Зависи, јас сум со хипотироидеа и одам кога ќе ми текне ( значи независно од мензис) за да проверам тироидни хормони, додека овие прогестерон естрадиол тестостерон итн како беа нз точно тие се на 3 ден од мензис мада иам проверувано и на 4 ден не е било проблем... ама оди си на 3 ден ти. Најубаво јави се во лабараторија и прашај точно што како ќе ти кажат тие
Ама како сама? Нели на одредени денови од циклус се испитува. Јас ќе пресметам кој ден кога е, ама не знам кои хормони се на тие денови?
Ама јас како што знам сите заедно во ист ден се испитуваат, најубаво кога ќе го земаш упатот да ги прашаш. Не се плаши, сигурно ќе ти кажат сѐ што те интересира.
Хормони се испитуваат најчесто на 3ден (а прогестеронот може и на 21) тироидни пролактин и сл не е важно на кој ден ама обично на 3от ден сите со едно боцкање -а упатот ти важи 30дена за кога ќе сакаш тогаш да одиш не е со стриктно кој ден...
девојку вие пто имате испитувано хормони како се испитуваат бидејќи јас прв пат ќе испитувам колку време се чека за резулати и вие дали имате испитано бифејќи мене евр втор пат ми доѓа а пред десет дена ми заврши откако ги испив даборстон апчињата некој како мене како постапил? Фала ви многу
Во глобала ти се добри но соодносот на лх/фсх укажува дека имаш или полицистични јајници или изостанок на овулација. Тестостеронот е малку покачен што исто може да е причина за изостанок на овулација и типично за пцос.
Ве молам за помош, според хормонско испитување на 3 ден од циклус ми велат дека станува збор за полицистични јајници, но мојот гинекологот не гледа такво нешто на ехо и тврди дека е се уредно. Воедно имам редовен циклус секој месец. И да напоменам погрешни вредности ми имаат напишано за инсулинот (во граници на нормала е вистинската вредност). А имам и водна циста на десниот јајник која што ја чекаме да пукне во секој момент, па можеби и некои пореметувања во хормони прави и она... Секој совет/мислење би ми бил добредојден.
Ти благодарам. Пред бременоста имав ПЦОС.. изгледа пак тоа е.. хаос ми е циклусот. 20 дена ми доцнеше менструација, пред тоа па не можев да запрам крварење со месеци.. хаос ..
Синдром на полицистични јајници е синдром што значи дека е збир од симптоми и знаци и не мора да ги имаш сите симптоми што се карактеристични за синдромот, некои го имаат во поблага форма, некои во поостра форма. И јас сум исто со пцос, имав андростендион благо покачен како кај тебе, а другите хормони во нормала, на ехо некогаш имав цисти, некогаш не.
На 3ти ден ми се испитани хормоните. Сега сакам само тироидните да ги испитам. Знам дека не е важно на кој ден, но ете никако да најдам време. Што може да ми се даде терапија за хормони освен контрацептиви? На доктор не сум ги однела резултатите но прилично сум сигурна дека пак тоа ќе ми биде препишано.. ПЦОС е во прашање 90% сум сигурна бидејќи така беше и пред бременоста..Сакам да знам кои ми се опциите бидејќи матичниот гинеколог нема да се замара да ми објаснува или да губи време со мене, едноставно знам дека ќе препише контрацептиви, а не можам да ги пијам поради тоа што земам суплементи за слабеење и знам дека се контраиндицирани...
Девојки, за што се испитува прогестарон на 3ти ден? Знам дека на 21ви се испитува за да се види дали има овулација, но гледам многу од вас го испитуваат на 3ти ден.
Сакам да испитувам хормони Имам проблем со акни и тоа болни и ме чешаат Пијам диане 35 предходно од нив лицето ми се средуваше ама сега ги пијам скоро 4месеци и лицето ми е катастрофа Сакам да прашам кој треба да даде упат за да испитам хормони,и какви терапии дават обично за проблеми со лицето ?
Која е цената на испитување хормони и дали треба да се земе упат од матичен?И ме интетесира дали се испитуваат овие хормони на гладно.Поздрав
Доколку има покачени вредности на некој хормон секогаш ли се дава контрацептивни таблети? За некој ден треба да испитам, чекам да добијам, ги испитувам поради наглите психички промени во ПМС, па ако овие таблети се единствен избор радо ке ги одбијам