Од првата моја менструација,па до ден денес,никогаш не ми била редовна...во просек ми касни околу 10 дена и тоа ми е нормално,бев на гинеколог,ми рекоа дека имам водени цисти,ништо страшно,пукале сами од себе...но,летово ми каснеше околу 2 месеци,и после сите негативни тестови за бременост,решив да одам на гинеколог,затоа што се плашев да не сум бремена...за среќа не бев,ми рекоа дека уште имам водени цисти на десниот јајник,но дека имам тумороидна циста на левиот,со големина 6.5-5.5 см...примав некои инекции за да добијам,па апчиња,па чуда,бев на преглед-ми рекоа дојди за 2 недели,отидов и ми рекоа дојди за 1 месец,така два-три пати и ми се смачи и не отидов пак...али последниве неколку месеци имам понекогаш крварење што ми трае по 1 ден,некогаш се случува 2 пати во месец...исто така,не многу често,ама после сексуален однос,почнувам да крварам,многу малце,ама ми потекува малце крв...почнувам да се плашам,имал некој вакво слично искуство,да ме смири малце
Може искуство не, ама совет, може и како наредба да го сфатиш итно на гинеколог, и ако тој кај што си одела така реагирал, итно барај друг гинеколог, ако треба и приватно ке платиш ама не се игра со здравјето. Се чудам и досега што си чекала.
Nema potreba da se plasis,sto i da e ke se resi,samo ne treba da cekas...ako ti e za nekakva uteha,mozebi ke zvuci kako reklama,no veruvaj jas imam mnogu pogolemi i poseriozni problemi od tebe,posetiv mnogu ginekoloski ordinacii i sekade mi vikaa deka sum zdrava i ne mi e nisto...patem ke ti kazam da ti e pojasno deka imav krvarenja koi traea po eden mesec,i toa traese so godini,zapagjav vo teski anemii i se do momentot koga resiv da odam vo Sistina... Tamu vednas vidoa deka jas sekako imam problem...imav 11 tumori na matkata...koi bea izvadeni vo posleden moment... So golema pocit i balgodarenie na doktor Badzakov,jas izlegov od agonijata...sepak se spremam da stanam i majka i da gi docekam site radosti sto gi nosi zivotot... Zatoa ne cekaj vednas pobaraj lekarska pomos... Se nadevam deka malku ti pomognav... Pozdrav i se najubavo... I uste nesto bi dodala dokolku se resis za bilo kakva intervencija vo Sistina... Jas navistina plativ mnogu,ne deka moite roditeli imaat pari...majkami podigna kredit za taa operacija... parite se zarabotuvaa,a zivotot e eden zivotot nema cena... [mod-kirilica:2cuso7vp][/mod-kirilica:2cuso7vp]
jas pred 10 god imav golema cokoladna cista poradi koja imav golemi bolki,mi pravea tumurski markeri i rekoa sovet operacija,posle sledniot menzis,na sledniot menzis imav ogromni bolki,koga otidov na pregled cistata ja nemase ,samata puknala,posle nekolku godini mi se pojavi endometijalen polip,za nego napraviv histeroskopija i go otstraniv bidejki sakav da ostanam bremena,posle dva meseca ostanav bremena od histeroskopijata a ne zabremenuvav tri godini,i eve sega posle devetnaeset meseci od poroduvanjeto imav bolki vo slabinata otidov na gin dg.edndometriom na lev jajnik,znaci pak ista cista i endometrioza,,,,,,,,,,,,,znaci koj e sklon se pak se vraka,no tie sto se trudat da zabremenat neka ne ocajuvaat,,,,,
imam 18 godini nemam redovna menstruacija 6to zna4i edna6 u 3 meseci dobivam, mi te4e i kafeav iscedok.Bev na ginekolog mi pravea hormonalna analiza na krvta i poka4en mi e hormonot prolaktin duplo. Momentalno eve gi 4ekam poslednite rezultati i se pla6am po6to 4itnav ne6to na internet deka ovie simptomi ukazuvaat na tumor na jajnikot. Stra6no ne6to e toa? Ili e samo narodno nare4enata cista? pls neka mi kaze nekoj sto se razbira vo tie stvari. [mod-kirilica:11kzxmx5][/mod-kirilica:11kzxmx5] [mod-tekst:11kzxmx5][/mod-tekst:11kzxmx5]
девојкиии помошшш ми открија чистични јајници и ми дадоа дијане ама од него имам болки во гардите, здебелуват и за тоа не саккав да ги пиам и ги оставив, земав алое вера гел и испив веќе две шишиња и лицето пополека ми се исчисти али не е тоа тоа пак имам бели прање и акни што да правамм??? матурската ми е мај скаам да го ичистам уабво
mozebi imas cista na mene mi bese premnogu kacen prolaktinot i mi otkrija deka imam cista no sto ne puka sama ne e vodna od tie cokoladni gi vikaaat i samo so laporaskopija se ostranuvaat. Da jas bev na laporaskopija vo remedika kaj Gligor Dimitrov i se se zavrsi kako sto treba samo tri reza imam od po eden santim duri ne se ni premetuva plativ skapo no parite ne se vazni vazno e da se otstrani cistata,ne se plasi odi i pravi laporaskopija. da i na mene mi kazaa deka moze da se pojavi povtorno no se zavisi ne e kaj site isto kaj mene eve veke dve godini od laporaskopijata i fala mu na boga ne mi e pojavena i si ostanav bremena i eve sega sum 4 mesec ne znaci deka kaj sekoj moze da se pojavi jas duri i bev resena edno da rodam da mi dade gospod pa potoa ako sakaat neka se namnozat eden kup vazno da si imam edno detence do mene.
