Немој воопшто да секираш штом имаш 29 г.и сите резултати ти се океј. Можеби ќе ти биде тешко да пратиш плодни денови зашто набргу ти доаѓа ,ама не се грижи обидувај се ако е дадено да биди ќе биди. Нека напраи една анализа и сопругот твој (иако на нив мажите ,многу им паѓа тешко кога треба овие испитувања да ги прават) знам од сестрата на маж ми едвај го убеди зетот да појде на испитување...Со лесно.
Направи и маж ми спермограм и спермокултура, се е одлично. Јас слушајќи многу искуства се решив се да испитам пред да почнеме со пробување. Уште микробиолошки ќе направам и да сум раат.
Zdravo, treba da ispitam hormoni vo drzhavna na klinichka biohemija. Dokolku nekoj ima iskustvo da spodeli, me interesira od kolku do kolku chasot mozham da ispitam (so se kortizol), kolku chini i kolku otprilika se cheka za rezultati?
Сабајле иди, чим кортизол имаш, што порано тоа подобро. Еден хормон е 50 денари. А резултат истиот ден обично издаваат. На мејл ќе ти пратат, можеш да им остаиш.
Феминики да ве замолам за мислење за резултатите од хормоналното испитување: FSH - 6.5 LH - 4.8 TSH - 4.83 PRL - 6.9 Estradiol - 50.9 Само за напомена се обидуваме за бебенце па чисто во таа насока да ми кажете ваше мислење.
TSH ти е многу високо, најубаво на ендокринолог. Прв пат испитуваш хормони? Си имала проблем со тироидната до сега? Не е ништо страшно се средува со терапија. Тироидната смета при забременување, ама пак ќе кажам се средува. Треба под 2 да е.
Не испитувам прв пат, пред 1 година последно и тогаш ми беше ТСХ 4.82. Каде би можела да се обратам следно за терапија и дали треба нешто плус за тероидната да испитам?? Нова сум во ова потполно.
На ендокринолог, мора да примаш терапија. Гледам се обидувате за бебе, така да мора да се регулира. Членките со тироидни проблеми би те советувале најубаво. Не сум имала проблеми и не знам каде да те испратам кај добар некој. Прочитај низ темата за тироидна кого фалат па закажи си. Другите хормони ти се супер. Ама не се секирај се средува со терапија. Не се плаши.
Не, само што ги добив резултативе, дерматологот кај сто бев дури по две недели има термин и сега не знам што понатаму. Мислиш акните да имаат врска со тероидната?
Искрено не знам, ама хормонски би требало да е. Другарка имаше цисти и тоа и правеше многу акни, па со консултација со гинеколог пиеше контрацептивни апчиња и тоа и помогна. Ама дефинитивно тироиднава ти е за терапија, доста високо е ова, 7,11 Не гледам LH на сликава, не испита тоа?
А само хормони испита? Колку време се обидувате и дали маж ти направи спермограм? Дали имаш направено хсг?
На ендокринолог. За бременост тсх треба да е под 2-2.5. Јас испитав и анти тпо, анти тг антитела, инсулин, гликемија, фт3, фт4. Тоа по препорака од ендокринолог.
Здраво Дали матичен гинеколог може да даде упут за испитување на инсулин, скриен шекер и кортизол . Имам инсулинска резистенција па сакам контрола д аси направам
Здраво , дали испитуваат хормони во сабота во 8-ми септември? И дали треба стриктно на трети ден да се испитаат или може од трети до петти ден?
За другите референтни вредности не знам, ама за ТСХ ти е висок за бременост, ако нр ви се брза за бебе пробај со исхрана да го симнеш безглутенска . Ти кажувам од искуство јас имав дкоро 4ка тсх и сакаа терапија да ни дадат пошто викаат дека 2ка е идеално, ама со исхрана само ми успеа до 3,5 да го симнам и да останам бремена. Така да не те кошта ништо ако пробаш и имав време ( ако не сакате веднаш бебе). Мене ми требаа 2 месеца и се потсимна. Инаку за ендокринолог одев кај др.Стефанка Ремедика, жената е супер. Гинеколог ми е др.Зоран Јовановски - Ремедика- за него се шти ќе кажам би било премалку. Јас лечев стерилитет. Пошто немав ни овулација ( полицистични јајници имам и отсуство на циклус, со контрацептиви бев 7 години, па правев овариум дрилинг со проверка на матка, потоа следење на хормони, терапија од ендокринолог за овулација и за намалување на андростендион кој ми беше висок, и фала Богу родив синче уште не ми се верува мајка дека станав Така да , вистински доктори ти требаат и верба во Бог и мајка Богородица. Знам дека се скапи прегледите, ама јас дадов се за да одам таму, не за друго немав време за чекање термини на државно. Ви посакувам успех
Мене ми треба информација која од приватните лаборатории има најточно резултати за хормони, пошто се изнамачив минатата година пред бременоста кога секој месец испитував година дена хормони, за да ми кажат дека во Јане С. не биле точни реагенсите , а во другите лаб. скоро секогаш фалеше реагенс за некој од хормоните, па се случуваше дел на приватно а дел државно по сто пати боцкање.