не се разбирам многу ама чим не ти викаат дека е страшно тогаш се водени цисти, зошто ако имаш ендометријални на двата 100% ќе те испаничеле. А тоа полицистичен незнам на што се однесува на јајникот или на цистата. Како и да е за да не се паничиш секако отиди си на второ мислење кога од двајца доктори ќе чуеш нема да се секираш.
поздрав до тебе јас исто така имав проблем но мене ми помогнаа водите во мансатирот во ропотово од водата за зенски болести помага и цај од тегавец и ајдуска трева мене ми помогнаа водата поз...
И јас имам полицистицни јајници одамна.Одсекогаш сум имала нередовен циклус и кога одев на гинеколог на почетокот ми викаа дека со текот на времето ке ми се ерегулира циклусот.Ама никако не ми се регулираше.Имаше периоди кога ми доагаше само 2,3 пати у годината.Гинекологот ми откри цисти на јајниците и ми даде да пијам диане 35 ги пиев 3 месеци и се поправив 10 кила.Организмот многу тешко ми ги поднесуваше ми влијаеа мн лошо на расположение и на све.Ги прекинав и после се по старо.Потоа ми ги даде јасмин.Ги пиев и нив околу 3 месеца ама и нив не ги поднесував.Многу теско ми влијаат.Бев во ск правев хормонски испитувања во државна болница ама никој не ми објасни нисто и ми дадоа пак јасмин ама не ги пиев.Мојот гинеколог цело време ми кажуваше дека имам мрзливи јајници.Потоа откако ослабев 10 кила почна редовно да ми доага циклуцот и си го сменив гинекологот и ми кажа дека немало потреба да пијам апчиња и дека мојте цисти не биле класични туку се регулирале со здрава исхрана и вежби кои ги применував во тој период.Ама сега пак се поправив 5 кила и ми доага на два месеци.Сакам да прашам дали некоја од вас која има цисти останала бремена без потешкотии,или сето тоа влијае на бременоста.Позз.
Симонче смао нешто да ти кажам... ЗНАМ колку се замараш да останување бремена и се. Ама од цела наша и странска литература што ја испопрочитав, само ќе ти кажам НЕ ЧИТАЈ НЕ СЕ ЗАМАРАј!!! Има жени потполно здрави и неможат да забременат, а има и со цисти на двата или оперирани и пак имаат. Тоа не бира. Само помалку стрес лично за тебе поздраааааав
GI PROCITAV SITE MISLENJA PA EVE GO MOETO MISLENJE.CISTITE VRZ JAJNIKOT USTE AKO NESUM GRESKA SE VIKAT POLOCISTICNI JAJNICI.NEZNAEV DEKA IMAM TAKVI JAJNICI GI OTKRIV PRED 7GOD.KOGA PRAVEV PREGLEDI VO MAKEDONIA.SEGA SUM VO GRCIA IMAM ODENO KAJ MNOGU GINEKOLOSI TUKA.SAKAV DA OSTANAM BREMENA NEMOZEV.VO MAKEDONIA MI REKOA DAMI GI SECAT SO OPERACIA JAJNICITE BIDEJKI CISTITE BEA VRZ NIV AMA VRZ KORA KOJ NEMAV MENSTRUACIA REDOVNO.NE OTIDOV BIDEJKI ZAMINAV VO GRCIA.TUKA BEV KAJ GINIKOLOG KOJ MU KAZAV ZA OPERACIATA I MI KAZA NEMA POTREBA SO INEKCI KEGI UNISTIME I KE OSTANES BREMENA I TAKA STANA.ZEMAV 100INEKCI VO 1MESEC I OSTANAV BREMENA AMA ZA ZAL NA 5MESEC GI IZGUBIV I SEGA TESKO DA OSTANAM BREMENA.KAJ DOKTORI KOJ ODEV MI REKOA DEKA OD JAJNICITE NESE VADAT CISTITE ISCEZNUVAT SO LEKOVI I TERAPIA.MISLAM DEKA CISTITE VO MATKATA SE OPERIRAT KOJ POSTOJAT KRVNI NE ISCEZNUVAT SAMI.DODEKA VODNITE SO MENSTRUALNIOT CIKLUS SAMI ISCEZNUVAT.TOA GO ZNAM BIDEJKI I JAS GO POMINAV TOA.MISLAM DEKA NESUM GRESKA SO MISLENJETO MOE
Незнам ништо за полицистични јајници, но можам да ти кажам да не се откажуваш НИКОГАШ и ако еднаш си останала бремена мора да можеш повторно сигурно има некаде по форумов за полицистицни јајници тема ако нема отвори нова или пак ќе најдеш на друго место на интернет. Смени повторно доктор најди си лек и начин и сигурна сум дека ќе успееш!