И јас го имам истиот проблем и мене исто ми дадоа Диане 35 и го пијам веќе 6 месеци и сум задоволна затоа што лицето ми се исчисти, имав мн големи акни а сега ги немам ми излегува по некоја мала ама поретко, инаку и јас имам болки во градите но тоа мене ми е нормално бидејќи и при циклус имав исти такви болки и не ми е чудно, а за дебелеење не ме здебелија многу само малку но јас и сакам да се поправам .
девојки хеееееелп !!! Ми препишаа бромергон за проблемот што го имам со цистите и ми рекоа дека се малку појаки и потешки. Има ли некоја од вас што ги пиела да ми каже за нив? Несакам да ми отворат апетит па да се направам прасееее
Здраво девојки! Јас сум нова на форумов и со исти проблеми како вас. Имам пиено повеке лекарства како Јасмин Дабростон и други. но пред извесно време разбрав за еден цај кој многу им помогнал на многу зени со полицистицни јајници. Јас поцнав да го пијам од вцера. подобро со цај отколку да се дуеме со хормонска терапија. Цајот е од ајдуцка трева,коприва,кантарион и невен. Се надевам дека ке показе ревултати, пробајте го и вие нисто нема стетно малку е горцив цајот но се пие.
jas imam2 cisti na jajnikot na pregled mi kazaja deka se vodeni gi imam veke pola godina primav antibiotici ne isceznaja ne pukat ni za vreme na menzis kazetemi nekoj sovet pls. [mod-kirilica:2pxam45t][/mod-kirilica:2pxam45t]
Ако цистите се водени тие пукаат за време на менструација. Сигурно твоите не се водени. Но за цисти на јајниците не се прима антибиотици тие се лекуваат со хормонска терапија.Исо така има цај кој многу им помогнал на повекемина и јас поцнав да го пијам. Чајот се први на следниов нацин: 600мл. вода да зоврие па се додава 1лазица невен,1 лазица коприва,1лазица ајдуцка трева. Мове да се додаде и 1 лазица кантарион и + 200мл. вода.
И мене ми рече мојата докторка дека имам налик чистични јајници, лицето ми е чисто никогаш не сум имала проблем со јајниците ни со лицето, секогаш сум имала редовен циклус на 28 дена но еве сега веќе 4ти ден ми доцни, тестото за бременост ми е негативен но треба сега во Вторник да одам на преглед па ке ми каже што и како да правам, од памет сум и јас извадена, првпат во животот ов ами се случува! Имам родено едно дете, но недја боже на нешто погоре! Секој се плаши за сопственото здравје, нели?
Девојки по колку време доцни менструацијата ако имаш циста на јајник? ми доцни 3 дена и јас одма паничам...Ми доагаше на време, од ноември па навака имам односи...првите 2 пати бев преплашена да не сум бремена и од стрес не ми дојде...јануари и февруари ми дојде на иста дата (на 30 дена) сега е март...очекував на 10, но еве 12 е а уште немам...се плашам...што мислите вие? пак ми е од стрес или? Минатиот месец имав така стресови...Фала однапред
snegce,ако ти касни менструација немора да значи дека имаш циста,скраја да е,немој да се паничиш,од многу фактори може да е каснењето.и мене со години не можеше да ми се стабилизира менструацијата,а немаав ни цисти ни нишо.тогаш.баш на твои години ко бев на 19,ми се дешаваше некогаш 2 месеца да не ми дојде,ама па затоа кога ке дојдеше две недели не ми престануваше па пиев некои апчиња . така да нема простор за паника,мегутоа сепак треба да отидеш на гинеколог да си провериш за секој случај.секое женско што има активен сексуален живот мора да оди редовно на гинеколог.како викаат-подобро да се спречи отколку да се лечи.
Танја јас мислам дека и оние кои немаат активен сексуален живот треба да посетуваат гинеколог, а оние со активен треба да го прават тоа редовно. Бидејќи темава е за цисти на јајниците, решив и тука да споделам рецепт кој е микс на чаеви и помага за чистење на цистите
FBI секако дека секое женско треба да посетува гинеколог и ако нема активен сексуален живот,не значи дека ако нема секс не е подложна на болести,мојот пост беше обракање до снегце,затоа така напишав,не знаев дека ке ме фатиш за збор. постојат многу болести кај жените за кои не е потребан сексуален контакт,кои не се сексуално преносливи.пример и појавата на цисти е една од нив. само шо проблемот кај нас у македонија е шо и тие шо имаат односи не одат на гинеколог а камоли па тие шо немаат.жените се срамат или правдаат со ненаогање време.неможам да го сватам тоа.имам пријателки кои 2-3 години не отишле на гинеколог,им се чудам искрено.има многу злокобни болести,туморите пример што за неколку месеца можат да пораснат големи а не за години.затоа е неопходна редовна контрола,јас одам на неколку месеци на гинеколог.ако не отидам шубе ми е,мисла ми е.ке отидам и кога ке ми казат дека се е ок ми олеснува,раат сум следните месеци.
Извини Тања, можеби лошо сум се изразила (сум заборавила смајли). Не сакав ова да делува како контра реплика туку само како надополнување на твојот совет. (некогаш не може убаво да се изразиме преку интернет) Не те фатив за збор Секако дека и твоето мислење е точно
Здраво девојки, нова сум на форумов.... Пред некој ден бев на лекар за да ми дадат совет како да се справам со акните, ми предложија да отидам на гинеколог и да проверам дали имам цисти на јајниците... Никогаш до сега не сум била на гинеколог, дали некој може да ми каже како се врши тој преглед, затоа што ми е страв