Некој што се разбира тестостеронот и кортизолот ми се покачени ама овие другите не знам дали се во ред прочитав некаде дека fsh и lh треба да се блиску прв пат испитувам и не ми е јасно, а на ехо гинекологот ми кажа дека имам полицистични јајници.
Jas sum slaba cel zivot i se hranam dosta zdravo plus sum sportist, osven shto jadam blago ke gledam da go namalam toa. Tvoeto iskustvo kakvo e dali gi sredi hormonite?
Здраво феминки, мнооогу долго време не ми престанува менструацијата и докторот ме гледаше на ехо и рече дека се е во ред, немам никаков проблем, но ми рече дека мора да испитаме хормони. Испитував хормони и излезе дека прогестеронот ми е мноогу низок. Ми даде да пијам cyclo progynova, 3 кутиики по ред и да ги почнам веднаш. Но ме упати кај друг доктор за да се види од каде доаѓа проблемот. Ми рече дека стресот има голема улога и од претрпен стрес ми се случило ова до толку да ми опадне (што е точно). Се загрижив искрено и ве молам кажете ми дали некоја имала ваков проблем, дали може да се забремени по природаден пат и дали овој проблем е решлив? Фала ви најмногу!
Од октомври циклусот ми стана многу подолг. Никогаш не добивав точно на ден но се движеше околу 27 до 30 дена, октомври добив на 38, ноември на 37 па декември на 26 и еве сеха уште немам добиено а моментално ми е 34 ден. Чекам да добијам и месецов и потоа кога ќе ми заврши секако ќе одам на гинеколог, само сакав да прашам дали некој има вакво искуство и што би можело да е причината? Хормони испитав лани ми беа во ред. Бев доста болежлива периодов и почнав да вежбам ама не знам дали тоа може да ижа влијание... Кога читам на нет ми излегува дека тоа значи отсуство на овулација и малку ме фаќа страв..
И да имаш на 38 не значи дека немаш овулација. И јас сум имала покасно, ама наместо на 11 ден, ми започнува овулација на 20 ти ден. Не значи секогаш дека има проблем. Ако си редовна на гинеколог ништо не е загрижувачко.
Јас вчера добив но многу малку буквално, само на бришење имав многу малку, денес нормални. Дали денес треба да го сметам за прв ден или вчера? Заради испитување хормони.
Жени помагајте Имам жештини аман господи.Не се издржуваат.Имам 37 години.Докторот не ми дава апчиња оти сум терсене здравствено-нешто ке се испоремети. Што пиете вие кога имате жештини?
Zdravo imam 26godini porodena pred 9 meseci mnogu imam otoci po celo telo drasticno se debeleam ispitav hormoni testosteronot mi e pokacen ginikologot veli deka mi se okej rezultatite toa mi bilo bidejki sum zdebelena malce toa ne mi ide nikako vo glava, drug lekar me. Prati vo skopje na endokrinolog za hipofiza sumnja deka imam problem so hormoni. Dali nekoj ima slicno iskustvo?
Здраво, на 3 ден добиено прогестеронот ми е 0.29. Дали имала некоја членка таков резултат? Дали е низок и требало дп сега да се покачи или најверодостојна е проверката на 21 ден?
Здраво женски моиве хормони сире беа во нормсла есенва ко ги испитував сите до есен ,а циклусот ми е шарам барам. Окапав кај гинеколог минатата година ,толку често не сум одела ко бев бремена. Впрочем на пролет лани открив дека имам проблем со тироидата имам дијагноза хипо хашимото и уредно си пујам еутирокс. Всушност тироидата ја открив во циклус кога јако ми се слоши со главоболки и нагони на повраќање...откско почнав да примам терапија за тироидните хормони исчезнаа овие главижоболки ама циклусот скроз ми се измести. Регуларно ми доаѓал на 30,31 па и на32 дена ...а откако почна со тироидва иде секогаш порано 4 дена отпрлика пред она што досѓал. Плус е подолг и мачен. Секогаш ми траел 3 до 4 дена макс сега оди и до 8 дена се цеди. На писледно т.е денес добив на 23 ден од пуслениот циклус. Минатиот месец имав на 19 сега сме 12, ми се чини само што ми заврши ми дојде одново. Не знам како овада го регѕлирам на ехо ,на пап на хормони е се ок ,а во пракса не е...ве молам кажувајте некој совет решение...не дум во менопауза иако имам 43, јајниците ми работат без никаков проблем, а и пред само 5 год родив...
Здраво девојки. Дали смее да се конзумира мака во прав без претходно испитани хормони и препорака од ендокринолог? И за оние кои ја користеле, дали сте забележале подобрување од неа?
Јас користев во прав пред некоја година, сега форма на капсули како суплемент. Не ми препорачал ендокринолог, на своја рака ги земав иако подобро е секако да се консултираш. Подобрување, што знам дали од неа е или пак случајност циклусот пак ми се врати ко демек у нормала, а може и ми се причинува. Кога пиев во прав, во нормала беа хормоните, сега дали од тоа дали од редовната терапија што ја примам не знам. Со ПЦОС сум јас инаку. Хормоните, искрено пак знаат да дивеат кај мене инцидентно, а капсуливе месец и нешто како ги примам после подолга пауза. Ќе видиме дали ќе има ефект некаков.
Здраво, дали некој знае дали е нормално висока вредност:9,5 за ФСХ по пауза од два месеци терапија со контрацептивни таблети Крицеа, односно за колку време треба да се нормализираат хормоните за точна вредност?