Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. Bjanka2604

Bjanka2604 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    За сите што правеле лапораскопија за еднометриоза на Гак, сирупот фортелакс како се пие- една лажичка или цел сируп? Никој не ми кажа а треба да знам за утре

2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.388
    Допаѓања:
    84.697
    Цел сируп се пие наеднаш.

3. Bjanka2604

Bjanka2604 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Ме збуни аптекарката ми кажа овој никако не се зима повеќе од 5мл. Во колку часот се зема денот пред оперсција?

4. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.388
    Допаѓања:
    84.697
    А сирупот не ти го дадоа на ГАК, ти рекоа ти да го купиш?
    Јас кога бев, таму ми дадоа сируп и ми кажаа кога да го испијам (сабајлето еден ден пред операција). Мислам дека беше Фортелакс. :?: И јас знам дека не се пие цел наеднаш, но во случај на прочистување пред операција веројатно може. Нема никаков проблем.

5. Bjanka2604

Bjanka2604 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Da da mi rekoa da go kupam. Taka i jas razbrav deka treba cel ama po muabetot vo apteka kompletno se zbuniv i koga procitav upatsvo pa vikam da ne gresam

6. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.388
    Допаѓања:
    84.697
    Нема да згрешиш, штом така викаат дека треба, си знаат тие. Јас цел го испив па само еднаш отидов во вц, некои по два пати, нема да направи проблем.

7. urkunde66

urkunde66 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2026
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво. Бројот од Розе од Сливница дали некој може да ми го прате во порака потребен ми е ве замолувам. Ви благодарам однапред.

8. Lavica17

Lavica17 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Здраво! Ми најдоа циста на десниот јајник 7.2мм по 7.5. Ми кажаа дека ќе треба да се направи операција во Скопје.
    Дали може да препорачате доктор за кој сметате дека е ок?
    Колку се останува во болница по операцијата?
    Благодарам однапред!

9. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    993
    Доктор Миле Тантуровски.
    Јас бев две ноќи во болница (една кога ме примија и една откако ми направија лапароскопија)

На Lavica17 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    12.380
    Колку години имаш? Ендометриозна циста е претпоставувам? Би ти советувала да се консултираш за второ, па и трето мислење. Јас отидов на лапароскопија веднаш по упатот од матичната, ме упати за втор преглед кај Миле Тантуровски (гак), тој ми даде извештај и мислење дека треба да се оперира цистата. И отидов направив лапароскопија. За неполни 6 месеци од операцијата, пак почна да се создава нова циста, кога отидов на преглед веќе имав нова 1.5см.
    Со лапароскопија ми се оштети и здраво ткиво од јајниците, па ми падна вредноста на АМХ.
    Потоа отидов во систина кај Димитров, за новата циста, веќе немав верба во државно, и сосема друг пристап имаше човекот, баш специјалност му се еднометриозни цисти, проблеми со зачнување и слично.

На Rozevata и Lavica17 им се допаѓа ова.
  11. Lavica17

Lavica17 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Благодарам! ❤️

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lavica17

Lavica17 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    А, дали некој во Плодност во Битола има отстрането циста? Ако да , тогаш колку чини операцијата и колку дена се лежи во болница?

13. Lavica17

Lavica17 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Благодарам ❤️

14. Lavica17

Lavica17 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Имам 42 години! Секако ќе одам на второ, па ако треба и трето мислење.
    Овие од државното здравство ми се некако несериозни.
    На 24 јуни имав киретажа (полип) и докторот не видел циста 7.2 по 7.5! Ми нема логика.
    Чест на исклучоците ама овие во државно како шарлатани.

На wendy2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    12.380
    Скроз. Јас цел живот ќе се каам што не се информирав доволно пред да отидам за операција, ми беше скапо 5000ден за преглед на приватно, па еве сега години подоцна, илјадници евра дадов за неплодност...
    На клиника воопшто не ја гледаат сликата дека бев девојка, сеуште не родено, одма ми напиша препорака за под нож. А таа болест воопшто не е излечлива со операција, тоа било само моментално решение, ама најлесно им е на докторите на клиника да ме тргнат од редот.
    Донекаде ја разбирам суштината на проблематиката, чекаат по 30-40 пациентки за преглед, нервозни, хаос со термини. Докторите немат време едноставно да разгледаат какви испитувања им носиш, брзаат прегледот да заврши со се облекување и соблекување, и куцање извештај, се вкупно за 10-тина минути.
    Моја препорака, до сите млади девојки кои знам дека ги има многу со оваа болест, истражете добро кој доктор се занимава со оваа проблематика, каков пристап има кон пациентите, барајте 2ро, 3то мислење, операција нека ви биде последен избор.

На MomOf2Boys, Lavica17, Hanicka89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    2.258
    Го делам твоето мислење и само пофални зборови кон докторот Димитров.
    Прав професионалец на темата ендометриоза. Сталожен, детален.

На wendy2 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MomOf2Boys

MomOf2Boys Активен член

Се зачлени на:
    29 септември 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    13
    Жал ми е што си поминала низ ова. Мој совет до сите. Одете на приватно барем еднаш. Закажана операција имав за лапараскопија за циста на јајник и ме убедуваа дека ако не ја направам тешко дека ќе забременам со второ. Еден ден пред отидов за ремедика чисто така ми текна. Никако рече операција. После 3 месеци забременив природно без ништо. Цистата тука беше. Кога ме правеше царски ми ја исчисти. А во државна можев и без јајник да останам. Не сум против Државно. Само добро е на неколку мислења да се оди.
    Сега имам две малечки цисти. Само ги следиме. Такво ми е телото склоно да прави. Неможеме на секоја под нож да одиме.

На Rozevata, wendy2 и Lavica17 им се допаѓа ова.
  18. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    12.380
    Така е, паметно си постапила со второ мислење. Јас многу тешка лекција научив во животот, кој сака поефтино да помине на крај поскапо плаќа.

На MomOf2Boys и Rozevata им се допаѓа ова.