Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цигарите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Svetle, 15 ноември 2009.

1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.208
    Допаѓања:
    169.619
    Jas bev pusac celi 20 god i toa po 2 kutii west dnevno. Imav edno neuspesno ivf i za toa vreme si pusev isto.
    Sega se spremam za vtoro IVF i so gordost kazuvam deka mesec i nesto ne pusam. Vo kola mi stoi kutija west koja posledno ja kupiv.Ubedena sum deka nikad nema da zapalam vekje. Pa ova bilo raat !!!!
    Zenski, veruvajte, mozda e klise, ama stom jas gi ostaviv, moze SEKOJ!!
    A plus mesecov si sobrav 4800 den. Sekoj den vo kutivce si stavam po 160 den...
    Ovaa dusa jas ja komandam, ako sakam kje i dadam, ako ne ,nema.
    Probajte, VREDI !!!

На Chica.Loca, *Amethyst*, iloveyou29 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    И те како цигарите влијаат врз развојот на плодот. Една од причините е дека никотинот влијае врз создавање на наслаги на плацентата и тоа доведува до помал проток и забавен развој. Дали кај конкретната жена што ја спомна реин таков е случајот незнам. Но дека цигарите го забавуваат развојот на плодот е факт.

На blackwave, Chica.Loca, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    И јас пушев не многу ама кога почнав со постапка за инвитро намалив и после трансфер фи откажав еве веќе 7 месеци немам ни една запалено

На elimkd, joy1 и Luna91 им се допаѓа ова.
  4. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    375
    Nema vrska i jas sum 33ta seuste si pusam zs doma mi pusat tutun i vaka i taka isto mi se fakja pa do sega cela bremenost mi pomina odlicno bebeto si napreduva ubavo osven sto placentata mi e sega vo krajna faza i se odvojuva od matkata sto treba verojatno da se spremam za poragjaj vo 36ta nedela sto doktorot veli deka nema vrska so cigarite genite si go pravat svoeto teloto e spremno za poragjaj bebeto e isto si ima kilaza za nedelata.

На Beautymom му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Maeve

Maeve Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2017
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    913
    Јас мотав тутун дур не дознав дека сум бремена, фрлив се' живо и диво.. едноставно не ми одеше никако, ни кафе ни тутун..
    Сега веќе некаде 6ти месец, знае да ме заголица за цигара единствено кога пијам кафе, знам да украдам дим или два од маж ми уз кафето.

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.070
    А за плучата на бебето и респираторни проблеми кај него во иднина не се грижиш?

На MsMayaM, bittersweet, blackwave и 18 други им се допаѓа ова.
  7. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    9.932
    joy1 абе до гени е тоа, гледаш што рекол д-р...
    @Ellyy продужи да си пушиш и кога ке се роди, у задимена просторија преку зима ем на топло ем нема да штети, пак ке ти биде топ бебето. Чим у фамилија сите сте со јаки гени нема што да се замараш.

На bittersweet, blackwave, Doozy и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.208
    Допаѓања:
    169.619
    Во никој случај не може "исто да се фаќа" ако ти пушат дома и ти ако пушиш.
    Со среќа на пораѓајот

На blackwave, WarriorAngel, Someonespecial и 6 други им се допаѓа ова.
  9. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Оф бе (facepalm)
    Исто да. Море и тие што пушат ќе ги преселам надвор. А кој е тој доктор вака да те советува? Не разбирам, исто како што не разбирам да не се откажеш од се што штети за доброто на детето. Барем да ми биде чиста совеста.. а ако некој нема совест тоа е друго. Дебели ослабеа, се откажаа од храна, вие од цигари не можете ве фаќа нервоза. И нив ги фаќа криза за јадење ама постои едно гласче кое вели Стоп.

На blackwave, forumce, kukla21 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Не пушам , па не ја разбирам зависноста.Ајде вашиот живот не го штедите, не ги судам тие кои пушат во нормални услови, ама во бременост.
    Толку ли е тешко , веројатно цигарите не се помили од детето.

На blackwave, kukla21, WarriorAngel и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Мажот ми само пуши ама надвор а во дневната не оставаме никој да ни пуши од кога реновираме ,мене самата свест нема да ми дозволи да пушам а и алхохол се немам напиено 6 месеци

12. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.529
    Допаѓања:
    66.582
    Имав една комшивка цела бременост си пушеше без гајле. Кога ќе ја видев како се шета низ двор со огромен стомак и со цигара во уста ми се лошеше.
    Не ги разбирам ни домашните што пушат дома покрај бремена жена, а за жената муабет да не правиме. Мислам дека секоја совесна идна мајка би ги откажала цигарите барем на неколку месеци за доброто на своето бебе.

А и докторов што и рекол дека е до гените, нема врска пушењето. (facepalm)

На blackwave, Lianna Anna, Belabelinakinder и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Јас најстрого ги осудувам бремените жени кои пушат. Одвратно изгледа жена со толкав стомак и цигара во уста.
    Од цигарите не може да дише, не може да мрдне повеќе од 500 метри и едвај на 10 скали може да се искачи, ама битно бебето супер напредувало.

Не сум пушач, не сфаќам какво задоволство е тоа. Ама додека си бремена треба сите задоволства да си ги ускратиш. Во себе носиш живот и секој твој залак низ папочната врпца оди кај плодот.

Не знам што не е јасно, бремена жена не смее да престојува во соба каде што се пуши, па макар и една цигара. Нејсе, кој како сака.

