Мила, за 3см циста не вреди да идеш под нож. Обично чекаат над 6см ако достигне па праќаат на операција. Операцијата ако е лапароскопска е на принцип горење на ткиво, па така освен цистата настрадува и здраво ткиво од јајникот. Бидејќи велиш дека е дијагностичка лапароскопија, да утврдат дали е водена или ендометриозна циста, јас би причекала некое време, доколку немаш болки и слично. Ако е ендометриозна ќе продолжи да расте, ако е водена можеби ќе пукне некогаш. И цистите пак се враќаат, какви и да се. Јас сум оперирана од ендометриозни цисти, за неполна година пак ми се појавија и продолжија да растат, дури и поагресивна стана болеста после лапароскопијата. Претходно ништо немав симптоми, освен подуеност на циклус. Ако се водени цисти, баш за џабе ќе биде операцијата, тие се формираат и пукаат на неколку месеци. Хормонски проблем е. Но со лапароскопија се намалува здраво ткиво на јајници, се намалува резерва на јајце клетки, затоа велам причекај некое време. Идеално е ако планираш бременост во блиска иднина, да ја направиш операцијата пред да почнеш со обидување за да имаш подобри шанси за бременост. А во однос на тоа дали е подобро клиника или приватна болница, мислам дека нема многу разлика, доколку докторот е посветен. Докторите рутински ја прават операцијата, но за жал тие болести се хормонски па тоа е краткорочно решение.