gi maltretira, nema potreba da se dvojat , mesto vo takvi zduzenija neka se priklucat pr (ova samo ) vo humanitarna organizacija, volonteri sto i da e pa pomagaat na "razlicni od niv" stvarno zagrozeni pomagajki na drugite polesno ke gi prifatat otkolku barajki nesto sto i go imaat i mesto da izigravaat zrtvi ako sme isti neka ne se dvojat i koja e razlikata ako nekogo napanat pr dali ke napanat gej ili dete, zena ili starec napad e napad i napagacot treba da odgovara isto, a ne me napadnaa deka sum gej, diskriminacija ova ona a realnota e sosem druga stom sam se dvoi i izoliras ti sam se racunas deka ne si ist ama sepak jas sum kriva nikako ti ,neli? da TOLKU E EDNOSTAVNO
Добро, е дискриминација. Што ти поразлично направи од вчера, освен што куцкаш на тастатура и пишуваш на фемина, за нивните права? Беше на парадата и вееше шарено знаменце, браво. Јак ташак. Гледам животот стана розев за сите. Таа борбена енергија која плени од тебе да ја насочеше кон институциите, што знаеш може до сега мојот шминкер ќе носеше бурма на рака.
И истата никој не рече дека ја нема, и во места каде ги имаат сите права и најчесто е насочена од САМИТЕ СЕБЕ! На островов каде живеам ниту еден истополов договор за партнерство не е склучен, никој не се држи за раце од лгб локалците, (туристи само тоа) а ги имаат сите права освен посвојување деца кое се чека од в година рекоа. Ете, најфундаменталното го имаат а никој не се покажува на улица и тоа во мултикултурен остров полн странци кои живеат тука. Ја и ти не можеме да ги аутираме! А тука барем и со закон не смее никој накриву да ги погледне!
NE, tie samite toa si go pravat fizicki aj ne mozes da se odbranis od sekoj, no psihicki samo jas/ti,bilo koj moze da dozvolam/e nekoj da me/ne maltretira no i luge sto ne se gej se maltretirani
pisav sami se IZOLIRAAT i dvojat nkase integriraat vo optestvot i da milat malkui na drugite a ne samo na niv i da placat zs nekoj ke im se nasmee zs se drzele za raka toa e veke patetika a ne baranje pravo
Сами себе се СМЕТААТ за такви, барем голем дел од истите на островов каде живеам а ги имаат речиси сите права (од в година со посвојувањето)! И можат да се осамостојат ако сакаат од нивните, имаат услови за тоа овде, ама најчесто САМИТЕ одбираат да се оженат/омажат и да висат по апликации. Сестра сум на геј брат, ама нема да го ставам цело општество во ист кош! Ги гледам сите страни и овде и таму и секаде каде сум пропатувала! Имам впечаток дека не сте излезени од дома сите вие кои браните цврсто само еден став!
Ти. И таквите како тебе. Три пати ти повторив. Ако сеуште не ти е јасно дека вршиш опресија, никогаш нема да ти се разјасни.
Вајлд драга, и АВТОДИСКРИМИНАЦИЈА, имагинарна, која самите си ја претставуваат, барем овде каде имаат права и услови за осамостојување, а таму до некаде е оправдана поради условите и обесправеноста. Но, не е толку висока колку самите си ја имагинираат и не пробуваат да направат нешто навистина корисно освен контра револти и вулгарни непотребни пораки. Не секогаш сечилото е насочено од другите! Ви се молам. Посочив многу разумни начини на доближување. Општеството таму главата не знае каде му се наоѓа. Гол човек нема да перцепираат по улица!
Луѓе, не ми се зборува за ова на форум ама сакам да го кажам како поента. Мојот најдобар другар, кој е геј, беше исфрлен од дома. И не, не, не затоа што им кажал на неговите дека е геј, тој цело време пробуваше да им удоволи и да се однесува како тие сакаат, туку затоа што тие претпоставуваат дека е геј поради тоа што е феминизиран до одредена мера. А дечкото ниту се видува со машки (освен кога е во странство), ниту ништо не прави. Беше исфрлен од дома на база на претпоставка. До тој степен е дојдено. Тој се има соочено со многу насилна хомофобија во различни форми и сум сигурна дека му имаат оставено доживотни трауми. Хомофобијата е многу реална у Македонија. Јас самата прва кажав дека меѓу нас младите е доста поприфатено и нормално, ама тоа не менува дека е опасно и дека е тешко да бидеш отворен. Да се биде геј е трауматично и во развиена и прифатлива држава, според мене самото излегување од ормарот е доста тешка работа, да треба да им кажуваш на луѓе дека си „поразличен“, да се плашиш кој ќе те прифати кој не, а да не збориме за во Македонија со посериозни проблеми. Без осет сте и живеете во некој сон.
ne se slozuvam, i jas ke ti povtoram, toj strav samite si go stvaraat (najgolem broj) i koga veke nema izlez drug ke obvinat