Исто важи и за нездрава храна, мора чипс да јаде, желба и било. Или чоколада цела, мх мх, убавини, маснотии и шеќер. Нема проблем тоа што качила 30 кила во тек на бременост и со тоа го отежнува пораѓајот и на ризик го става здравјето на бебето.

На blackwave, forumce, Girl33 и 12 други им се допаѓа ова.
  14. Maeve

Maeve Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2017
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    913
    Едит* Пушење кај нас има строго надвор на тераса, дома никако, и двајцата бевме пушачи, и двајцата излегувавме надвор на цигара.

15. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    375
    Majka mi pusela cigari so mene dodeka bila bremena pa sum se rodila zdrava prava seuste prvata kniska ja koristam ne mi e ni 1/8 popolneta nit imam lezeno po bolnici... od site tie statistiki sto gi citate ve boli glava i se preopteretuvate psihicki sto kako ke bide da ne bide vaka onaka a realnosta e sosema druga vozduhot sto go disite e posteten od zadimena prostorija vo zadimena prostorija moze da sedite 30 minuti ama vozduhot koj konstantno go disite e 24/7 okolu vas. Za razlika od mnogu trudnici ovdeka a verojatno mozam da kazam i site osven onie sto se so rizicna bremenost jas 8 meseci sum sekojdnevno vo dvizenje i povekjeto posle izodeni 4 km ke baraat taksi ili avtobus i ke se zatvorat doma so nozete vo vis nema da si gi zavrsat obvrskite i ke cekaat nekoj drug da odi po niv kao izgovor ete jas bremena... jas ostanav takva kakva sto sum bila pred bremenosta zasto da mu pravam sok na mojot organizam koga e naviknat na toa i taka funkcionira polesno odkolku da presecam naednas i posle drs me majko sto napraviv, nitu edna od vas ne svakja sto mu pravi na organizmot koga naednas prekinuva so vnesuvanjeto na nikotin vo organizmot ocigledno... jas ne pusam 3 kutii dnevno ako vi e bitno toa no pusac si e pusac bez razlika na toa dali denes ke zapali edna ili petnaeset. Sekoja od vas jadela leb, cipsovi, testenini, cokoladi, hamburgeri, kecapi, majonezi, jajca, riba , pasteta, margarin koi se rizicni za zdrav covek a ne za trudnica no bitno ajde ke nacekame nekoja koja priznava deka pusi a nema nikakov problem so toa i ke ja remetime kako moze vaka kako moze taka koj e toj koj e ovoj sedi vamu sedi tamu ah be prosto makedonce ke pukne od ljubomora i zaviduvanje... moja bremenost moj problem a jas nemam nikakov problem so toa sto na vas vi bode oci. Pozz

Последна измена: 17 мај 2017
    На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Во соба со мене на пораѓај имаше ромка која пушела по две кутии дневно цигари бремена, жената породена неможеше да се додржи и палеше цигари во вц, за малку и директор ке и викневме зашто освен вецето и собата се усмрдуваше, којзнае што јаки цигари пушеше, корнеше. А запалеше одма викавме ние другите сестра да ја избрка од веце. Е друг ми е зборот, бебето едвај и дишеше, се гушеше, само го чистеа со шприцови огромни со физиолошки, шлајмови беше полно штотуку родено. Неможам да кажам дека тоа 100% беше од цигарите, но ете пример само...

Имаше порано емисии на тлс, сега може да се најдат на јутуб каде жената која пуши во бременост дува во една цевка приклучена на апаратот и апаратот покажува колку е штетно, зелено, портокалово и црвено свети, зависи колку цигари пуши жената и после тоа и кажуваат ризик од тоа. Не си играјте, овој пушел оној пушел ништо не му било... тоа може да резултира со лош исход и на подоцни години.

На cresa-jagoda, *Amethyst*, manako1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.070
    работиме во здравство те па од искуство со разни случаи те советуваме дека постапката не ти е правилна.Имаш и акушерка на форумот ,па прашај ја дали е ок цигара и бременост или не.Инатот ти е поголем од грижата за бебето па не ти дава да гледаш по далеку од носот.Бебињата чии мајки пушеле во бременост се изложени на мн голем ризик од Sids.

самата пишуваше како постелката ти е созреана мн порано (некаде 31 недела мислам беше) ете да знаеш тоа ти е и од цигарите.Се што внесуваш ти бебето внесува три пати повеќе од тебе.

а тоа што ти си наводно ок неможеш пред времено да го кажеш за бебето кое не е родено.Дај боже се да си биде добро ама јас ете како мајка не би ризикувала

На cresa-jagoda, *Amethyst*, Doozy и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.208
    Допаѓања:
    169.619
    Не би да пишувам за два случаи на мои блиски што им се деси ,а жените им пушеа во бременост. Ќе ти се слоши . Верувам дека никад нема да запалиш.
    Ноо,ти му веруваш на твојот др . Штом тој смета дека цигарите никако не штетат, па терај си така.
    Кај и да е ќе се појави и таков др кој ќе ги и препорачува цигарите. Така ми стои работава.
    За мераци!!

На cresa-jagoda, *Amethyst*, Belabelinakinder и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    375
    A zasto im sozreva na onie vo 20ta nedela tret stadium a se nepusaci? Aj ti mene objasni mi go toa bas dali e od cigari ili ne?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.070
    Јас незнам за таков случај

Можеш што сакаш да кажеш во твоја одбрана сега,факт е дека цигара не иде со бременост и тоа е тоа.

На cresa-jagoda, *Amethyst*, naturally и 3 други им се допаѓа ова.