Хоспитализација

Дискусија во 'Психологија' започната од TheDove, 22 септември 2021.

1. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Држи се, сите се бориме со своите демони, некои тивко некои погласно. Ова ќе го пишам тука, може и веќе практикуваш некои од препораките, но ете нека стои и за други посетители на форумот, може на некој ќе помогне.
    Работите што помагаат најмногу се најчесто оние кои се најтешки (ама не и невозможни) за правење. Луѓето со ментални потешкотии имаат повеќе контрола отколку што мислат, затоа што и најтешките форми на депресија на пример може да се стават под контрола. Важно е само да се започне со мали, бебешки чекори и да се гради оттаму. Сигурно енергијата ти е на ниско ниво, ама секогаш е добра идеја да се вложи напор и да се сврти кругче околу маало, на воздух, или да се разговара со другар/ка или друг близок по телефон.
    Да се направи првиот чекор е секогаш најтешко и бара најмногу време. Еден месец, минимум, од признавање на проблемот. Ама, да се излезе на прошетка или да се пушти омилената песна и да се танцува на неа, не бараат многу напор и можеш веднаш да ги пробаш. Значително може да ти го подобрат расположението и да те држи со саати, или доволно за да се подготви втор чекор, на пример подготовка на убав оброк или средба со пријател. Со практикување на мали чекпрчиња дневно, ќе почнеш да се чувствуваш посамоуверено,и ќе имаш повеќе верба во позитивен исход.
    Неколку совети: Reach out and stay connected
    Поврзи се и остани поврзан со луѓе. Може се чувствуваш изморено или се срамиш од својата состојба, или чувствуваш одговорност што не си одржал некои врски.. Ова е само депресијата која ѕирка од твоите перцепции. Но, поврзувањето и комуникација со луѓе ќе направи огромна разлика во твојата состојба и расположение. Дури и ако мислиш дека нема кому да се обратиш, секогаш е добро време за запознавање нови ликови. Луѓето со кои ќе поразговараш за себе не мора сите да се во состојба да ти помагаат, доволно е понекогаш да те ислушаат. Биди подготвен и ти да го дадеш истото, понуди помош на пријател, па дури и ако е да го ислушаш за неговите демони. Затоа е многу важно да се одржуваат социјални контакти, дури и кога мислиме дека немаме што да понудиме - нашето внимание, емпатија и сочуство секогаш можеме.
    Друга препорака-ако немаш секогаш е добро време за миленик. Ако депресија е тоа што те мачи, да се биде потребен на друго суштество, и да се има обврска да се излезе барем двапати од дома ќе биде делотворно за ситуацијата.
    Трета препорака:прави работи кои прават да се чувствуваш добро. Пак низ мали чекорчиња. Старо хоби, посета на кино/музеј, спорт, возење велосипед,концерт,излегување со пријатели, изразување преку уметност, музика или пишување дневник..
    Четврта препорака- грижи се и за своето физичко здравје.
    Спиење барем 8 часа, држи го стресот и тригерите под контрола, пробај и одбери ефективни техники за релаксација (длабоко дишење, јога, медитација..), јади редовно и здраво, намали ги шеќерите и задолжително додај Б комплекс суплементи и Омега 3 масти,престојувај на сонце и чист воздух ако си во можност секој ден.
    Петта препорака-креирај си своја "Прва помош за рааположение".
    1. Запиши кои работи ги сакаш кај себе.
    2. Прочитај добра книга/изгледај добра, по можност комедија филм/серија.
    3. Заврши неколку мали задачи.
    4. Излези во природа.
    5. Почни го денот со освежувачки туш, по можност со муизка.
    6. Разговор барем со еден пријател.
    7. Додади свои предлози кои те прават да се чувствуваш добро.
    Запиши ги во форма на чек листа, обиди се да ги почитуваш. Додади или намали ако не одговараат.
    Шеста препорака: движи се. Најди вежби кои го активираат целото тело, најди партнер за вежбање/пешачење.
    Додади свесност (mindfulness) на движењето-какво е чувството кога допираат стапалата по патеката, чувството на ветерот или сонцето по лицето, звуците од околината, ккаов е ритамот на твоето дишење и сл.

На TheDove му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    37.216
    Јас и искоментирав на членката дека никој не му рече да не оди. И муабетот беше за душевна болница, а не за психијатар ама ретко кој чита така како што пишува и ретко кој чита од почеток до крај.
    Сите сме и за психолог и за психијатар.
    Извртување муабети во секоја тема има.

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    27.867
    Ако си од Скопје, побарсј упут за кај доктор Зора Митиќ, психијатар. Работи и на државно и на приватно. Приватно е 1800 мкд.
    Те увееувам дека ќе ти даде соодветна терапија и ќе те насочи што да правиш.

4. KRISTIJANDd27

KRISTIJANDd27 Нов член

Се зачлени на:
    2 јануари 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Lugje go imam istiot problem.Mislam deka mi treba strucna pomosh.imam suicidni misli.Anksiozen sum 24/7 .zatvoren sum doma so meseci.mozokot mi raboti 200 na sat sekoj den. imam strasno zuenje vo ushite.ziveam so tatko mi . Moite se razvedeni vekje dolgo vreme.Covekot ne me razbira , ednash me najde na zemja koga imav panicen napad mi rece nisto ne e napravi 100 skleka izlezi malku napise voda i sekjer i ke pomine.mislam go razbiram covekot sepak ne e psihijatar ne ni ocekuvam da me razbere .pred 6 meseci me odnesoa na psihijatar mi prepisa dijazepam i elicea. Mislam deka mi treba hospitalizacija i strucna pomos . Imammnogu losi misli.ne sum opasnost za drugite no mislam deka za sebe sum se plasam deka ke izgubam kontrola eden den i ke si nastetam.neznam sto da pravam vo situacija sto se naogjam . Sekoj sovet e dobredojden...

5. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Мораш да отидеш на доктор и да извадиш упат најдобро за државно има две опции едните за Клиника за психијатрија или за 8 Септември.
    Таму има многу стручни доктори и немој да се плашиш да отидеш до кај матичниот да ти издаде упат.
    Ако ти трае толку долго мораш да примаш појака терапија и да те следат тие ќе знаат што понатаму се нив ќе им кажеш бидејќи си свесен за состојбата.
    Отиди уште утре по упат и нека ти дадат за првиот слободен термин. Во клиника за психијатрија има одлични доктори.
    И тоа што разбираш во каква ситуација се наоѓаш значи дека ќе си помогнеш самиот и затоа немој да чекаш повеќе и лековите што ги даваат се за луѓе и таму има и други млади што секако ќе ти помогне да се среди ситуацијата.

6. KRISTIJANDd27

KRISTIJANDd27 Нов член

Се зачлени на:
    2 јануари 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Fala mnogu na odgovorot

7. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на: