Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    jas imam policisticni i rodiv dve deca.no otkako gi rodiv sega imam golem problem.ne dobivam so meseci samo so apcinja hormonski.pozdrav i ne se plasi.kolku se plasis tolku poloso.se ke bide
    Vo red.

На hipi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. hipi

hipi Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2011
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    јас не го сфатив докторот.ми рече направи испитувања за хормони.можни се полицистични јајници.тоа значи дека имам цисти? зошто тој не ми кажа ни какви ни колку...кога ке ми каже се убаво? кога ке ги прегледа тестовите и анализите од ендокринологија? или пап? .....ооооффф .ке морам да го распрашам убаво деновиве

3. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    znaci ako imas cisti neznaci deka imas i policisticni.ke si pojdes kaj endokrinolog.jas bi ti ja preporacala dr.pemovska na klinika jas odam kaj neze i e mnogu dobar doktor.kazimi dali imas nekoi problemi.mene mi se kacuvase insulinot.zatoa odi proveri hormoni.

4. hipi

hipi Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2011
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    епа ми рекоа дека кога ке добијам ке одам на ендокринологија...деновиве ке одам пак кај докторов да направам пап.он не ми спомна цисти само кажа имаш полицистични јајници а ни колку цисти ни какви ништо од тоа.ми рече за да видам што да ти дадам ке мораш да идеш на тие анализи за хормони да проверам.мене ми е страв само да не имам од тие гадните цисти па да морам со операции да се замарам.а веке месец дена ми касни последен пат имав во октомври.не знам зашто не ми кажа за цисти....можно е да немам а да приметил некако дека имам полицистични јајници?или трескам глупости? од што тогаш ми касни...и уште едно прашање ,дали смеам да имам односи сега .зошто мн сум уплашена од се иако со заштита сме цело време...фала мн на одговорот.поздрав

5. hipi

hipi Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2011
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    немам никакви проблеми.периодот кога не добив а требаше да добијам ме болеше како и секогаш стомак.ништо од тоа сега.малку повеке бело прање и ни оток ни болка ништо посебно.а ме чуди и што не ми даде апчиња или инекција да добијам.како инаку ке направам хормонски анализи кога на добиено се прават?

6. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Не се плаши не е толку страшно, секоја 2ра девојка има.
    Полицистични јајници значи дека имаш мали цисти по целите јајници, не е значи само 1 (мислам дека се оперираат ваквите што се само 1 или 2), и нормално не може да се бројат сега тие, ко гроздови се наредени на јајниците. Најчесто се предизвикани од хормонско пореметување кое може да биде, и најчесто е, последица на лоша исхрана. Задодуше на денешницава секоја храна е лоша, затоа и толку е честа оваа состојба. Хормонска анализа мора да направиш за да откриеш точно од што ти се полицистични јајниците, дали од хормонско пореметување или од нешто друго. Ако се од хормонско, ќе ти препише лекарот антибеби пилули, и ако имаш среќа за 1-2 месеци ќе се средиш.
    Тоа абортуси, неплодност се последици во ептен ретки и многу тешки случаи, така да не се преоптоварувај многу со тоа. Сексуални односи исто така можеш да си имаш слободно, не се преносливи ни па штетни по тоа прашање.

На hipi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. hipi

hipi Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2011
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    ууфф не знаеш колку ми олесна конечно ми стана јасно се... фала ти многу.одеднаш сменив расположение.премногу бев тажна и разочарана...:*

8. sneze1986

sneze1986 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    zdravo na site...mene mi kasnese menstruacijata,pa pojodv na lekar i pri vaginalno eho otkrija deka imam policisticni jajnici.ginekologot mi prepisha Diane 35..i veke tri meseci pijam i sve drugo e ok,no odkako ke mi zavrsi menstruacijata naredniot den pocnuva da mi tece kafeaf iscedok,taka da mora ednodnevni vloshki da nosam non stop:(..najpojke sto me nervira e toa sto nemozam da imam sex bidejki odma prokrvaruvam za vreme na cinot..a porano ne mi bilo taka..E sega sakav da prasam dali na nekoja druga vaka i bilo????help:((((

9. sonce777

sonce777 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    262
    Јас го имам истиот проблем имам пишувано.Бев на контрола пред некој ден на левиот јајник имам циста 3с ,а на предходната контрола била 2с докторката увиде дека расте.Ми зема пап тест и упут за тумур маркери.Резултатот од тумур маркерите е добар и ми рече да го чекаме резултатот од папот.Имав и некоја инфекција.Не ми спомна ни за операција ниту ми препиша некој лекарства.
    Во Ремедика бев пред три недели и таму ми кажа докторката циста но таа ми предложи лапроскопски да се отстрани ке ме кошта 63000ден.Сега за сега немам некој проблем имам редовна менструација и не ме фаќа некоја паника.

