Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хормони

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од YoungLady, 1 октомври 2011.

1. Lavica_30

Lavica_30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Дали мажите треба да испитуваат хормони во процес на добивање бебе? За спермограм нормално знам ама за хормони не сум слушнала никогаш ниту пак од доктор сме биле упатени за нешто такво.

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.582
    Ако има проблем со спермограмот, обично при тешки дијагнози, како азоспермија и аспермија се испитуваат хормони. Во спротивно, не сум слушнала некој маж да испитува хормонален статус. :wasntme:

На Nade-sunrise и Lavica_30 им се допаѓа ова.
  3. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Почнаа ли на ГАК со испитување хормони?
    Само сабајле може за хормони. Мислам дека беше до 11.30.

Еден месец важи упатот.

4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.090
    Допаѓања:
    26.923
    Јас ненормално се потам и ми излегуваат рандом влакна и тоа по едно, ама такви силни.
    На брада, кај гради итн.
    Не знам дали е време хормони да испитам.

5. Lavica_30

Lavica_30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Обавезно проверка на машките хормони, тестостерон и андростендион. Истата сум на надусници, брада, врат, гради влакна силни како игли. Кај мене проблемот е андростендионот, за кој пијам терапија спироналактон 100 мг.

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DellArte

DellArte Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    15
    Дали некој ги разбира овие резултати? Естрогенот ми е низок тоа гледам.. ме буни бидејќи докторката ми рече можеби не сум овулирала со таа ниска вредност, но никаде на нет не најдов таков податок.. ги разбира ли некој?

Прикачени фајлови:

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.582
    На кој ден од циклус ти се проверени хормоните?
    Нормално е на почеток на циклус, естрадиолот да е понизок. Неговата вредност расте секој нареден ден од циклусот.

На DellArte му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DellArte

DellArte Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    15
    На 3ти ден.. незз збунета сум докторката не ми објасни баш добро само ми даде овунорм.. ок ли ми се резултативе?

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.582
    Мене на трет ден естрадиолот ми беше 27.1

IMG_20200219_114258.jpg

Природно забременив, без никаква терапија за хормоните.

Ова е моето искуство, ако има некој повеќе инфо, нека ти објасни.

На DellArte му/ѝ се допаѓа ова.
  10. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    31.289
    На 3ден најточно се покажува вредноста на хормоните. И на резултатот ти пишува колкава ти е вредноста и од колку до колку десно пишува нормалната вредност на хормоните. А и веќе кажа дека си била кај докторката, таа е стручна за тоа.Чим ти дала некаква терапија ќе ја земаш.

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.582
    Стучен за вредноста на хормоните е ендокринолог, не матичен гинеколог.

Членката не побара стручност на форумот, туку мислење според искуство на други членки.

На LivingGlam, Nausicaa, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    31.289
    Не кажа дали била на гинеколог или ендокринолог.
    И ако и дале терапија сигурно знае повеќе докторката од мене и тебе, со хормони не се игра. После терапија ќе си провери пак.

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.582
    Епа очигледно дека не била на ендокринолог.
    Овунорм содржи мио инозитол, подобрува инсулинска резистенција и најчесто се употребува кај пцос.
    За корегирање на низок/висок хормон, се користат инхибитори или стимулатори на лачењето на хормоните. Тоа секако по препорака на ендокринолог.

Јас го кажав моето искуство, за да и ја смирам паниката предизвикана од докторка што не знаела или не сакала да и објасни. Никаде не и реков земај ваква терапија или не земај ништо.

На LivingGlam, Biljarkata, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  14. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    31.289
    Сега и многу ретко се замараат, јас имам мое искуство посебно на Ендокринологија не се замараат воопшто.
    Ама никој не рече дека ти си рекла да не зема терапија или да зема :D
    И јас кажав мое мислење. Или нека оди кај друг доктор. Од лично искуство кажувам со хормони нема играње.

