Форумџика на годината

Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Здраво еве 2 месеци уште малку 3 како сум оперирана ок есега за сега ми дадоа да пијам YAZ на баер дали има некој искуство со овие таблетки нус ефети исл даму се појавиле сега за сега мене ми ок па за понатака ќе видиме
    П.с YAZе варијнта на Јасмин исто од баер

2. sweety24

sweety24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Здраво, кога бев на гинеколог ми кажаа дека имам полицистични јајници ама не ми дадоа никаков лек ниту пак ми препорачаа нешто, дали тоа значи дека не е ништо сериозно или пак гинекологот треба да го сменам??????

3. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    А имаш ли редовен циклус?

4. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    ако ти доаѓа редовно менструација ок е нема што да пиеш и јас имам полицистични јајници порано кога имав проблеми со мензис пиев а сега се ми се среди и не пијам ништо. Исто така полицистичните јајници ќе си остнат полицистични ама се додека тие цисти што ги ствараат јајниците пукаат со менструација тоа е нормално ако не ти доаѓа значи не пукаат.

5. sweety24

sweety24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Па не обично секогаш ми касни

6. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    а кога ти касни имаш ли кафеав исцедок пред да ти дојди?

7. sweety24

sweety24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
  8. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Вчера бев на гиниколог и докторот ми виде мала циста на левиот јајник, ми даде да пијам Примолут Нор и ми рече дека не е страшно, а и ми доцнеше па ми рече дека откако ќе ги испијам треба да ми дојди и да ми пукне цистата? многу сум загрижена, мислев дека сум бремена затоа не ми иди ама јас циста сум имала, само ми рече добро што не си останала бремена, бидејки имам и инфекција некоја.

9. Marilyn-Monroe

Marilyn-Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Грижите подалеку. Стресната состојба може да ја влоши состојбата.
    Ке се среди ако било за со апчиња. Најверојатно не е чоколадна ако не ти предложил хируршко отстранување.

10. bici-xxx

bici-xxx Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    27
    Дали кафеавиот исцедок е знак дека цистите пукаат??????? Јас имам кафеав исцедок некогас пред да добијам а некогас и не добивам ???? :( :(

11. marmari

marmari Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    jas imam cista na levit jajnik dosega postojano pukala no poslednata kontrola ne bese puknata pa ke cekam slednata kontrola da vidime kakva ke bidi situacijata.Inaku koga ke pukne cista e prava eksplozsija vo organizmot nekogas sum stasala i do sistemi ,ama sega ako se setam pred vreme zemam spazmeks i diklofenak,zavisi od goleminata na cistata pa i bolkata,ama nemora da znaci sekogas da imas jaki bolki....se nedevam deka i kaj mene slednata kontrola kaj tase deka ke ja nema taja cista....ja imam nekade 3 god i dosega redovno pukala ,pa sega ke vidime.

[mod-kirilica:9kip7ev8][/mod-kirilica:9kip7ev8]

12. Irena-2

Irena-2 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Слушнав еден лек природен за полицистични јајници.
    1,5 литри вино и 400 гр. рендан рен се остава да стои 24 часа. Се процедува и се става во шише. Се пие секој ден по 200 милилитри по доручек на полн желудник.
    Јас исто имам проблеми со цисти, па планирам да го пробам да видам дали ке ми помогне. Инаку тие што го пробале многу се задоволни, викаат дека цистите одма им пукнале. Поздрав :D

На Fancy_Nency 22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mouse

mouse Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    338
    Дечки и јас имам полицистични јајници,имав нередовна менструација,пореметени хормони и секогас имав по некоја бубулица на лицето.Гинекологот ми препиша Deane,ми рече обавезно да ги пијам ако сакам да во иднина да имам деца, но имав слушнато негативни последици од нив и воопшто не ги ни зедов. Одев на биоенергија, три пати по пет дена, и баш денеска бев на контрола,на гинеколог, и ми рече дека ситуацијата е далеку подобра од претходно и дека немам потреба да ги пијам апчињата.
    Значи од лично искуство ви препорачувам на сите кои имате сличен проблем,да пробате прво со биоенергија.

А кога ми пукаа цистите имав на гаќите исцедок ист како обична вода, без мирис и боја.

14. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Девојки ве молам кажете ми дали на обично ехо може да се видат цистите? Пред неколку години бев на гинеколог поради нередовна менструација (6 месеци не добивав) ама тогаш ми беше почеток на менструација. Како и да е од почеток на моево добивање јас не добивам редовно, 2-3 пати ми се случува редовно, другите месеци ми касни по 10-15 па дури и 20 дена. И имам болки, недела дена пред да добијам но тогаш не пијам апчиња и кога ќе добијам пијам кетонал форте со парацетамол и б6, два пати во денот. Последниов месец 3-4 дена имав кафеав исцедок во терминот за добивање, а сега почнаа да ме болат градите значи тек ќе добивам. Не сум сексуално активна значи вагинално ехо не можат да ми направат, а очигледно е дека некаков проблем имам.

15. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    Исто и јас имам полицистични јајници, но последниот пат наместо да ми дојде имав циста. Пиев чаеви од кои имав многу големо подобрување, но за време на пауза ми се случи ова. Не прибегнав кон лекови туку го започнав да го пијам овој лек.
    Од половина доза цистата ми пукна иако навистина ми беше голема.

Од срце ви го препорачувам, не само за цисти туку и ако редовно се користи, но во помали количини (околу 50 - 100 мл. дневно), предизвикува добивање на циклус на природен начин, што најмногу важи за оние кои имаат полицистични јајници и нередовни циклуси.

На hipi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SuperGirl2010

SuperGirl2010 Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    316
    Да да, може со обично ехо. Ама си знаеш, треба многу вода да испиеш пред прегледот. :)

На Jojoba му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    POLICISTICNI JAJNICI ILI SINDROM

IMAM POLICISTICEN SINDROM.NE DOBIVAM REDOVNO MENSTRUACIJA.I MNOGU DRUGI PROBLEMI VRZANI SO TOA.DA SPODELIME ISKUSTVA.

18. berticka

berticka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo jas sum nova na forumov i baram sovet od nekoj
    Imam cista na jajnikot (cokoladirana) dali ima nekoj lek i dali mozi da se ostani bremena so cista na jajnikot pozdrav[/color]

19. berticka

berticka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

zdravo kakvi caevi piese i dali ova pogore e lekot koj go piese pordrav

20. elenie

elenie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo devojki

Jas imav spontan pred skopro 5o dena, po spontaniot seushte nemam dobieno menzis, bev na ginikolog i koktorot mi kaza deka imam vodena cista, pa poradi istata mi docni menzisot. Pred dva dena i vchra pri odenje vo toalet mi se pojavi malku crveno- rozevo i tolku, jas seushte ne dobiv. Zemav chaj od neven da pijam, koj shto samo nekolku pati sum probala i denes zemav chaj od kantarion, pa da probam. Me chudi taa pojava na neshto kako pred dobivanje, a jas seushte nemam dobieno. Napraviv sekakvi drugi ispituvanja i se e ok, pa sega mi ostanuva da mislam deka e od cistata problemot za menzisot.
    Dali nekoj od vas ste imale vakvo iskustvo?
    Blagodaram!