Хомофобија и трансфобија

Discussion in 'Психологија' started by eagle.eye, Mar 22, 2014.

1. raww

raww Популарен член

И да не е напишано во библијата зар треба да се мразат и казнуваат овие луѓе???
    Секој треба да се чуствува убаво во своето тело, зошто моето време воопшто да си го трошам за да коментирам и осудувам некој кој сака да направи промена во полот или друго. Зошто мене да ми смета тоа? Не си го правам јас на мене па да ми смета.

Oksa and Autumn_ like this.
  2. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Секако дека треба доколку претеруваат и голи по улици си ги бараат своите права а притоа имаат се. Чист пример ти се во западните земји. Бараат брак, добиваат, бараат посвојување добиваат, и уште толку земаат замав. Кај овие луѓе проблемот е друг. Нормален човек со здрав разум не би се соблекол гол или вулгарно облечен и да шета по улица за да си ги бара своите права. Таквите би требало да се санкционираат и казнат. Но доколку нивниот интимен живот се случува само поеѓу 4 ѕида јас немам ништо против такву луѓе ниту би требало да се казнат.

3. John Snow

John Snow Форумски идол

Say no more

4. stranger2

stranger2 Истакнат член

https://um-insight.net/perspectives/has-“homosexual”-always-been-in-the-bible/

Погледни ја статијата. Дури и да не е вистина, во Библијата има 300 други глупости кои ги игнорирате а се оправдани. Или па некои правила кои и самите не ги почитувате. Ама сте се запнале за хомосексуалноста.

Ете пак со навредите. И тоа што имаат се е апсолутно неточно. Во многу држави уште не е дозволен брак меѓу истиот пол. А и таму каде е, мислиш уште нема дискриминација и лоши погледи? Нееднаквост во професионалниот живот или во било кој друг аспект? Ако ти смета што шетаат голи, не ги гледај. А и тие се многу ретки. Многу е јасно мислам. Зошто тоа тебе те засега?

TempTest and Oksa like this.
  5. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Ова е навреда, Библијата е јасно против хомосексуалност. Во никој случај тоа не може да го побие никој бидејќи тоа е факт и е јасно напишано. Ова можам да го дискутирам со некој кој е теолошки писмен а не некој кој видел 2-3 цитата на гугл и ги толкува во своја полза исфрлајќи се што пишува пред тоа или после тоа.
    Пример. Ако пушува да го љубиме ближниот свој, тоа не значи ако си ти женско да љубиш женско, бидејќи пред тоа јасно е кажано дека хомосексуалноста не е дозволена. Инаку да, во ногу држави не е дозволена бидејќи се држат сеуште. Ако мене не треба да ме засега кој шета гол а кој не што побогу тебе те засега против когу сум јас а против кого не?
    Како е? Имаш ли мозолци на десанака? Лек да ти препорачам?

6. John Snow

John Snow Форумски идол

Имам, ме боли. Твојата ќе ја позајмам да завршам работа :l:

Yipman2, simoncelicius, Oksa and 5 others like this.
  7. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Знаете дека ако мразите ЛГБТ луѓе ќе одите во пеколот, нели?
    Само да ви кажам.

8. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Јас реков за лек, имам маст што помага ќе ти позајмам. А раката не ми е за давање пошто се што ќе фатам се суши.

9. DAngel

DAngel Форумски идол

Седечки мочаш, или исушен е веќе?

10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Викате библија вика да ги мразиме а?
    Абреее...а се потепавте тогаш за еден збор што вреѓа книга.

11. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Te поздравија кралициве. :*

Capture.PNGфјхгј.PNG

12. stranger2

stranger2 Истакнат член

И јас сакам да дискутирам со некој кој е интелигентен, ама еве сме.:l: Комплетно ми ги игнорираш другите поенти, ама океј. Библијата вели и да се ебеш со родителите, оправдува робство, геноцид, силување и многу други работи. Ајде оди и испочитувај ја. Ме засега кога шириш говор на омраза и ја нарекуваш ЛГБТ заедницата изопаченост од природата и нешто недозволено бидејќи го пишува во тоа во некоја книга напишана пред илјадници години.

