Па и не е толку страшно,мислам воопшто не беше страшно ама те разбирам затоа што и мене ми беше страв, сепак прв пат ми беше да отидам на гинеколог. Но тоа е само ехо преглед ништо повеќе.
Е кај мене ми каснеше прилично долго едно два месеца со прв пат ми се случи па отидов и ми констатираа таква состојба , мене цел живот до сега не ми идеше точно на дата но догаше секој месец и имав помасна кожа ама не такви проблеми со акни за да регирам сега со дијанево ми дога па и јас за една недела морам да одам да видам со се случува , тебе откако ти констатираа налик на полицистични јајници ти даваа ли некаква терапија поздрав
A od kade gi zimas caevite refus ili vo paketki.i jas sakam da pijam caj zatoa sto i jas kako tebe za dzabe se trover so apcinja poz
Simonceee mislam deka e podobro refus da se zeme ama jas nemozev da najdam kopriva i kantarion pa tie gi zedov vo filter kesicki i stavam po edno a ajducka treva i neven imam refus i stavam po edna lazica. Da se nadevame deka ke pokaze rezultat. Pozdrav.
здраво јас сум нова на форумов ве молам за помош, имам циста на левиот јајник ендометриоза и треба да ја отстранат лапароскопски, дали некој бил во Битола во државна болница за отсранување на циста и колку пари го коштало и дали е задоволен пред се, и некој со бил во Систина колку пари е таму лапароскопијата, сеуште се двоумам каде да одам ве молам за совет. позд ви благодарам однапред
jas sum bila vo bitola vo drzavna no togas bese dr.tase tuka sega ne znam koj se....cenata bese 9500den.no fondot mi gi vrati parite 8000 ili 8500,mislam deka na privatno e okolu 1000-1200 evra,mene taja cena mi ja ponudi dr.tase da me operira vo sv.lazar........a dali dr.tase e otvori negovata bolnica ti izgleda si od bitola?a za zadovolna neznam sto da ti kazam operacijata pomina sve ok no cistite se povtoriaja taka da zadovolstvo tuka ne postoi....pozdrav i srekno sto i da resis
Јас имав циста на јајникот, водена ми кажаа дека не е опасна ама бев многу исплашена. Примав инекции 10 дена и потоа некои хормонски апчина и ми пукна. А, не сум знаела дека работава до операција може да дојде.
ne e isto vodeni cisti i endometrioza............vodenite cisti moze i sami da puknat no endometrialnite mora so operacija toa e cista polna so krv ili cokoladna cista
ти благодарам многу инаку не сум од битола и знам дека на приватно е многу скапо но сега сите специјалисти се префрлени во приватните болници и затоа не сакам во државна ама ќе размислам пак ти благодарам уште еднаш
Јас пред нецела година се оперирав ( лапараскопија на чоколадна циста) во Систина и ме чинеше 74 илјади денари..Поздрав
фала ти а дали некој е информиран за тоа дали фондот можи да ти врати дел од парите ако се работи за приватна клиника?
pak jas ....koga jas se informirav na toa prasajne mi rekoja vo fondot deka moze da mi se vratat parite no toa ke bide mnogu mal del.........pa ne vredi da se maltretiras,,,,,,,,,najverovatno se racuna samo onaj del kako koga bi se pravila na drzavno,no sepak najdobro rasprasajse toa e podobro vo skopje direkno da prasas...ili cuvaj sekakva dokumentacija potvrdi fiskalni upati i dr.i pokusaj...mislam deka vo sv.lazar sorabotuvaat so fondot ustvari jas koga prasav vo fondot tie mi rekoja deka vo koja bilo privatne klinika i da se operiram deka moze fondot da mi vrati del od parite............prativ i poraka do fondot no mi rekoja deka zakonot ne e stapen na sila se ceka sekoj moment jas da si sobiram sekakva dokumentacija no toa bese pred poveke od 8 meseci
мими кај кого се оперираше,што терапија примаш............... некоја девојка имаше пишано за некоја жена во ресен што лекува со чаеви ...јас се уште не сум пошла
Јас имам циста на десниот јајник и докторот ми каза дека ке пукне бидејци цистата била водна но мене кога ке ми помине менструацијата секогас десниот јајник ме боли.Имам слушнато за една жена која имала циста и потоа цистата станала поголема од јајникот и морале да и го остранат јајникот...
Да споделам и јас мое искуство. . . Неколку денови имав силни болки на десната страна под колкот кои се ширеа кон стомакот и нозете. Знаев дека нешто не е во ред со јајникот, дури и чувствував како да има нешто таму. Бев претходната недела на гинеколог, но бидејќи болките не се смируваа морав да одам пак Докторката ме виде на ехо и ми најде циста од 3 цм на десниот јајник. Пред само една недала немаше ништо, така да најверојатно ми се појавила после овулацијата. Ми рече дека е водна па да почекаме да видиме дали ќе се исчисти заедно со менструацијата. Сакам да пробам со чаеви, на природна база, сте имале ли резултати со нив ? Зашто докторката ми рече дека може да не помине и со месеци, а во меѓувреме да не вежбам зашто може да пукне и под итно да морам на операција.
Е сеа мене тука нешто не ми е јасно. Нели треба да пукне цистата?? пошто ако пукне после ја снемува. Зошто операција ако пукне?? Исто и за вежбањето. Мене докторот ништо не ми спомна дека не смеам да вежбам. Стварно има некоја врска тоа?
Јас имав водена циста за која не знаев дека ја имав, се додека не ми пукна. Кога ми пукна само ми препишаа лекови, ниту ме правеа операција, нит ништо. Инаку, болките кога ќе пукне циста се огромни, а симптомите се исти како слепо црево (покачени леукоцити, иста болка во истиот предел).
Фондот не враќа за приватна клиника. Никој не те тера таму да одиш, ова значи се нивни зборови. Тетка ми се снимаше на приватно и кога оидоа во Фондот им рекоа нема шанси зошто и во државна болница можела истото да го направи.