Хомофобија и трансфобија

Дискусија во 'Психологија' започната од eagle.eye, 22 март 2014.

1. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Па ако има симпатии према двата пола во исто време кој и со кое право би му забранил да стапи во брак со двата пола?
    Зошто би биле они дискриминирани?

LGBT како што знам се однесува и на нив.

И не реков дека сите бисексуалци се полигамни. Туку не се согласувам со генерализацијата дека сите бисексуалци се моногамни.

2. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    17.582
    Два дена се тупи надвор од темата, а за што? Неуспешни обиди да си го оправда мислењето членот кој се изјаснил дека е хомофоб, само заради тоа што истиот не може да се помири дека според тоа каков став има тоа и е.

Симонче @simoncelicius да, хомосексуалноста е на исто рамниште со зоофилија, педофилија, бисексуалност, па и полигамија врс моногамија... пропуштив уште некоја глупост напишана?

Браво, ете твоето мислење е правилно, уживај си во својот свет и според сопствени убедувања и немој никогаш да делиш мислења за/во туѓи. Оти ако некој не знае од каде доаѓа тоа мислење може да те земе на сериозно. :hai:

На CameliaMiller, RoseRain, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    А што е проблемот што два дена се води дискусија. Мислам тебе ти смета тупењево? Принудена си некако да не читаш?

Воопшто не ми е поентата дали моето мислење е правилно или не. А уште помалку ми е битно да ми го прифатат луѓе кои не ги познавам, и тоа пази на форум. Знаеш колку ќе ми смени ако некој ми каже во право си?

Ако толку те интересираше ќе прочиташе и дека неколку пати пишав дека секој има право да изнесе свое мислење без разлика дали се согласува некој со него или не.

И на крај краева не знам зашто трошиш од своето време на тупаџиски муабет.

Едит: каде реков зоофилија е исто што и хомосексуалност?????????

4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.723
    @simoncelicius Ама ти нешто не разбираш околу бисексуалците, еве видов и по твојот одговор на Срцката. Значи, ако твојата ориентација е бисексуална, тоа значи дека те привлекуваат и мажи и жени. И не, доколку една бисексуалка е во врска со маж, тоа не го исклучува фактот дека нејзе ја привлекува истиот пол. Раскинува со мажот, ќе и се допадне друг маж, оди со него, но тоа не го менува фактот дека нејзе и се допаѓаат И жени. Ниедно не доаѓа ни прво, ни второ, тоа си е цело време. Ако она е во долга врска со маж и лупам не си чатува или не го изневерува со жена, тоа не значи дека нејзината сексуална ориентација се променила.

И пак, да не ти го цитирам делот, на тој начин ти е напишан што ти алудираш дека ако се бисексуалци, по дифолт значи дека ако ги сакаат и двата пола значи дека сакаат да се во полигамен брак.

А иначе, не знам кој кажа воопшто дека сите бисексуалци се моногамни... Цитирај ми, стварно не можам да најдам. Има полигамни бисексуалци, исто како и хомосексуалци и хетеросексуалци, не се сомневам.

На Bezimenka90, pdb123, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    17.582
    Проблемот е што не "дискутираш" за хомофобија и трансфобија примерно. А јас кога влегувам во една тема, сакам да читам мислења по истата.

Ти не разликуваш "зоофилија" од "педофилија" од "хомофобија"?

П.С. Еднаш пиша мислење по темата, и ок твое си е. Само, зошто ти е тешко самата да го прифатиш тоа што си го напишала- дека си хомофоб? Па за да оправдаш сопствено мислење напиша уште еден куп глупости?

На 1209, Bezimenka90, Purplelilac и 2 други им се допаѓа ова.
  6. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Каде гледаш ти дискусија овде дали сум хомофоб или не?

7. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Значи бисексуалци не постојат, затоа што во еден период се хетеро а во друг хомо. А кога се би?

Озбилно го сфати за сериозно прашањето кога доаѓа првото а кога второто? :rofl:

Ќе морам почесто да користам смајлиња или да си пишувам во заграда кога прашањата се иронични за да не ме сфаќате погрешно.

8. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.723
    @simoncelicius Симонче, дали сериозно од целиот пост се фати за тие три збора? Патем, со тоа сакав да кажам дека бисексуалната ориентација, односно привлечноста кон мажи и жени трае цело време, независно со кој пол е во моментот бисексуалецот во врска. И да, постојат, мислам дека го објаснив тој дел, ако ти во моментот одиш со маж не значи дека не те привлекуваат и жени и дека утре ден нема да си во врска со жена.

А за твојот цитат, пак си се држам до мислењето, препрочитај си го уште еднаш.

И одговори ми на последниот мој пасус, те молам.

На 1209, pdb123, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Еве прво да ти одг на последниот пасус. Ти мене ме сфати дека тврдам дека сите бисексуалци се пологамни на што одговорив дека не сметам дека сите се многоамни. Значи и меѓу нив има и полигамни и моногамни.

