Да, на шар само има. Стои во делот кај безглутенска храна. Го има и во некои продавници на зегин и во дм.
Го има, 98 е без семки и 128 е со семки. Јас уште не го погодив лебот, ама си имам и готов дури да го погодам......
Мислам дека не. Од пченица е, без оглед на тоа што не се прави на класичен начин, сепак е од глутенска житарка.
Тонус не е ок, немојте не ризикувајте. Строго деклариран леб јадете. Исто и семки, житарици и они декларирани. Хељда само декларирана, овес исто. Иако треба да се одбегнува оти е сличен по состав со глутен и дава исти симптоми. Лебот како што објаснила Лилит, правејте го според упаството. Јас леб си погодувам, и баница сукам, и зелник, торти. На Шар супер е брашното. Леб правам и во пекачот. Некни и кифли правев.
Јас го зимам со рецепт, 75 или 86 ден партиципација за кг. Има во Зегин српско со рецепт е 40ден. Јас сум со дијагноза целијакија и ме следува 30 рецепти месечно.
Незнам дали постои тема за автоимуни заболувања, а и темава има малку проблематичен наслов ама ако зборуваме за целијакија, таа е автоимуно заболување. На неа се надоврзуваат и разни други страшила (да не ги именувам сега поединечно, секој со ваков проблем знае за што зборувам). Се враќам од имунолог сега и да прашам дали некој чул или имал искуство со Имунор? Би требало да е имуномодулатор (некаков свински протеин!?), значи не стимулатор. Или некој ако има експертиза со имунологија да ми пише ЛП? Имам многу прашалници. Ако не ми е мислењево за тука, нека оди во посоодветна тема, јас ништо посоодветно не најдов.
Џенцки и момчиња здраво Имам хашимото и решена сум да ја сменам исхраната, односно да исфрлам глутен. Инаку дома имам хељда, спелта и просо ќе ми успее ли ако ги сомелам да направам леб од нив?
Прашуваше @LiliBoz во другата тема за плескавици без брашно. Јас брашно никогаш не сум користела, секогаш лебни трошки, ама незнам дали има безглутенски во МК. Да споделам искуство дека може сами да си направите од стар леб без глутен, постапката би требало да е иста како за со обичен леб, а веројатно и резулатот. Спојлер: спојлер https://sezahrana.mk/domashni-lebni-troshki/
Лице кое има автоимуна болест никако не смее да користи никаков препарат за јачење на имунитет. И така имунитетот е на високо ниво. Немојте ништо да зимате за имунитет. Само витамини како Витамин Ц, Д, К, Ка, Мг, и слични, во зависност што ви треба.
@JuLleE на кои препарати за јакнење имунитет мислиш? Општо или има врска твојов став со препаратот што го спомнав погоре? Кога веќе ги спомна витамините, Д ми е ниско, некој совет каков Д суплемент да барам?Д3 или така нешто?