На tina2018 и IRBBB им се допаѓа ова.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Ne e tocno oti na endokrinologija ne se zamaraat mnogu barem ne za mojta dr koja non stop e dostapna za mene zasto I da mi treba sestra mi so visok testosteron so neredovni ciklusi so pcos so visok insulin so hipotireoza ostana bremena po priroden pat tri pati I rodi tri pati zivi I zdravi deca jas bev so visok prolaktin 80 a normalno e do 24 blagodarenie na dr endokrinolog iskra bitoska go dovedovme ispod 15 I tsh isto mi bese visoko go sredivme ispod 2,5 imav I blaga ir I hipofizata na magnetnata na rezonanca mi se sirese I toa mi go sredi dr I bremenosta ja isterav do kraj I rodiv kerka ziva I zdrava od hipofizata mi bese loso i vidnoto pole sega I toa e ok imav I nedostatok na vitamin d I toa dr mi go dozira i sega e ok ti ako si bila kaj edna dve dr tamu mnogu e ne humano site da gi stavas vo ist kos ne se site isti jas veke 10 god odam kaj iskra bitoska I za dr imam samo da kazam samo ubavi zborovi no toa e veke moe licno iskustvo so nejze

На tina2018 и IRBBB им се допаѓа ова.
  16. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Дали е во ред гинеколог да препише контрацептиви без да се направи проверка на хормони? После породувањето крварам неконтролирано. Не знам кога е менструација кога не е. Некогаш крварам по повеќе од 15 дена. После породувањето крварењето не ми прекина цели 3 месеци. Почна многу косата да ми паѓа и да се чувствувам истоштено. Вчера бев на преглед и гинекологот на ехо ме виде немало ништо што не е во ред. Ми препиша Cricea.. Пред бременоста друг гинеколог ми имаше препишано Microgynon и ги пиев цела година. Ич не сакам да ги пијам. Докторот вика не мора за стално да ги земам, можело само 3 месеци па после да ги прекинам... Не сум баш ОК со тоа...

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.880
    Допаѓања:
    179.004
    Паѓањето коса и истрошеноста се нормални по пораѓај, за контрацептивните @DAngel .
    Ама :!:, неретко во периодот по пораѓај, заради интензивен напор и стрес се случуваат проблеми со тироидата. Иако пак не знам каква врска би имало тоа со крварењето:?:

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Постпородилно паѓање на косата се случува, не е ништо ново. И трае тоа. Косата најбавно реагира на промени оти има посебен механизам. Во принцип, од кога решило едно влакно да падне додека да падне му требаат 3 месеци и ништо нема да ја промени "одлуката"
    Ама додај на тоа зголеменото крварење, и јас би рекла дека веројатно не овулираш уште. Хормоните се постпородилно во хаос, веројатно не произведуваш доволно прогестерон.
    Хормонални на 3 месеци не знам дали би го решиле проблемот, уствари би му дале 3 месеци на докторот да не се замара со надеж дека кога престанеш да ги пиеш ништо нема да ти е. Може и од корист да ти се, ќе те стават на пауза 3 месеци и нема да го осетиш тој транзитен период.
    Може да помогнат, ама знај дека ништо не лечиш со нив. Буквално само ставаш на пауза.
    И да, не потребно испитуваат на хормоните за нив.
    Серумско железо да испиташ? Паѓање на косата и зголемено крварење најмногу на тоа асоцира.
    И тироидата, што рече @Biljarkata
    Пораѓајот ги шокира тироидата и серумското железо.

На IRBBB, tina2018, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Епа ќе направам крвна слика . Пред два месеци правев бидејќи многу крварев и докторот рече да провериме лошо е ако анемизирам. Железото ми беше 26.7 и докторот беше задоволен. И за време на бременост и секогаш сум имала бомба крвна слика. Ама ќе проверам пак. Од пред два месеци до сега може да се има изменето нешто.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    A si bila li kaj dr sto te porodi na kontrola jas obilno krvarev posle dva meseci od poragajot I se ispostavi oti imam parcenca ostaveno od postelkata mi dadea ergotil kapki I inekcii I antibiotik I se sredi

На tina2018 и Fallen.Angel им се допаѓа ова.