Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. bici-xxx

bici-xxx Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    27
    Исто и на мене ми се десава некогас да имам така бледо розеникав исцедок или пак некогас имам кафеав исцедок кој трае 2-3 дена во сосема мали колицини.Ова ми се слуцувасе пред да добијам но некогас ги имам истисе симптоми но не добивам. И јас незнам дали ова се слуцува кога пукаат цистите или е несто друго. А за лекот со виното и ренот ке го пробам и јас да видам дали ке има подобруванје зосто еве како пијам цај веке 2 месеци а усте немам добиено сто знаци цистите не пукнале :(

2. mr.farmacevt

mr.farmacevt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    5
    Здраво драги феминки, сакам и јас да ја споделам мојата сторија со вас, имам проблме со полицистични јајници од 1 ден од кога добив менсруација, на поцетокот бев многу слаба и не добивав редовно , во средно ми немаше дојдено 7 месеци ( и одамна гинеколог и таа ми вика трудна си :o , а јас немам ни дечко :D ) потоа пиев Дијане 35 и малку се регулираше, и дојде моментот факултет стрес, учење и клавање на некој килограм плус ( 10-15кг ) и ситуацијата станувасе се полоша се дуев, нервози, и добивање со Дабростон потоа ке се регулира 5-6 месеци, и минатото лето на строг режим и како за чудо добивав на 30-35 дена ( што за мене не беше сфатливо до тогаш) и сега повторно истито проблем а се обидуваме и за дете со вереникот и мисалм дека психата :@ ми влијае усте полошо. Поради тоа сакав да ве прашам за рецептот со рен и вино , какво вино треба да се употрени (бело,црно и см)
    Ви благодарам однапред!!!

3. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.408
    Ух и јас имав порано проблеми ама од кога родив во ред е. Кога имав болки многу ми помагаше јадење на плодови од брусница и чај исто така и увин чај.

4. Krys

Krys Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јануари 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    И јас се соочувам со полицистични јајници еве веќе неколку години. Ми беа констатирани на двата јајници, со големина од 5 и 3 мм.......Бев на гинеколог и ми препиша хормонски апчиња цикло прогинова, се беше во ред додека ги пијав, а потоа пак по старо....се случуваше да не добијам и по 3-4 месеци. После тоа бев кај друг гинеколог......почна нешто како овие апчиња што ги пиев претходно биле штетни бла бла.....па ми препиша Дабростон кои биле на растителна база и немале никакво штетно влијание врз организмот......истото се случи и со нив, ја прекинав терапијата и пак се јави проблемот со нередовна менструација дури и по неколку месеци :worried: Пред точно еден месец ја изгубив и невиноста, но за жал немав воопшто крв, при што дечко ми почна да се сомнева во тоа дали ми е прв :( .........се прашувам дали тоа се случи поради постоењето на цистата или пак имам еластичен химен..... :worried:
    Доколку знаете нешто, со што навистина би можела да се отстрани цистата, ве молам за совет........затоа што изгубив надеж од прегледи и од апчиња..... :(

5. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    Само да се надоврзам на горенаведениот лек дека е потребно бело вино за истиот.
    За да не доаѓа до забуна, барем така го направив јас како што го најдов оргиналниот рецепт.

Воедно да нагласам дека претежно овој лек е за цисти, за пукање на истите кои не овулирале туку започнале енормно да растат. Дозата е за 7-8 денови во зависност од тоа по колку се пие на ден.

Напомена: Лекот е доста лут, не може ни да се вдише воздухот ако се помириса. Моја препорака е да си го разредувате со вода, колку што сакате. На пример, јас го пиев 3 пати дневно каде што 70 мл од лекот разредував со 200 мл вода (а може и повеќе ако ви биде и така луто) после секој оброк на полн желудник. Најважно е да се конзумира препорачаната доза од 200 мл од лекот, на ден.

Додека за полицистични јајници се пие помалку, по неколку голтки на ден, но не повеќе.

На Zaljubena111 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Благодарност за лекот, ќе одам наредната недела да видам дали ми е пукната цистата, ако не е ќе почнам да го пијам

