Iskreno porano nikogas ne sum vodela smetka dali ke dobijam odasabajle ili navecer, duri i koga ke sum dobiela navecer vo 22h sum go racunala kako prv den, ili pak sum racunala kako prv den nebitno dali tecelo poslabo. No ne sakam da utnam, bidejki citam deka postojat nekoi pravila na racunanje. A i minatiot pat 1 den dobiv porano, 3 den mi padna vo vikend a vo Idadija ne rabotea, pa otidov na 5 den vo ponedelnik. I mislam deka rezultatite mi bea polosi zaradi toa. Fala vo sekoj slucaj.
Ова рачунањето го спомнав само како "правило" од доктор чуено, за ориентација баш за хормонски испитувања. Не како генерално правило. Иди си во петок и заврши си работа. Се најдобро.
Здраво на сите, Направив испитување на хормоните и докторката ми кажа дека сите женски хормони биле во ред како и инсулинот, но, машките хормони и кортизолот биле со високи вредности. Дали имал некој слично искуство и како го решил истото. Во понеделник сум кај докторката но, малку ме фаќа страв.
Понекогаш ми се појавуваа акни па и побарав на докторката да испитам хормони. И кога ми го дадоа упатот сите хормони беа обележани
Od maticen taka? Kortizol e hormon na stresot, i jas sakam da go proveram. Maski hormoni gi vikas testosteron i ostanato, a rece site ti bile visoki. Najverojatno toa e pricinata za aknite.
Да од матичен гинеколог. Па така ми кажа по телефон докторката дека машките биле високи повеќе кон насока на функцијата на надбубрежната жлезда.
Сакам да испитам хормони, но не знам кога ќе ми дојде па ме интересира дали зимаат крв сабота и недела? Еднаш кога бев таа што ми зема крв ми рече дека работат за викенд после некое време сакав пак да испитувам хормони се јавив дали ги имаат сите хорми и прашав дали работат за викенд ми кажаа да. Тоа беше не знам година дена можеби е вчера им звонев и ми рече една вработена дека не работат сега сум збунета. Ова го зборам за во Штип.
Kortizolot ripa koga si pod stres ili gladna. Najbiten hormon ti e estrogen. Ako ti e vo red toj togas nemas potreba od plasenje
Отидов да испитувам хормони за акни,а имам и многу влакненца по телото. За овие проблеми нели е најважно испитувањето на прогестеронот, кој мојот гинеколог не ми кажа да го испитам? И дали е нормално на 3 ден кај резултат од естрадиол пишува со пенкало <20, а во реф.вредности има: -фоли.фаза:0-160 -овул.фаза:34-400 -лутер.фаза:27-246 -посменоп:<30
И јас испитував хормони ради акни и косата многу ми паѓаше, па еве ги резултатите кој знае нека каже дали се добри. Како што гледам јас тестостеронот ми е покачен, другите не ги разбирам. Мислам дека @Sesil знае.
тестостеронот е висок, естрадиолот ти е низок ко за трет ден, другите се ок, а зошто немаш испитано ФСХ чисто да се виде соодносот со ЛХ. И неправилен сооднос што укажува на полицистични јајници може да биде причина за гореспомнатите проблеми. Сепак доктор најдобро ќе ти каже
Го потрошиле ФСХ. Значи проблемите што ги имам се бидејќи е можно да имам полицистични јајници и тестостеронот што ми е висок? Наредната недрла ќе одам на гинелолог, па затоа сега прашувам.
А за тероидните хоморни мора ли на трет ден и тие да се испитуваат? Постојано акни имам, не се сеќавам кога последен пат ми е било чисто лицето.