1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Циститис

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 4 јануари 2010.

1. Плава Лагуна

Плава Лагуна Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Здраво на сите. Пред 1 месец и една недела од нигде никаде почнав да крварам пребоена костенлива крв проследена со јаки болки во текот на испуштање на млазот урина дури офкав.....
    Утредента иследувана на ехо задебелен sид на бешика,еден камен и песок симетрично на двата бубрега........дадени упати за уринокултура,седиментација на урина,крвна слика а цитерал веќе почнат 1 ден со пиење. Докторкава ми кажа да не пијам цитерал 24 часа па после да продолжам со терапијата, за да ги видиме резултатите од анализите....
    И јас нормално не пијам 24 саати антибиотик сите анализи во ред уредни.
    Во наредните денови и со оглед дека немав јаки болки во бешиката прекинав скроз сама со антибиотиците.
    После 2 недели пак прокрварев костенлива крв неколку саати траеше константно, пак негирав болка при мочање ......се до пред 10 дена по трет пат кога видов дека е алармантно. Испив 2 дози цитерал до вчера. Ме видоа пак на ехо и на гинеколог физиологијата ми е уредна.
    Е толку се исплашив ради таа крв и крварење што трае по неколку саати земав се качив у железара да направам универзален тумор маркер кој беше покачен на 12 ако е дозволено 4.70 патаметар.
    4 докторки интернистка,специјалистка,матични 2,тврдат дека воспалението покажало на тумор маркерите.
    Јас чекам 7 дена да поминат од антибиотиците за да направам пак уринокултура.
    Да напоменам имам нов партнер и пред да прекинам со антибиотиците со второто кутивче(коа се решив до крај да ги пијам ) имав секс и дополнително ми се јави жарење во бешиката ама пројде. Сега сеуште осеќам некоја минимална сензација жарење еднаш у денот... се надевам нема да прокрварам ...пак... пијам по 3 литри течности .... дневно...

2. Lilyyyy

Lilyyyy Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Zdravo, jas go imam istiot problem veke 6 meseci. Dali najde nekoj lek? Te molam spodeli.

3. contact us

contact us Нов член

Се зачлени на:
    18 февруари 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Леле душичка.. истата голгота ја поминувам, дали помина и како?

4. tralalalalal

tralalalalal Нов член

Се зачлени на:
    27 октомври 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Zdravo jas sum nova i sakam da spodelam iskustvo. Veke 5 meseci imam ist vakov problem. Cesto mokrenje i posle sekoe mokrenje kako uste da mi se odi vo toalet. Trpev so trpev 5 meseci probav se od caevi do alternativno lecenje do antibiotici sirok spektar i ne pominuvase. Pred edna nedela napraviv cistoskopija na mocniot meur i mi zemaa parce za biopsija. Na cistoskopijata mi najdoa deka imam leukoplakija na mocen meur (toa sto znaci dzidovite na mocniot meur mi se zafateni so beli naslagi odnosno legii kojsto treba laserski da se otsrranat). Na 2 ri noemvri mi zakazaa zafat laserski. Taka da napravi si ubava proverka i kontrola i ne se maci.

На Earth му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tralalalalal

tralalalalal Нов член

Се зачлени на:
    27 октомври 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    jas se utepav od pravenje urinokultura i brisevi i se cisto iskacase non stop cisto bez nikakvi bakterii , se dodeka ne otidam na cistoskopija i da mi najdat leukoplakija na mocen meur i mi objasnija deka dzabe pravam brisevi i mokraca toa kako i da e sekogas ke si iskaca sisto i ne pokazuva samo cistoskopski se gleda dali imas nekakov problem. pet meseci sekoj mesec pravev brisevi i mokraca i sekogas pokazuvase cisti rezultati. leukoplakijata onosno hronicniot cistit nikogas nema da pokaze na brisevi ili vo urinokultura nesto se dodeka ne napravis cistoskopija ili biopsija.

На Earth му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    514
    Дали ви се смири запалението?

7. Плава Лагуна

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Да се смири меѓутоа имав уште една епизода на циститис со крв и направив цистоскопија.Немаше бактерија немаше ништо.Ме советуваа за прекин на користење на производи за хигена на интима,не седење во када,миење секој ден на уретрата односно цевчето од кај што уринираме само со вода,бришење со тоалет од напред кон позади,носење памучни гаќи, секс со кондом бидејќи можно е цистит да ти прави и пенисот на партнерот едноставно да имаш меден циститис и да не ти одговара така го викаат ...... имало таблета за тоа специјална уролог ја препишуе.Ги почитував сите овие совети не ми се повтори.

На Didajo му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Earth

Earth Нов член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите, јас сум нова и ја делам истатата судбина. Веројатно и јас треба да направам цистоскопија. Може ли некоја што правела цистоскопија да ми ја објасни постапката, каде сте ја правеле, колку време чекавте? Дали упат ви има дадено гинекологот, или ве има препратено на клиника на гинеколог уролог, па тој ви дал упат за цистоскопија. Јас се обидувам неколку пати да објаснам дека ми е потребно подетално испитување за честите уринарни воспаленија, но се се сведува на - ништо не ти е морфолошки. Поздрав.

