Dali moze da mi kszite kako e postapkata za ispituvanje hormoni kaj mm? Dali treba kako kaj nas opredelen den ili ne? Ve pozdravuvam
Не само прашајте кој доктор треба да ви дади упат пошто од матичен не може за хормони. Интернист ваљда
Мене не ми спомна ниту дерматологот ниту гинекологот дека треба на определен ден. Зошто треба да се прави на 3ти ден од циклус?
Може ли некој ако знае да ми каже кои референтни вредности се гледаат од направен хормонски статус на 13ден? Сега ги земав резултатите и не знам со која фаза да ги споредувам добиените вредности. Прочитав дека до 13 ден е фоликуларна фаза, ама не сум сигурна.
Fsh - 9,12 (6,3-24) Lh - 8,32 ( 9,6 - 80) Estr.II - 43,68 (93-573) Естрадиолот и ЛХ ми се под нормала. Не се разбирам многу и прв пат правам хормонски статус на полови хормони, поради тоа што имам хипотиреоза веќе повеќе од една година а тие се поврзани. И сега не знам дали е ова во ред. Не верувам дека сум во овулациа пошто два дена пред да проверам бев кај гинекологот за ПАП и вагинално ехо. На ехото обично се гледаат фоликули пред овулацијата. Кај мене сеуште немаше ништо. Ќе видам според тоа кога ќе добијам следно. Бидејќи прво на 13ден испитав , чекам да добијам следно за да испитувам 3от ден
Ми пробива тек сега едвај мензисов (примолут пиев за да добијам), е сега имам ептен малку и незнам дали од денеска да рачунам прв ден или од утре? Дека на трети ден се проверуваа хормони, така? Или нема разлика еден ден?
Може некој да ми каже дали другиве хормони ми се океј? На 3ти ден мензис проверено ми е. Тсх знам дека е многу, ми појачаа доза за тоа вчера.
океј се за трет ден, само ФСХ и ЛХ треба да се приближно иста вредност, ваквиот сооднос покажува изостанок на овулација или полицистични јајници.
Немав мензис од 10Јуни, немаше ни да добијам рече матичната ако не пијам примолут нор, пиев и добив. А може нешто и тие да се така поради тироидната? Тсх кога ми е во ред, супер точно си добивам..
Може ли да се земе упат од матичен општ лекар за испитување хормони во државна или мора од матичен гинеколог?
Здраво девојки денес бев на гинеколог за упат и ехо ми кажаа дека имам мали цисти што не се страшни , денес ми е прв ден од менструален циклус а треба да испитам прогестерон,пролактин, естроген , LH и FSH Проблемот е што трети ден се паѓа во сабота а не земаат крв за викенд Дали да чекам другиот месец пак или пак да одам утре втор ден ?
Eve i jas so isto prasanje...na 3 den treba da ispitam hormoni...e sega, vo vrska so dobivanjeto kako da go racunam, dobiv vcera okolu 12h, na brisenje imase crvena krv a cel den so edna vloska pominav (nesto malku imav na vloskata vecerta). Nekade pred da legnam protece poveke, denes veke tece propisno. E sega da racunam od sreda deka sum dobila i petok da mi bide 3 den ili da racunam od denes i sabota da mi bide 3 den??
Според мене вчера ти бил прв ден, во петок трет. Имаше нешто како правило, ако добиеш после 17/18 часот се брои наредниот ден како прв, ако пред тогаш истиот.