7. marince87

marince87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    160
    Здраво дечки. И јас со сличен проблем... Кога бев мала 1998 год сеќавав тапи болки во пределот на стомакот. Се утепав од одење по доктори, мислеа дека е слепо црево ќе ме правеа операција, ама имало Бог куртулив - ми дијагностицираја циста. Е сеа, проблемот беше што не знаеја каква циста е. Едни викаа водена е, други викаа не знаеме. Во тој период немав добиено дотогаш циклус. Со редовно одење и акање по ходници по болници и во Скопје и во Прилеп, ништо не се менуваше. Хормони ми испитаа се беше во ред иако од малечка имам многу влакна на рацете. Последниот преглед тогаш ми беше хорор, значи не знам кој беше тој идиот од доктор, што пцуеше и пушеше цигара во канцеларија. Ме прегледа анално , не како сите претходно на надворешно ехо, и оттогаш имам невидена фобија од гинеколози. Ми утврди дека немам веќе циста. Оттогаш заради тој екстремно груб пристап не појдов на гинеколог, а и немав потреба не ме болеа јајници, циклусот ми се средуваше полека по полека. Е сега, пред 4 месеци имав крварење 13 дена што беше причината да појдам на гинеколог. Бев во Прилеп, приватно ми рекоја дека имам дермоидна циста, да проверам тумор маркери и одма на операција да одам. Проверив тумор маркери, се во ред супер. Заминав Скопје, кај Сапунов мислејќи дека ќе ме прави операција, ама само преглед ми изврши, и тој со цел тим доктори се чудеше каква циста имам јас, но во едно беше сигурен дека не е дермоидна. Ми рече дека е налик на корпус лутеум циста, или па водена циста. Какви се овие ако може некој да ми објасни? Знам дека водените пукаат, но мене не ми пукна. Не ми даде терапија, треба да појдам на преглед, а немам време од испити.. Крајно бев пак Прилеп, ама кај друга докторка и таа ми рече дека е водена циста, на јајникот десен. Чудно, но никакви болки не чувствувам. Освен од последниот преглед кој што беше вагинален, и е нормално цистата валјда се има завртено. Е сеа, проблемот ми е значи, дека не пука, а и според димензиите, можно е цистата да е истата таа од `98 год, тој што ме прегледуваше анално да не осетил ништо.. Давајте помош, мислење, дали се лечат со таблети, дали да пробам да пијам од чаевите на своја рака што се пишани погоре.. Не сакам да завршам под нож...

8. moni24

moni24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Здраво феминки :hai: имам проблем , пошувам во оваа тема незнаев каде , па вака веќемесец можеби и повеќе на вагината т.е. малку погоре од препонот ми потечува незнам што е не е нон стоп туку на ден два ке се подуе како јајце меко и ке го снема :( дали имала некоја од вас вакво нешто незнам што е се канам да одам на гинилог но страв ми е :( и кажав денес на мајками испопаничи ете од диети од вежбање.....
    дајте некој совет и да ве прашам уште нешто мајка ми рече да не е брух :( треба да боли или сл.зошто јас немам никаква болка само потечува ? :(

9. FBI

FBI Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    5.299
    Одма да си отидеш на гинеколог. Нема играње со такви работи......

10. 2468

2468 Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2009
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    2.837
    Мислам дека станува збор за кила.
    Отиди си на преглед, поубаво ќе ти кажат.
    Ама една другарка ги имаше истите симптоми и на крај испадна дека е кила, и ја оперисаа.

11. moni24

moni24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Ооффф брееее :( несакам да е кила а може нешто друго да е :( несакам операција , мора операција ? :(

12. Sparks

Sparks Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2010
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    3.194
    Каква боја е?
    И дали се шири или е една иста големина?

13. moni24

moni24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Нема боја само ми потекува на два дена и ке го снема меко е со големина на јајце :(

14. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.787
    Допаѓања:
    18.439
    Не чекај туку оди на лекар,ние може само да нагаѓаме,а не ми изгледа како така да треба да е,затоа оди на лекар,па пиши што испадна.Се надевам ништо сериозно,ама лекар обавезно.позз :*

На moni24 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sparks

Sparks Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2010
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    3.194
    Ме буни ова што велиш дека ќе го снема... Хм, искрено сум слушнала да се појави оток таму безбоен и мек, ама да не се повлекува. Оди на доктор нека го види тој. Никако одложување повеќе.

На moni24 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Marilyn-Monroe

Marilyn-Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Можно е некое масно ткиво од оние осет што немаат каде се појавуваат. |(

17. moni24

moni24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Дај Боже да е тоа ,закажав за утре на лекар па или ке ви се жалам или ке ви се фалам :^) :(

18. kuklicka-jaska

kuklicka-jaska Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Sto napravi?? Dali ti pukna cistata?? Jas imam cista vo matkata. Otkriena mi e pred 2 godini a vo mene e ne se znae od koga. Prethodno doktorite mi rekoja deka nema mesto za paniki no sega na posledniot pregled kaj Tase vo Bitola mi rece deka mora da odam na operacija da mi ja otstrani bidejki ne znaeme kolku vreme e vo mene i vo sto moze da prerasni. Dali ovaj lek se pie samo edna doza ili poveke????

19. moni24

moni24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Девојки фала ви на поддршката и на советите :*
    На лекар ми рекоја дека ми е од вежбањето и ми препорачаа да да одморам 1 месец и потоа пак можам да вежбан но со пократко времетраење
    Ве бакнувам и ве гушкам сите :D

20. saska86

saska86 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    zdr devojki za zal i jas spagam vo ovaa kategorija so cisti.Moite se vodeni i pukaat sami ama pocesto se slucuva da mi kasni po mesec-dva ,a imam slusnato deka i prceele za bremenost pa ako ima nekoj sovet i pomos kazete,nemozam da zabremenam vveke 4 godini od tie PUSTI CISTI.pozdrav