1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. steffy05

steffy05 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    51
    Мила, за 3см циста не вреди да идеш под нож. Обично чекаат над 6см ако достигне па праќаат на операција.
    Операцијата ако е лапароскопска е на принцип горење на ткиво, па така освен цистата настрадува и здраво ткиво од јајникот. Бидејќи велиш дека е дијагностичка лапароскопија, да утврдат дали е водена или ендометриозна циста, јас би причекала некое време, доколку немаш болки и слично. Ако е ендометриозна ќе продолжи да расте, ако е водена можеби ќе пукне некогаш. И цистите пак се враќаат, какви и да се.
    Јас сум оперирана од ендометриозни цисти, за неполна година пак ми се појавија и продолжија да растат, дури и поагресивна стана болеста после лапароскопијата. Претходно ништо немав симптоми, освен подуеност на циклус.
    Ако се водени цисти, баш за џабе ќе биде операцијата, тие се формираат и пукаат на неколку месеци. Хормонски проблем е.
    Но со лапароскопија се намалува здраво ткиво на јајници, се намалува резерва на јајце клетки, затоа велам причекај некое време.
    Идеално е ако планираш бременост во блиска иднина, да ја направиш операцијата пред да почнеш со обидување за да имаш подобри шанси за бременост.
    А во однос на тоа дали е подобро клиника или приватна болница, мислам дека нема многу разлика, доколку докторот е посветен.
    Докторите рутински ја прават операцијата, но за жал тие болести се хормонски па тоа е краткорочно решение.

2. tsanemsit

tsanemsit Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    @steffy05 Ти благодарам многу за одговорот