Можеш да одиш кај Лидија Черепналкова (има ординација во ПроМедика, зградата карши Рамстор, горе пишува Oriflame) или кај Билјана Давчева, она има ординација у Дебар Маало, само сега не знам кај точно, мислам дека беше блиску до Идадија ама не сум сигурна)
Имам болки во десниот долен дел на стомакот (направив крвна слика леукоцитите се нормални,намален е само хемоглобинот). Имам редовна менструација, инаку исто и подуен ми е стомакот, а болките траат повеќе од една недела. Дали ова може да укажува на постоење на циста?
Jas sum nova na forumov, vcera na exo mi najdoa cista 35 mm, misli deka e endometrioza i deka treba da napravam laparaskopija. Me interesira koe e vaseto iskustvo, dali prethodno treba da napravam nekoi ispituvanja i dali mi treba upat za na klinika za ginekologija ili pak da odam vo nekoja privatna klinika? sakam i da slusnam i drugo mislenje i da ja smenam maticnava, bidejki voopsto nisto ne mi pomogna. Za Lidija Cerepnalkovska koja tuka e spomnuvate , kakva e taa, ima nekoj telefonski broj? inauku imam redovna menstruacija na 26 do 28 dena i nesum imala dosega vakvi problemi. Bladogaram [mod-kirilica:2i52p7ui][/mod-kirilica:2i52p7ui]
Да бидам искрена немам искуство со ваков проблем, но од она што го имам прочитано најточна дијагноза се воспоставува со лапароскопија. Така да, направи си го тоа испитување. Колку што знам за на клиника ти треба упат од матичен гениколог. Спојлер други методи за да се провериш: колпоскопија, ултразвучен преглед, хистероскопија, лапароскопија, хистеросалпингографија и хормонални испитувања. А, ако пак имаш можности посети си приватна клиника.
драга бјутифуллиар,очигледно е дека немаш искуство со темава и не си прочитала убаво изгледа,лапараскопија не е начин со кој се поставува дијагнозата,туку начин на кој се остранува цистата,лапароскопски,оперативен зафат.. драга исплашена,обавезно побарај си и друго мислење,од друг доктор,за да си бидеш посигурна.пред да се премине на оперативен зафат,прво треба да се проба со апчиња.некогаш со апчиња може да се излечи цистата.а постојат и чаеви шо помагаат.има на форумов и таква тема побарај ја.
Морам да ја споделам мојата мака со вас. Имам цисти на десниот јајник кои по приманје на примолут нор ми исчезнаа и потоа три циклуси ми беа во ред, но под стрес повторно ми се вратија. Бев на гинеколог и ми рече да не се грижам, матката ми е одлична и ендометриум супер но цистите се тука. Ми ги препорача Матрика од Херба медика веднаш ги купив, исто пијам чај од ајдучка трева по пола литар дневно и чај од кантарион, и го направив лекот со виното (1,5 литри бело вино и 400 гр. рендан рен)и тоа го пијам. Е сега почнав мн да се потам, да ме болат градите и мн стомакот и цело време како да ми протекува нешто. Дали на некоја и се има случувано вакво нешто да споделиме мислење. Се би направила да не морам да ги пијам Примолут нор повторно зошто мн се здебелувам од нив.А и меѓу другото хомонален статус немам направено иако докторот се сеомнева дека естрогените ми го прават проблмот. Ве молам за мислење!! Позз
Еве го и моето искуство. Во април ми беше откриена циста на левиот јајник со големина од околу 5см. Тумор маркерите беа во ред, но цистата никако да пукне или да се намали како што би трбало, ако не е чоколадна. Во јули матичниот ме прати на клиника, но јас не го послушав и побарав второ мислење. Два месеци пиев Примолут нор, и кога отидов на контрола надевајки се дека ке има добри вести, имаше што да видам. Цистата сега беше 7.2см. Кога отидов на клиника ми кажаа дека мора да се оперира. Операцијата помина добро(ме оперираше др.Јадранка Георгиева), и еве после 4 дена полека закрепнувам. Но престојот во болница беше КОШМАР. Лебарки на сите страни, лифтот не работи па 4 часа по операција на сопствени нозе се симнав во собата, промаја од сите страни, ВЦ полошо од полско...... .......што друго да се каже, направија нова зграда само за да се сликаат во неа.......
Ке може некој да ми каже нешто повеке околу цистите на јајниците Како се добиваат? Што прават во јајникот? Како се отстрануваат.. сигурно не е само операција единствениот лек јас ке одам во понеделник да ми направат ехо да видам дали ги имам... џст ин кејс се надевам ги немам
Zdravo na site. Vo Juli mesec imav prodolzeno krvarenje i otidov na pregled.Mi najdoa cista 6,5 m.Tumor markerite mi bea vo red. Vednas me upati doktorkata na klinika Bitola za da se konsultiram na koj nacin da se otstrani laparoskopski ili punkcija.Se somnevase na Endometrizna cista, bidejki imav krvav iscedok.. No...citajki go forumov najdov eden broj od edna zena vo selo Slivnica- Pretor i deka leci so molitva i caj. Bev kaj nea, piev caj. Pred nekolku dena bev povtorno na pregled CISTA NEMA. Od srce na site vi preporacuvam da pojdite kaj zenata. Javete i se ke vi objasni se. Ne se izlozuvajte na operacii , nisto ne ve kosta da piete caj 10 dena.Probajte ke se uverite. Pozdrav. Редактирано од модератор: телефонски броеви и слични податоци испраќајте само преку лична порака. Пишувајте кирилица.