Вака значи, еден период менструацијата ми се поремети скорз. Не добивав со месеци. Бев на гинеколог, ме дијагностицираа и се по ред, и ми кажаа дека едниот јајник ми е полицистичен (за проблемов имам пишувано). Убаво ми објасни што е тоа, како доаѓа до тоа, дека цистите се водени, дека не е ништо страшно, дека можам да останам бремена... ми даде терапија, всушност не беше тоа терапија туку апчиња кои ќе ми ја испровоцираат нели менструацијата. Испив една доза (нели колку што е потребно), и добив. Наредниот месец пак ми каснеше неколку дена, пак се навртив на нив, ама пиев само 3 дена и добив веќе четвртиот ден. И оттогаш менструацијата ми се регулира, и да не се подречам таман си е. Е сега јас може малку развлеков, ама прашањето ми е, дали по регулирањето на менструацијата, полицистичниот јајник се вратил во нормала (оти гинекологот ми рече дека поради нередовната менструација, настанале цистите. ). Еве сега ми е редовна, па тоа сакам да знам, дали сеуште ми е полицистичен, или едноставно пукнале? Чисто информативно, доколку знае некоја да ми каже.
Ја прочитав целата статија, ама го нема тоа што ме интересира. Значи да потенцирам, веќе 6 месеци по ред, добивам редовно, па затоа сакав да знам дали јајникот е вратен во нормала (пошто стануваше збор за водени цисти). Дали воопшто се враќа во нормала по природен пат (нели, не користење на одредена терапија)?
Па вака и јас исто имам полицистични јајници и пијам таблети Диане 35 кога бев на преглед и ми беа дијагностицирани др. ми рече дека кога ќе ми се регулира менструацијата цистите ќе испукаат.
Здраво,нова сум на форумот па сакам и мојот проблем да го споделам со вас.Имам 27 год и од кога ми има дојдено менструација на 13 год ми е нередовна .Последниве година две освен со Примолут Нор сама не ми иде ми дијагностицираа полицистични јајници,ама ајде и тоа не било срашно за нив усте незнам какви апчиња немам пиено од Диане35,циклопрогинова до кломифен.Со кломифенот се покажа дека имам овулација.Хормони испитував и кога се добри кога не.Правев 2 пати ХСГ,првиот не беа снимките во ред вториот беше добар.Сум била на различни доктори и секој различно кажува,еден да се почека,друг да се направи лапароскопија и хистероскопија друг Метаморфин апчиња да се пијат и незнам што да правам.Некој нека ми пише совет ама се загрижувам
ve molam za pomos....bev kaj genikolog malku me naboluva jajnicive i mi kaza deka imamm cista.kakva e citata,dali toa e nesto strasno ve molam za pomos.... [mod-kirilica:2suzgvat][/mod-kirilica:2suzgvat]
Прво треба да се одреди за какви цисти се работи. Ако се водни тогаш тие пукаат со добивање менструација, а другите се шират и се попроблематични. И јас имав цисти(може и сега имам не сум била на гинеколог) и ме болеше постојано едниот јајник како да ме сече со нож некој, особено некаде во овулација кога бев, па дознав по форумиве дека чај од невен, ајдучка трева и коприва е добар и го пробав и навистина еве има неколку месеци како не ме боли јајникот. Треба на секои 2-3 месеци да ја следиш состојбата за да се види дали цистата е проширена.
mene ne me boli mnogu samo malku dodeka bese ovulacija i sega mi e mnogu strav da ne treba da se operiram....
