Здраво, поради неуспешни обиди за бременост активно веќе година дена денес испитав хормони и излезе покачен пролактин. Совети од искуство дало брзо се средува, како, и дали е пречка за забременување?
Дали високите вредности на хормоните можат да бидат показател дека има проблеми со главоболки(глава) , за тироидната знам ама за останатите не сум сигурна?
me interesira dali nekoj znae dali se ok rezultatite,inaku e praveno na tret den od ciklus,a jas imam pod cetiri dena ciklus .Vi blagodaram
Здраво со оглед на тоа дека се обидуваме година и пол за бебе, ме интересира хормони во кој период се испитуваат? (мислам за време на мензис или било кој ден)
Zdravo Devojki, sakam da ve prasam dokolku ste zapoznaeni, koj hormon osven porgesteronot vlijae vrz zadrzuvanje na bremenosta, odnosno koi hormoni moze da predizvikaat spontan abortus dokolku ne se regulirani? Jas vcera pravev na tret den hormoni ama mi rekoa rezultati tek vo cetvrtok
Zdr mi najdoa Hashimoto sindrom, toa e avtoimuno na tiroidata, pocnav so terapija. Me interesira nekoja slicno da ne ima i rezim na ishrana koj sproveduva.
Ве молам дали некоја има информација колку се плаќа за испитување на хормони на клиника 15 хормони треба да испитам? По приватниве е прилично скапо
@macencef Во принцип треба да избегнуваш високо процесирана храна и храна богата со гоитрогени. Можеш да прочиташ повеќе за нив на интернет. Гоитрогените ги има во голем број намирници кои што секојдневно ги консумираме. Треба да избегнуваш одредени видови на зеленчук и овошје како што се: брокула, карфиол, спанаќ, зелка, проќељ, јагоди, праски, ѓумбир итн. Соја и соини производи не се препорачуваат, просо, кикирики итн. Сите овие ја намалуваат функцијата на тироидната, која и така е намалена од Хашимото. Се препорачува поголем внес на свежа храна со високо ниво на антиоксиданси, бобесто овошје, намирници богати со селен и цинк. Ако не примаш суплемент селен, можеш да јадеш по два бразилски ореви дневно зошто се најголем природен извор на селен. Повеќе протеинска исхрана, а помалце јаглехидрати и тоа е тоа.