^не ми беше намерата да се правам паметна или нешто само приметувам по постовите дека обично мислаат дека све е тоа една иста работа а не е.Инаку и јас два пати сум оперирана од цисти на јајниците,мислам дека беа дерматоидни,несум имала ни првиот ни вториот пат никакви симптоми освен подуеност на стомакот.Првиот пат се погодив во Ск искрварив едно сабајле и со циста со големина на орев ми го извадија јајникот,вториот пат дома цистата со големна на топка не ми го извадија јајникот.Причини нема зашто се појавуваат,ете некој е склон кон такви работи,некој не е.
знам сум го правела муабетот со доктори,дека едноставно некои се склони а некои не. ама зашо јас да бидам во тие склоните ги има разни видови на цисти,а всушност докторот и неможе да биде 100 посто сигурен каква е цистата се дури не ја отстранат при операцијата.и се дури не те отвори неможе да се знае дали ке може да ти го спаси јајникот или не.ти во приватна клиника се оперирасе или во дрзавна.
Во Ск се оперирав во чаир ме оперираше др Костадинов(све е тука со врски да не бев со врски кој знае што ке ми извадеа)тоа беше пред 10години,вториот пат пред 6 години дома за мене е Мелбурн.Е и јас си викам зошто па јас да бидам склона кон цистиве ама па тоа,сега за разлика од првиот пат почесто си одам на контрола и се надевам дека нема да морам повторно да легнам на операциона маса.
jaс вториов пат имав срека поминав без операција.пиев апчиња и чај од една жена шо помага за болести.се надевам дека нема да се повтори цистата или ако веке мора да се повтори дека ке мозам пак да ја излечам без операција.првата и втората циста ми се појавија во краткок период од година и нешто.ама шо да правиме само надежта ни останува дека нема пак поздравче
Dokolku sakas da pies od tie mesunkite od grav ,ke gi najdes segde na pazar kade sto se prodavaat caevi. pozdrav i srekno!!!
еве веќе ми касне 54 дена па мислам дека е циста затоа што ме боле стмакот левиот јајник за како да е пред меснтруација а никако не ми иде еве веќе 1 недела и дали помага чајот од брусница
Мила оди под итно на лекар 54 дена е многу од брусница 100% нема да ти дојде, може само помалку да те боли јајникот
Воопшто не се залажувај со чаеви. Тоа доцнење е премногу. Не знам зошто одбиваш, меѓутоа во ваква ситуација најдобро е да се посоветуваш со лекар. Сепак ние сме секоја за себе. И да имала некоја слично искуство, не може да биде исто со твоето. Затоа, под итно на лекар. Не се мачи самата себе. Ова е мој добронамерен совет. Поздрав и се надевам се ќе биде ОК.
Zdravo na site...jas sum nova na forumov i me zainteresira temava zasto sum i zasegnata od istata...veke edna godina imam cista na jajnik - endometrioza i ne mozam da se resam da ja otstranam operativno...sum bila kaj mnogu ginekolozi i dobivam kaj sekoj razlicno mislenje...bila li nekoja od vas na operativno otstranuvanje na vakva cista i kakvi se efektite od istata... pozdrav [mod-kirilica:33ozrt8y][/mod-kirilica:33ozrt8y]
Во декември ми открија состојба на полицистицни јајници но не класича туку состојба која наликува на полицистицни јаници и двјаца гинеколози истото го констатираа мојот матичен и во државна , со направената анализа на хормоните ми открија хормонален дисбалан кој не е толку изразен и сега пијам дијане 35 со нив ми доѓа , исто ми рекоа дека не е сршно и дека не се едометрјални , го пијам второто паковање на дијане па усте едно и теба да одам на контрола но ме интересира дали нкоја од вас имала НАЛИК на полицистицни јајници и какво искуство има , поздрав
Јас имам оперативно отстранета ендометриозна циста. Тоа беше пред 7 години. Ме оперираше д-р Глигор Димитров кој сега работи во Ремедика, а тогаш беше во Државна. Мој совет ти е прво да најдеш некој добар гинеколог, еве можеш да го побараш и лекаров и да се консултираш дали навистина мора да одиш на класична операција или може и лапароскопски да ја извади. Ако сепак мора класично, не одолговлекувај. Верувај ми, подобро е веднаш штом ќе ти каже да ја направиш. Мене во Куманово 1 година ми поставуваа погрешна дијагноза и многу порасна цистата, па поради тоа мораше да се отстрани класично, инаку да беше навреме откриена, не ќе беше така. Ќе ти треба малку време за оздравување, меѓутоа не е толку страшно. Јас станав на нозе веќе вториот ден и со голема самоиницијатива и поттик од најблиските, се ќе биде ОК. После ќе примаш можеби и терапија, тоа си е составен дел од процесот. Подрав и се надевам се ќе биде ОК. Ако треба уште нешто тука сум
Ivanalavanchica, Ti blagodaram za sovetot, Jas bev i kaj Gligor Dimitrov vo remedika i kaj brat mu na pregled i mi rekoa da ja izvadam cistata no mi kazaa deka moze pak da mi se pojavi ,bev i kaj red drugi ginekolozi i site mi kazuvaa razlicni mislenja primav i hormonska terapija za da ja namali ama bez rezultati toa i me zbuni i me isplasi ...vo meguvreme mi otkrija i ranicka na grlo na matka pa se ga ja lekuvam nea a cistata sega se poveke razmisluvam definitivno da ja otstranam laparaskopski stom go resam drugiov problem...i stom vikas deka oporavuvanjeto e brzo se nadevam deka ke bide isto i kaj mene... Ti blagodaram mnooogu uste ednas Pozdravce
Јас имам поличистични јајници, ми кажа гинекологот на мојот прв гинеколошки преглед, односно со вагинално ехо. Паметот ми беше на друга страна и не прашав што тоа значи. Прочепкав на нет и видов какви манифестации има врз организмот, меѓутоа немам реиси ништо од тоа, имам редовен циклус, немам проблеми со телесната тежина, немам зголемена влакнавост, а најмалку висок притисок, баш напротив - имам константно низок крвен притисок. Што ли треба да значи ова? Доволно е сериозно ова за да барам второ мислење?
Не мора да значи дека кај сите се манифестира со истите симптоми. Сепак, за да си бидеш смирена, ако се сомневаш во твојот гинеколог, побарај друго мислење. Не може да штети. Позз
Не дека се сомневам, прв и единствен преглед ми беше, и тоа во декември беше. Спојлер можеби да не станев сексуално активна, немаше ни да откријам Сум слушала инаку, за домашно направен лек од бело вино и рузмарин, помагал за забрзување на природното пукање на цистите и нивно ослободување за време на циклусот. Ја подобрувал и плодноста и служел против секакви вагинални инфекции. Може ке пробам, па ке ви кажам.
и јас би сакала да прашам нешто, кога бев на преглед пред некое време докторката ми кажа дека имам микроцистични јајници, и дека матката ми била свртена малку налево, и дека нее ништо страшно но психата си го прави своето се извинувам ако ја промаршив темата
Девојки а имавте ли некои симптоми?се исплашив читајќи мора да појдам на гинеколог оддамна немам појдено.некогш приметувам розевкаст исцедок и некохаш болки при однос.друго не,менструација нормална имам редовна.