Здраво девојки , За полицистични јајници се изначитав . Оддамана знам дека едниот ми е полицистичен ,ама не сум знаела дека може да ми прави толку проблеми цел живот. Значи , од секогаш осеќам дека имам некој хормонален дисбаланс и се имам пожалено на мојата докторка гинеколог ,ама таа не ме има сватено баш сериозно ,си мислам. Имам едно дете од 3 години кое го добив после една година од обидување. Сега сакаме второ и пробувам ,ама ништо. Се консултирав со друг доктор и ми кажа дека за состојабата како моја треба намалување на килажа , физичка активност и пиење на таблети метформин. Метформинот почнав да го пијам пред 2 недели и веднаш почувствував регулирање на апетиотот. Каква врска има тоа ? Епа полицистичните јајници настанувале со нерегуларна апсорпција на инсулинот во организмот. Слабата апсорпција на инсулинот допринесува за настануавње на цистите и се јавуива хормонален дизбаланс бидејќи таквите јајници неможад во доволна мера да произведуваат хормон - прогестерон. Симптомите кои јас ги имав беа : варирање во тежина, промена во расположение , зголемување на влакнетост , подуеност ,отекување на делови и цело тело , нередовна менструација , нередовна овулација - проблеми при зачнување. Исто така читав дека чаевите комбинација од : ајдучка трева , мајчина душичка и коприва ,ја подобруваат сликата ,па почнав со ваква терапија. Веднаш почувствував промени. Не добивав напади на глад ,кои се случуваа од покачениот шекер во крвта кој пак се покачува бидејки инсулинот слабо се апсорбира и го регулира шекерот , намалување на нервозата и дури и смиреност. Исто така пијам и чај од маточина ,а си зедов и сушени лушпи од грашок ,кои како чај го регулирале шекерот во крвта. Значи сам свој доктор , заедно со апчињата. Апчињаеа метформин и фолна киселина зедов ,ги платив 62 денари бидејќои одат на рецепт и се потврди она народната : Лекот е пет пари , само треба да го знаеш. Поздрав до сите и се надевам дека ќе ви помогнам .
Heeeelp!!! sekoj mesec me bolat jajnicite najcesto leviot. odam na ginekolog vo rumunska bolnica i doktorot mi vika deka se e ok, samo mn mn ne mu veruvam. ima li nekoj so vakvo iskustvo??? minatiot mesec me bolese desniot jajnik i mi bese vospalen, bese skoro duplo pogolem od leviot. Doktorov uvo ne go boli, samo znae da kaze se e super, a znam deka ne e. I belo pranje imam, tece postojano i toa mnooogu! Ve molam za sovet [mod-kirilica:3f5yrdjl][/mod-kirilica:3f5yrdjl]
babyketi,мило ми е што пак те читам на форумов. баш ме замисли со постов,јас имам исто проблем со цисти само шо кај мене се ендометријални а не водени и се појавува само една ама голема циста еднаш имав на едниот друг пат на другиот јајник.знаев дека циститесе појавуват при хормонален дисбаланс ама сега првпат од тебе читам дека всушност апсорбцијата на инсулинот е предизвикувач на сето тоа.а токму како шо кажа ти и мене знае да ми се деси напад на глад,ако пропуштам оброк,подолго време не сум јадена,не осекам никаков глад и одеднаш кога ке ме фати глад дури почнува огранизамот да ми се тресе и морам сместа нешто благо да каснам.мислев да немам проблем со шекерот ама си направив пред некое време анализа на крв и мокрача нормално бесе нивото на шеќер.можеби е баш тоа што ти го кажуваш.моментално немам цисти фала богу,се е во ред,ама не ке е лошо како превентива да земам да си пијам од тој чајот мешавина што е.велиш дека тебе ти помогнало да ти се регулира.а каков е тој чај од лушпи од грашок.си го спремаш дома или може и у аптека да се набави.
^полицистични јајници и циста на јајници се две сосема различни работи. Полицистични јајници е синдром на хормонален дисбаланс,додека само циста на јајникот може да биде од безброј причини,затоа кај оние со полицистични јајници им се даваат лекарства за диабетис да им се регулира инсулинот.Оние со полицистични јајници исто поради хормоналниот дисбаланс имаат зголемена влакнатост,акни и вообичаено имаат и зголемена телесна тежина.
знам дека полицистични јајници и ендометриозата( појавување на цисти кои се полнат со крв и растат енормно при што можат да го зафатат и целиот јајник,и да дојде до пукање на јајникот ако не се интервенира навремено)која јас ја имам се сосема две различни работи благодарам ама човек шо си ја има маката сака да види и чуе се за да се спаси од неа. знам и кои се симптомите на полицистични јајници подуеност влакнетост и сл,јас такви симптоми немам.всушност ендометрозата не се ни манифестрирала со никави симптоми кај мене првиот пат,ја открив цистата на редовен гинеколоски преглед,а вториот пат осетив болка во јајници и посумнњав дека е тоа посто еднаш си патев од него нели. а причините баш би сакала да знам кои се и како можат да се спречат ако можат воопшто.ама тоа е болест која те демне цел живот,незнаеш кога може да те изненади викаат дека со бременоста може да дојде до реглулирање и да се среди,ама читам по форумиве дека кај многу и после раганње пак им се појавуваат цистите.незнам.. ако знаеш нешо повеке околу ова пиши