9. Vekap

Vekap Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2017
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    20
    Јас имам проблем со инфекции на уринарниот тракт па можеби е цистис ама многу не забакарував има сега почна и бубрег да ме боли утре ќе одам на лекар на ехо на бубрег можно ли е инфекцијата да ми се префрлила во бубрегот и што може да има последици од тоа ве молам некој за помош

10. Плава Лагуна

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Mozno e ama ke se sredi sve
    Drugarka lezese i vo bolnica zaradi toa sto i se prefrli na bubreg ama se sredi sve na kraj i ima resenie.

11. Vekap

Vekap Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2017
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    20
    Da ama kako se leci toa so antibiotici li davat da jaa imav prvo bolka vo dolniot del na stomakot i nemozev da odam po wc kako so treba a sega pocna pa i bubreg da me boli i vikam kako se leci toa ?

12. Плава Лагуна

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Antibiotici da mozebi pojaki,caevi mnogu od brusnica,voda pij po 2 ipol litra prolom bez prestan 2 3 meseci da te iscisti ako imas bakterija nekakva urinarna go isplaknes ubavo urinarniot trakt vklucuvajki bubrezi besika sve.... Prvin ke te ispitaat mokraca, i mokraca za bakterija da vidat koja bakterija e i ako imas spored nejze ke dadat antibiotik na koj taa bakterija e najosetliva za da se unisti! JAS NA PRIMER SEDEV U KADA I CEVCETO ZA MOCANJE ILI( URETRATA POTOCNO) MI SE IRITIRALO OD BAKTERII VO KADA I KRVAREV MOCAV KRV I URLAV OD BOLKI ..... AMA ANTIBIOTIK MI SMIRI KRV I BOLKI VO ROK OD 12 H.
    ANTIBIOTICITE SITE GI SERAT AMA ANTIBIOTICITE SE ZAKON.

13. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.193
    Samo caj od divo origano ili Plolom voda da pies. Vnesivaj pogolemi kolicini, taka da koga ke otides vo wc, mlazot na mokrenje e pogolem.
    Samo taka go resiv problemot so cistit. Pri mala nastinka odma fakav.

14. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.816
    Допаѓања:
    39.439
    Веројатно веќе си завршила рабпта, јас имам 2 пати правено во Систина, во краткотрајна општа анестезија.
    Мислам може и без анестезија, ама јас не сакав зашто сум многу осетлива на болка.
    Без упат.
    За постапката, спиев како шро реков, и им реков " да не сте ме пипнале, дури не заспијам":x.
    Инаку цевче тенко ставаат во уретра за да влезат во бешика, полнат со вода за да можат да "гледаат" . Вадат потоа , и празнат бешика. Не е страшно, ама зависи колку е осетлив некој. За катетер ставање при царски , мене ми беше лудило од болка,па за ова не се ни обидов без анестезија, иако ме убедуваа дека новите оптички системи се ептен тенки , на ктак краева на приватно ќе си платиш, на државно не знам колку исполнуваат желби.

15. Vekap

Vekap Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2017
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    20
    Bev na lekar deneska na internist za bubrezite i me gledase i dole kaj mocnite kanali nemam nisto ni pesok ni kamen pa sto moze da e kako da ispitam za infekcijata na mokracata?? Toj mi rece ili e infekcija ili nekoja muskulna bolka rece nemas nisto na bubrezite a me bole ...pa sakav da se konsultiram so vas kako moze da ispitam vo mokracata dali imam bakterija i kakva i spored baza na tva da mi prepisat lekovi

16. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.193

Zemi upat od maticen I proveri urinokultura, da ne imas bakterija vo mokracata. Dokolku imas ke ti dade antibiotic. Samo vnesuvaj poveke tecnost, a mozes I caj od brusnica.

17. Vekap

Vekap Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2017
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    20
    Jas mokraca dadov i krvna analiza na mokracata ne izleze bakterija ili infekcija a ovaa urinokultura ne sum pravila i ne mi dadoa apcinja nisto posto izleze na mokracata deka nemam nisto a ova urinokultura kaj se ispituva

18. Vekap

Vekap Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2017
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    20
    Jas vo mokracata ne mi se pokaza nisto nemam infekcija no urino kuktura ne napraviv posto mi kazaa nema potreba na krvta analiza i mokraca ne izleze bakterija vo mokracata a na eho me gledase doktorot bubrezite i mocnite kanali dole nemam nisto ...ako imam ili kamen ili pesok tva moze slobodno da go vide on na eho ili sto mislite vie ?

19. Vekap

Vekap Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2017
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    20
    Ima li za toa dopolmitelni ispituvanja ili se se gleda na eho za bubrezite ako imas nesto kamen ili pesok?
    И дали на ехо ултразвук на бубрезите може да виде дали има инфекција на бубрегот?

Последна измена: 24 април 2024
  20. Vekap

Vekap Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2017
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    20
    Го прочитав твојот случај па ме интерсира на ехо на бубрези ти открија дека имаш пиелонефрит значи се гледа на ехо ако имаш инфекција и на бубрег?