здр на сите пред 1 месец бев на лекар и ми најдоја циста на деснот јајник ми дадоја апчина бев на контрола и ми рекоја дека се подобрува циста с енамалува но овај месец ми касни 3 дена а имав и односи дали можи да е од апцината,циста,или бременост
Предходно имам пишано дека имам водни цисти налевиот јајник, сега овој месец пред да добијам пиев чај од ајдучка трева, невен и коприва секој ден по еден литар, потоа пиев Матрика од Херба медика и го направив лекот со рен и бел вино. Добив конечно по природен пат и мн крварев а по завршувањето на мензисот забележав дека стомакот веќе не ме боли како предходно( пред да употребувам се што напишав заради цистата имав постојана тапа болка во долниот дел на стомакот). Дали некој би знаел да ми каже дали има шанси цистата да пукнала и болките заради тоа ми ги нема.
Па може да се случи да пукнала, да, поради сето тоа што го имаш испиено, меѓутоа ако сепак сакаш да бидеш сигурна, најубаво ќе биде да си го посетиш својот гинеколог
Девојки морам да ви се пофалам.Од кога имам добиено а тоа бесе на 16 години секогас имав нередовен циклус и усте каде не бев.ми установија цисти на јајниците и пиев апцинја диане 35 и јасмин у разлицен период.Со нив се здебелив 10 кила и лосо ми влијаеа на психата и престанав да ги пијам.лани летото ослабев 10 кила и циклусо поцна да ми се регулира.бев на гинеколог и ми казаа дека тоа било од тоа со сум ослабела.некна па бев и ми казаа дека немам веке цисти.и ми казаа дека било поради тезината.ми рекоа да внимавам на исхрана и да бидам повеке активна.знаци тие со имаат водени цисти не мора како мене да се труат со лекови.се надевам дека ке ви помогне тоа.поз
Циста на јајник?! :/// Имам 14 години и пред неколку часа бев на гинеколог и ми кажаа дека имам циста 6 цм на лев јајник.. Многу сум исплашена.. Ми кажаа дека најверојатно ке треба да одам на операција бидејки цистата сама можи да пукни ако е 4-5 цм.. Исто така имам опција да видам ако ми дојде менстр. со едни таблетки.. Што мислите вие? (((
Немој да се плашиш, јас имав циста од 6 цм на десниот јајник, и бев на гинеколог, ми рече, ништо опасно, ќе пукне сама, не е страшно, порано имав нонстоп помали цисти, и сами пукаа, од кога ми се појавија, пиев Diane апчиња, но после 2 месеци ги фрлив и не сакам никогаш повеќе тоа гом*но да го пијам, хормоните ми се пораметиј, ми го загрочи животот буквално, почнаа влакна секаде да ми никнуваат, на брада, под уши... Искуство кое никогаш нема да се повторе. Немој да се плашиш, ќе ти дојде менструација, и цистата ќе пукне, ќе се намале... Само со време оди да ти ја набљубуваат, а а ко веќе немаш друг излез, немој да си играш со јајниците, кои се срцето на една жена... Млада си, нема ништо опасно да биде, сигурно. Позз
Никако нека не те залажуваат со операции! И јас на твоја возраст имав цисти на левиот јајник,исто како тебе. Пиев контрацептиви Логест ,околу 4-5 месеци и цистата сама си пукна! А ти имаш добиено менструација воопшто досега?
Треба да видиш какви ти се тумор маркерите. Ако покажат дека цистете е чоколадна подобро да одиш на операција отколку да чекаш да пукне, може да ти направи повеке проблеми. Јас имав чоколадна колку твојата, но достигна 7цм, па морав да прифатам операција (пред еден месец бев). Не е ништо страшно за една недела си како нова. Сепак се надевам дека цистата ти е водна, па сама ке пукне.
здраво феминки барам еден совет значи вака... имам редовна менструација, ни еден ден не ми касни... само пред една година ми каснеше 10 дена, и кога ми дојде ми траеше 8-9 дена,но имаше поинаков изглед кафеаво-виолетова боја бев после тоа на гинеколог, тој ми рече дека можно е некоја мала циста да ми пукнала... сега еве ми касни 5-6 дена и овие дена имам некако тапа болка во стомакот како кога ќе ми дојди само нешто послабо и постојано ми се дуја стомаков дали е можно е пак да се работи за циста