Е сеа ако LGBT се признаени и се легализираат бракови, како тоа се одразува на бисексуалците?
    Што ако еве има бисексуалец кој во исто време чувствува привлечност и спрема машко и спрема женско? Зошто би му било забрането да влезе во брак и со маж и со жена ?

10. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.723
    @simoncelicius Ама чекај, ти имаше пишано нешто во редовите на: зашто се прави генерализација дека сите бисексуалци се моногамни.. Па, нели ти затоа викаш ама има и полигамни (иако според твојот цитат алудираш дека сите се полигамни) и јас те прашувам КОЈ кажал дека сите бисексуалци се моногамни?

И кој рече дека треба да им биде забранет полигамен брак? А и доста хетеросексуалци се полигамни, така да истото важи и за нив. Јас сум океј со тоа, нека се во полигамен брак и едните и другите.

А според тебе постојат бисексуалци или? Не ми е саркастично прашањето.

Едит. Ако се легализираат геј браковите, и меѓу геј пипл може да има полигамни и да сакаат да се у полигамен брак, соууу...

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Па тоа и ми беше поентата. Дека не се сите полигамни или сите моногамни. Јас никаде не тврдев дека сите се полигамни а еве ти викаш дека сум тврдела. Каде тврдам?

Пишав дека признавање на LGBT води и кон полигамија.
    Така и го почнав муабетот на кој што се надоврза прашање зошто мислиш дека сите се полигамни. Не не мислам, туку прашувам што е со оние што се?

И да секако дека сметам дека постојат. И сметам дека може во исто време да имаат чувства према двата пола. Што тогаш? Зошто да не им биде дозволено да бидат во брак со двата пола?

Кај некое не е така, им се допаѓа личност од истиот па може подоцна да им се допадне личност и од спротивниот. (Прашањето на кој период се случува таа промена беше саркастично да не ме сфатиш погрешно).

12. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.723
    @simoncelicius Не можам да ти го најдам тоа мислење (или дел од мислење) може го имаш редактирано кај што имаш пишано зошто се прави генерализацијата, а тоа беше уште скроз на почетокот на дискусијата. Ај, небитно тоа.

А како тоа признавањето на ЛГБТ води кон полигамија? Прво, мислам дека еве СИТЕ бисексуалци да се зберат и сите да се во полигамен брак, бројно нема да ги надминат стрејт паровите во моногамни бракови, ако веќе тоа загрижува во случајов... Второ, хетеросексуалците се многу побројни од хомо и би, и меѓу нив (ќе) има повеќе полигамни луѓе. Значи, веќе ако се легализира полигамијата, ќе стапуваат во брак и едните и другите. Трето, како тоа признавањето на ЛГБТ, автоматски ќе доведе кон легализирање на полигамијата? Демек, ради полигамните бисексуалци одма ќе ја легализираат? Пак ќе кажам, постојат многу повеќе полигамни хетеросексуалци, како и зошто не ја легализирале до сега?

Четврто и.конечно, и да ја легализираат, зошто е тоа важно и што ми и ти менува лично на тебе?

На Bezimenka90, theowndemon и pdb123 им се допаѓа ова.
  13. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    17.582
    Ок лициус, дали јас сум била цело време во заблуда досега, кога некој пишува нешто, да не пишува негови мислења? :wasntme:
    Мислам, не дека некој не може да си присвои и туѓо, али еј, тука ти си авторот, па пресумцијата е дека е твое мислење. И таква реакција добиваш.

Треба да ти го ископам првото мислење што го пиша, страници спам уназад на темата, за да го прочиташ и да се убедиш дека според пишаното си хомофоб? Сама не знаеш дека си? Пред и додека си пишувала? И после?
    Подоцна и да цитирам секое друго за да увидиш какво комбо од глупости напиша за да се објасниш?
    Во тој случај, отиди горе во ленатата кај полето "барај", напиши си го никот, избери да ја пребарува темава и кликни финално на лупата. Ќе ти ги даде сите твои мислења, и ќе можеш да видиш што си пишала едно по едно.

Последно, според мене доволно изагање беше ова досега, немој повеќе заради себе. Иако форумот е анонимен.
    Според мене. :hai:

14. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Ко што не се ни сите хетеросексуалци моногамни.
    Ко што јас хетеросексуалка имам чувства моментално за дечко ми или како што некоја си таму има чувства за двајца дечковци во истовреме, истото е и до би и со геј. Ниедно не го повлекува другото.

Бисексуалците не значи дека МОРА истовремено да осеќаат привлечност кон повеќе луѓе од различен пол. Туку едноставно, се случило да се заљубат во некој од нивниот и во некој од спротивниот пол.

Те читам на темава и ко да сакаш само да ја оцрниш секоја друга сексуалност што е различна од твојата. Толку ли ти смета туѓата среќа и љубов?

На Purplelilac, GirlRose, Amellie13 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Сите овие прашања што ги постави ги постави на основа на?
    Каде реков дека мене ми мениува ако се дозволи полигамен брак? Каде реков дека сите бисексуалци кога ќе се соберат дека го надминуваат бројот на моногамни бракови? Каде реков дека тоа ме загружува?

Второто- точно, никаде не го негирав тоа . Потполно се сложувам. Имаш држави ладе полигамија е дозволена и во неа стапуваат хетеросексуалци. Не ми е јасно што ти е поентата со тоа? Повторно не реков никаде дека ми смета

Трето- каде реков дека ќе доведе? Реков дека ако се легализираат праведно би било и да се дозволат полигамни бракови ( без разлика дали се хетеро или хомосексуални). Повторно не ја разбирам поентава на прашањево.

И четврто - каде реков дека ми менува? Прерходно веќе одговорив, дека не ми менува и не ме загрижува само би било логично да им се дозволи да си бидат во полигамен брак ако чувствуваат љубов према повеќе особи во исто време.

16. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Океј старче а каде виде дека се љутам што ме сместивте во група на хомофоби?

Водев дискусија за тоа дали ако некој не ги признава автоматски е хомофоб иако не чувствува омраза, не користи навреди, не повикува на палење. Добив одговор дека сум хомофоб бидејќи не ги сметам за природни и дека е тоа навреда. Океј.
    Изнесов свое мислење дека не сметам дека не е навреда.
    (Каде виде присвојување на мислења?).

Еве според тебе моето размислување за тебе е глупаво, и мислењата кои ги пишувам се глупави. Што тоа тебе ти менува? Како што пишав прерходно, ваљда секој има право да изнесе свое мислење па макар според твоите критерими било и глупаво. Дозволете ни и на нас глупавите да се искажеме. Макар на форум. Ваљда е тоа основно човеково право. Гледаш тука е дволичноста- треба да се има право на врска од ист пол, али не треба да се има право на глупо мислење.

И за крај, како моете глупо мислење те тангира тебе па чувствуваш потреба да ми дадеш совет да не го изнесувам?

17. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.723
    @simoncelicius Симонче, ти рече дека признавањето на ЛГБТ води кон полигамија. Која ти беше целта на оваа констатација? Или, онака го кажа тоа?

Моите прашања не беа прашања насочени кон тебе, туку беа повеќе наменети за да објаснам дека признавањето на ЛГБТ НЕ води кон полигамија, што ти го кажа.

На Purplelilac и pdb123 им се допаѓа ова.
  18. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Воопшто не ми смета. Реков имам колешка лезбејка, другар геј.

Ова горе напишаното, истото веќе го напишав претходно, веројатно ироничните прашања ми ги сфати за озбилно.

Никаде не реков дека МОРА, туку реков дека МОЖЕ во исто време би сексуалец да чувствува љубов према две особи од различен пол. Затоа и логично и фер би било да се дозволат полигамни бракови (не само за бисексуалци, туку и за хомо и хетеро)

19. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Што кога бисексуалец би чувствувал љубов во исто време кон особи од различен пол? Зошто да не се дозволи полигамен брак?
    Реков LGBT затоа што полигамен хетеро е дозволен во доста земји каде што не се признаени LGBT, каде маж е во брак со повеќе жени. А не е дозволено да биде и со маж и со жена во брак во исто време.

Навистина не знам како поинаку да се изразам за да ме сфатите.

Еве конкретно кај нас акп се признаат LGBT тогаш да се легализира и полигамен (и хомо и хетеро ) брак.

И пак да се оградам не не ме загрижува полигамија ниту ми менува.

Едит:изгледа најголемата забуна е тоа што не нагласив дека мислам и на хомо и на хетеро полигамен да се дозволи.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.900
    Допаѓања:
    45.256
    А што тебе ти пречи лично хомосексуалноста, што ти пречи дали некој ќе сака маж или жена, како тебе лично ти наштетува. Зошто ти се сметаш за толку битна да кажуваш дека некој треба или не треба да биде среќен, што фактор си ти за некому да му се забрни нешто оти ти не го сакаш? Како што мене пример не ме интересира кој ти е*еш и тебе не треба да те интересира дали јас е*ам жена. Не можам да сфатам која ви е таа возвишеност што си ја осеќате, која ви е таа замисла дека сте толку битни што вреди да се упропасти нечиј живот зарафи ваше мислење?
    Мислам сериозно?
    Зоофилија и педофилија немаат никаква врска со хомосексуалност и пошто тоа ви се единствени аргументи за оправдувањр на вашата злоба мислам дека е крајно време да престанете да ги користите оти немаат ама баш никаква смисла.

На smooch, CameliaMiller, Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.