Oksa, Puppy lover, KateKane and 3 others like this.
  13. raww

raww Популарен член

@Vitaly Кога веќе запна за библијата бар ги почутуваш ли најосновите 10заповеди?
    И дали својот живот го водиш според неа?

Oksa and stranger2 like this.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Ако љубење на ближниот вклучува и труење на детето со хормони пошто го љуби, да.

Last edited: Aug 7, 2020
    simoncelicius likes this.
  15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Офтопик ама каде го пишува ова?Навистина ме интересира.

16. stranger2

stranger2 Истакнат член

“Our father is old, and there is not a man on earth to come in to us after the manner of all the world,” the eldest says to her sister. “Come, let us make our father drink wine, and we will lie with him, so that we may preserve offspring through our father.” Genesis 19
    Во Стариот Завет, робството е оправдано. Има многу правила за како да се третираат робовите. За странски робови, нивниот живот припаѓал на сопствениците до неговата смрт.
    “Now go and smite Amalek, and utterly destroy all that they have, and spare them not; but slay both man and woman, infant and suckling, ox and sheep, camel and ass.” Samuel 15:3 (Ова го вели Samuel на Кралот Saul по наредба од Господ).
    “If a man happens to meet a virgin who is not pledged to be married and rapes her and they are discovered, he shall pay the girl’s father fifty shekels of silver. He must marry the girl, for he has violated her. He can never divorce her as long as he lives.” Deuteronomy 22:28–29

17. Besmrten

Besmrten Истакнат член

18. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Мене многу ме интересира вир што ова го прифаќате за нормално и природно, дали исто ќе ширевте љубов и разбирање, доколку брат ви дојде дома и ви каже дека е геј кој што има односи со машки со години? Како родителите ваши би го прифатиле тоа (немојте да ми пишувате дека секој своето дете ќе го сака без обзир ма се, не зборувам за сакање) ? Како на нив би им објасниле дека е нормално наместо да син им да се жени и да имаат внучиња, дека е природно он да им носи дома дечко?

Значи не сакам некој погрешно да ме сфати, само ме интересира дали исто би биле полни со разбирање и прифаќање ако имате таква особа дома? Ако е тоа баш брат, кој утре ден треба да го запознаете со вашиот партнер и семејството на вашиот парнер?

Ова го дискутиравме на предавање по физиологија на факултет, професорот не сакаше многу да навлегува во тоа, баш од таа причина да не биде карактеризоран како хомофоб. Само рече дека не е природно од билошка точка два исти пола да општат. И потполно се согласувам. Значи не мразам некого кој се определил за тоа, само не би сакала таква особа во куќа.

Баталете ме Библија, (сигурна сум дека ниту еден од вас не живее според неа колкави верници и да сте). Веројатно и влијание имаат и телевизијата, сериите, филмовите, се што денес се конзумира и се претставува како нормално и современо.

19. Ketchup

Ketchup

Прво, не учиш само ти медицина и не е само твојот професор доктор.

Втора работа, не на сите во животот им е цел да се омажат и деца да имаат.
    И што ако ти е дома на крај краева?
    Не го запознавај брат ти со на дечко ти родителите. Многу јака работа во животот ќе пропушти.

buba4e89, smooch, Ena05 and 11 others like this.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Ами животните кои влегуваат во хомосексуални односи неприродни се?

Брат немам, ама децата не им го должат животот на родителите. Како возрасни личности, одлуките за како ќе го водат животот треба на нив да им останат.
    Значи што учи и што работи, кај живее, со кого е во врска и колку деца има се лични одлуки.
    Замисли си во хетеросексуален брак ама не сакаш деца. Треба на родителите да им објаснуваш дека нема да имаат внучиња? Исто ти е.
    Ако те родил не значи дека си го негова сопственост. Самостојна личност си, нити те поседува нити си му роб.

TempTest, Ena05, VoodooGirl and 7 others like this.