ма јас се осетив од овие почнав да се сдебелувам може 2 кг и меот ми е подуена па решив да ги прекинам да помине нг после пак ќе почнам да ги пиам
Па ја го прашав како ке оди терапијата ми кажа дека цистите настанувале како причинана пореметувње на хормоните и ме испрати на анализа на крв за хормони сега чекам резултати и со резултатите треба д аодам кај него иначе не ми спомна друг вид на анлизи туку само дека врз основа на хормнските испитуванја се даваат апчиња и тој период сам ми го спомна , а тебе ти испитуваа ли хормони или некој друг вид на анлизи зосто мене само ова ми го спомнаа и ми даде оргаметрил да пијам 5 дена за да добијам и на трети ден од добиено ми земаа крв за хормонска анализа сега го цекам резултатите и толку
simicke,мене не ме пратија на проверка на хормони ни првиот ни вториот пат.ми проверуваа тумор маркери да,ама за хормони не се секавам да ми проверувале некогаш.ова докториве изгледа секој своја политика прави побарај си и второ мислење,отиди и кај друг гинеколог па види што ке ти каже и напрај споредба.она шо ми падна чудно и погоре шо спомнав е дека долг период терапија,зарем 8-12 месеца ке пиеш апчиња?не верувам премногу е тоа.ваљда погрешно сум те сватилA,или ти погрешно си го сватила докторот.јас и во двата случаеви пиев оргаметрил 2-3 месеца..а сум читала по сајтови други девојчиња дека пиеле и други апчиња. за последното девојче,да,цистите мора да се воочат со вагинално ехо,инаку докторот како би знаел дека ги имаш?симптоми можеш да имаш,како болка во јајници пример(кај мене се јавуваше како краткотрајна остра болка)мегутоа неможеш да знаеш се додека не се провериш на вагинално ехо.
Мене ми ги видоа прво на ехо само,надворешно,сега треба да идам пак и затоа ме интересира дали мора внатрешно или може и надворешно,не знам како идат тие работи затоа прашувам
мила,на внатрешно вагиинално ехо,поубаво се гледа одколку на надворешно ехо,е сеа освен во случај ако си невина,тогаш неможе да те прегледаат со вагинално нели,а ако не си невина тогаш нема што да се двоумиш направи си вагинално.
не е поголем од тебе ке стиснеш заби ке помине...здравјето е најбитно... воопшто не е страшно како што си замислуваш.и воопшто не боли.малце е нелагодно,ама нишо повеке од тоа.
Draga moja i jas imav cista i ostanav bremena vo meguvreme dodeka me spremase Gligor Dimitrov za laporaskopija i na mene na 13 nedela plodot mi snema srceva akcija i jas morav da abortiram i po 6 meseci me pravese laporaskopija stvarno sum zadovolna od nego no ne znam zosto na tebe ti rekol deka ne moze so laporaskopija.Vo sekoj slucaj ne se plasi se ke se sredi a i kaj mene po laporaskopijata otkrija deka e edndo metrioza koga gi pratija na ispituvanje t.s cokoladna cista ja vikale
Јас имам искуство со такви цисти. И мене ме има оперирано д-р Димитров и тоа уште пред 7 год. додека работеше во Државна. Сега е во Ремедика. Презадоволна сум од него. Кај мене исто рече дека не може да се прави лапароскопија бидејќи цистата беше поголема. Значи, штом рекол така, сигурно е, или е поради големината на цистата или поради тоа како е поставена. Во секој случај, не се сомневај во лекарот. Позз
ви благодарам ина двете многу многу ,. Операцијата треба д абиде некаде 20 јануар отприлика до тогаш имам уште една контрола и уште едни маркери во меѓувреме пијам чај еден на своја рака па ќе видиме . Уште еднаш големо благодарам
Пиј од чаевите. Јас се консултирам со едни луѓе тука од Куманово имаат свој дуќан и прават чаеви за секакви болести, така да моментално и јас земам нешто бидејќи пак имам цисти-ендометриозни или чоколадни со друг назив, па ќе видиме што ќе се покаже на следната контрола. Немам број од нив моментално, ама можам да набавам кој сака па да Ви го пишам овде. Поздрав, Ивана
Незнам за тебе но ги добив резултатите и има покачено ниво на еден хормон кој ги предизвикувал цистите така да му беше точна претпоставката а го прашав дали кај мене е случај со ендометријални цисти ми рече не и дека кај мене не било до јајниците туку до хормнот и кога ке се срдел хормонот ке с еповлешчеле и цистите , и ми реце дека имало многу видови на цисти и дкеја не било страшно , инаце и со барав на нет за полицистицни јајници го дефинираат како промен ана хормните друго незнам кај мене вопсто не стан збор за тумор маркери а самото средуванје на хормоните е во подолг временски период затоа толку и терапијата , а ме испрати и на ендокринолог за мислење па ке видам со тоа за терапијата
симицке,ти посакувам со побрзо да се среди.па да пишеш дека поминало.кај тебе изгледа не се работи за ендометријални цисти како кај мене.ја пак би ти рекла не е лошо да си побараш мислење и од друг доктор,за секој случај,ама ти си знаеш.поздравче
Девојки, Имам едно прашање до сите кои имаат или имале ендометријални цисти, односно ендометриоза: Дали покрај болките во јајникот кои не морате да ги имате, дали имате болки на други места како карлица, ногата од страната на јајникот или сеедно некаде? Ве молам ако некој има нема пише.. Фала и ПОЗДРААААААВ
Ако ова кај мене испадне ендометриоза јас немав и немам никакви болки ниту во јајникот , ни било каде на друго место
И јас немав никакви болки нити незнам што, што може да е сомнително, а ете сепак искочи ендометриоза. Инаку ве прашувам зошто еве веќе 3 полни месеци како ме боли колкот ли, карлица ли, лигаменти.... си нагаѓаат докториве....никако не ми поминува и денес една пријателка која исто имаше еднометријална циста ми кажа дека се е тоа последица на цистата... Па ве прашувам да знам дали да одам на гинеколог со проблемов.... Искрено веќе мислам дека докториве не ме сфаќаат сериозно, а и не ги обвинувам само пијам апчиња а ништо не ми поминува, гарант мислат дека сум се разболела во мозокот...
мило,и мене ме болеа колената,особено левото,(малце и карлицата ама не толку као колената)ама види,уопште не ми текна да го поврзам тоа со цистата а у исто време беше додека ја имав.мислев дека не е поврзано едно со друго.болките ми траеа неколку недели.бев на лекар ми го сликаа коленото и коската се беше у ред.докторот ми рече дека најверојатно е проблем со подмачкувањето мегу коските и ми препиша апчиња на природна база нодол се викаат.пиев две недели и фала богу ми поминаа болките.сеа дали е до апчињата или нешо друго незнам.ама и цистата нели ми помина.престанав да ги пијам апчињата пошо домашниве или ми ги заметна некаде или фрлиле по грешка.треба да купам нови зошо докторот ми рече да ги пијам два три месеца.сега дали има врска тие болки со циста стварно незнам.кога ке одиш следен пат на доктор прасај,да не случајно и кај тебе е проблем со подмачкувањето.моја другарка се жалеше многу од колкот и беше на доктор и и открија почетна стаза на остеопороза а има 26 години.катастрофа.човек да не е раат од болештини..тебе што апчиња ти даваа?како и да е,немој да се разочаруваш ке се најде чарето.како најдовме за едно,ке се најде и за друго,господ е голем.поздравче