Од микс Б уште не сум погодила леб. По рецепт правам, не ми е убав. Готовиот леб од Schar ми е океј ко за тост кога ептен ќе ме фати мерак. А веќе не се ни обидувам да добијам безглутенски леб што личи на вистински, сама. Не ми оди.
Сакам леб! Кога ќе и ги видам лепчињата на Ирена и кога ќе ги видам моите знам дека ПАК сум утнала. Па уште кога ќе напише преубав е, а мојот ниту куче не го јаде...
Епа на Schar е брашното. Јас го правам по упатството и излегува мммх! Ми го јадат по дома. Првиот пат кај моите демек да не утнам сама, ми го изедоа цел од што беше убав, ништо не си однесов. Јас место квасец ставам псилиум, а и самото брашно има. И ќе го оставите убаво да стаса и ќе го оформувате тапкајќи го со самото брашно, искача ко селско лепче. Од пола кг брашно многу леб излегува, ми трае 2 недели.
A да ми пратиш по Делко? Не сериозно, се' правам сама, ама безглутенски леб не ми оди. Од Рамстор на акција пред некое време купив десетина пакетчиња. Пробав неколку пати и се откажав. Палачинки ми излегуваат супер од тоа брашно, исто и тортички разни.
А да ти дојдам да правиме заедно, едно бањање у езеро ќе частиш? Најлесно брашно у свет е ова. Ни едно увозно вака не ми искачаше.
Ќе частам, ќе частам. Не за друго, ме мотивира да пробам уште еднаш. Ќе му ставам нешо маслинки и семки за да не го осеќам тој вкус на блантаво што ми доаѓа од претходните обиди. Патем, безглутенски овес да не знаете каде има по маркетиве? Во Биокосмос има инстант со вкусови, ама нејќам таков... сакам скроз обичен без шеќер и други додатоци.
Наводно тие од КАМ немаат глутен. Да не забораваш сол да му ставиш па блунтаво? Леле сега сакам да ти испорачам!!
Ич не сум ги ни загледала нив во декларација, по претпоставка дека сите во маркетиве имаат. Абе ставам сол... не знам кој ми е проблемот и јас се нервирам. Ќе пробам пак. А ти да испорачаш од тоа што личи на селско, моево абер нема. Од хељда ми се убави лепчињата, иако не личат на класичен леб. Ама барем осеќам вкус.
Јас еднаш месечно купувам неколку леба готови на шар и килограм брашно за пита. Ми трае 2 недели. Остали денови сум на храна без леб..
Океј сум јас, веќе отрпнав и не ми треба леб. Пита да, супер ми излегува од микс Б плус брашно од хељда.
Пита со маслинки и урда или со кулен мхмхмх. И детево ми ја јаде многу. Проја ми стужи. Палачинките нормално ги правиш? Иначе за овес има без глутен на хипп види во зегин
Фала ептен за овесот, ќе го видам. За палачинки најобичен рецепт. Само брашно ставаш од прилика, за да ти дојде густината ко за палачинки. Исто излегуваат ко обичните.
Цел рецепт да пишеш у темана за Рецепти без глутен затоа што умрев за леб. Ова не се издржува еднаш не сум погодила - еднаш... Ни улично куче нејќе да го помириса...
Сите зарзавати мора да бидат на собна температура. Ставаш 500гр брашно, 400мл млака вода, 50мл маслиново и сол по вкус. Ако ставаш псилиум го раствораш прво, па го ставаш, а ако не раствараш 10грама квасец. Убаво размесуваш, како право тесто. Оставаш да стаса ама баш фино. Ко ќе стаса, правиш облик со набрашнети раце убаво натапкуваш. Печеш. 50 минути покриено со фолија, 40 минути без фолија. Кога ќе фати кора малку, со чепкалка избоди го и така продолжи со печење.