Ако не се брзаш почекај го законот за етничка графа т.е националност во документите ако помине успешно во собрание може да ти е плус
Dodeka se donese zakonov jas kje se iselam od drzavav za 1 mesec vo hrvatska se selam i ne se vrakjam tuka dodeka sum ziva.
Ако можеш у Хрватска изјасни си таму националност па можеш и од таму да аплицираш мислам дека во полициска станица или МВР нивно ако живееш таму се аплицира
Premnogu dokumenti i pobaraa Od prababami dokumenti umrenica i drzavjanstvo ( dobro e sve cuvase ) Od tatkoi dokumenti umrenica samo imase I nejzini dokumenti kade e rodena kade ziveela so adresi , rodnini koj gi poznava kade ziveeat grad / opstina I uste mnogu drugi dokumenti
Да можеш, треба да одиш во градот во кој е роден и во општината да побараш извод како доказ. После тоа во амбасада ќе ти објаснат што треба.
Здраво, дали некој знае дали можам да извадам хрватски пасош? Мајка ми има извадено пред 3 години врз основа на брак.
Ако мајка ти има извадено врз основа на брак сигурно има и живеено во Хрватска некое одредено време за да може да добие државјанство. За жал дололку и е така стекнато државјанството по брак, живеење во Хрватска, не може да се пренесе на тебе. Друго што е битно е дали ти си малолетен/на или не. Дали татко ти има нешто некое Хрватско потекло, роден во Хрватска или слично..
Здраво на сите, Баба ми е родена и има живеено во Хрватска (како и сите роднини од нејзина страна) и ги има сите документи (домовница, записи итн.), тетка ми е запишана како хрватица кај нив (треба само уште за домовница да си поднесе), а татко ми е роден во Белград и понатаму се преселил во Македонија. Ме интересира некој да не има слично искуство и дали има шанса да се побара хрватско државјанство, претпоставувам би требало прво татко ми да поднесе за него па потоа за децата.
Да. Има право по основ на потекло. Значи вака,ќе оди во амабасада,ќе однесе било каков документ од неговата мајка(по кои има потекло хрватско)и ќе поднесе барање за државјанство. Во документите обавезно ставете копии од сите документи од тетката и блиско семејство кои имаат домовница. Ќе поднесе за државјанство после ке поднесе барање за роден лист и домовница околу 17 евра се плаќаше мислам. Кога ке ги добие тогаш ќе се поднесе за вас.
Здраво на сите, Јас имам едно прашање за оние кои ваделе пасош во хрватска амбасада. Имам родител со хрватски пасош, јас имав пасош кога бев малолетен но неможам нигде да го најдам.Имам валиден пасош од едниот родител.Дали морам јас лично да поднесам во амбасадата за домовница или може родител со полномошно?