10. hipi

hipi Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2011
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    a zosto da pies apcinja...probaj so caevi ako nisto ne e strasno .pobaraj niz forumov ima recepti za caevi lekovi ...a toa sto imas krvarenje samo so lekarot mozes da si go resis .nisto loso i da pobaras sovet i od drug lekar

11. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    На форумов прочитав дека ако ти испагаат брунчиња на брадата можно е да имаш полицистични јајници. Од страв се одолговлекував и не одев на преглед бидејќи никогаш немав отидено на гинеколог. Но, нможев да ги поднесувам брунчињава, значи само на брадата на друго место немам и некогаш ми испаѓаат големи и ме болат многу.Се нервирам многу и така решив шо ќе се нервирам морам да отидам на гиеколог да ме прегледа. Барем знам ако имам полицистични јајници или незнам таму шо че ми пирепише апчиња и мирна глава. Неделава отидов на ехо, докторакта ме прашуваше дали имам редовна менструација, дали имам болки, дали ми тече бело прање и дали имам зголемена влакнестос. Но, јас немав ништо од тоа, редовна менструација и се таман, ме прегледа ми рече дека се е во ред нема ништо, но ми рече да отидам на ендокринологија да проверам хормони па тогаш можело да се утври од што ми испагаат брунчиња на брадата. Е сега сакав да ве прашам дали некој има испитувано хормони и дали може да се утврди за брунчињата и дали има лек нешто за тоа. Пошто јас имам страв од доктори и крв, а знам дека треба да ми земат крв од вена за да ми испитаат хормони, но ако се открие и има лек би отишла одма. Совет?

12. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Абе би се открило, хормони не се заебанција, може да направат многу бељи. Ама, бидејќи ти немаш некои страшни проблеми, освен брунчиња за кои има други лекови, не ти е толку итно проверувањево на хормоните. Ова ти го кажувам од причина што, за едни брунчиња да примаш хормони е навистина непотребно, бидејќи не знаеш каква ќе биде реакцијата, не знаеш дали со сигурност ти се од тоа, и со хормонската слика нема да бидеш сигурна, може да покажува некое пореметување кое се поврзува со појава на акни а сепак да не ти биде тоа причината, и после да примаш хормони за џабе, да не покажуваат никакви позитивни резултати за акните, дури има и случаи каде се влошува состојбата.
    Така да, за проверување ако имаш одвишок пари за фрлање провери си да бидеш сигурна, ама дека ќе ти помогне тоа за акните, не може да биде сигурно вака уште не пробано.

13. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    Епа ако не испитам хормони или ако нема врска тоа хормоните со брунчињата, тогаш на кој начин да ја откријам приината за нивното испаѓање? Има ли некој друг начин да дознаам зошто ми испагаат на брадата?

14. sneze1986

sneze1986 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    fala narode..ke probam..denovive idam do ginekolog za krvarenjeto...pa ke vidime sto ke kaze...

15. HermioneM

HermioneM Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    25
    Мајка ми во 2009 имаше циста, дојде до тој степен што самата и пукна, не се дозна на време.. и и го извадија едниот јајник.. само таа си знае какви болки претрпела..
    Денеска и кажале дека има и на другиот, и ако дојде до операција, ќе треба да и го извадат и јајникот и матката.. Инаку, во климакс е..
    Многу неодговорна работа од докторите..Ја држат во неизвесност, ни и кажуват колку и е голема, она како што ми кажа, ни и кажале како, од што ја добила, не и објасниле убаво, ни и препишале некои апчиња, ни ништо.. само и побарале 1200 денари за испитувања на крвта... Колку е итно да се направи тоа испитување? Колку сериозна може да стане работата со текот на времето?

16. hipi

hipi Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2011
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    да ве прашам...дали овој лек со чаевите ајдучка трева,невен и коприва го имате пиено и дали е за полицистични јајници? исто така да прашам и за оној со рен и бело вино... јас два месеци веке немам добиено а сеуште немам терапија,искрено не ни сакам апчиња...па да видам дали со ова ке испукаат цистите и ке добијам ?

17. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Има милион причини за акни, може да се од хормони, може од исхрана, од нехигиена, од јака крв... и од ништо не можеш да знаеш точно од што се. Можеш само да најдеш лек кој најсоодветно ќе ти делува, ако лекот е хормонски таблети тогаш 90% причината за акни е хормонско пореметување. Испитување на хормони е лесно и воопшто не е опасно, напротив може само корисно да биде, меѓутоа е скапо, мислам дека 200-300 ден, од хормон, приватно поскапо е, а терапијата не можеш да бидеш сигурна дека ќе ти помогне зошто со хормоните никогаш не се знае, најкомплексна тема во медицина е.

1200 ден и побарале најверојатно за испитување хормони, се испитуваат преку крв. За цистата, бидејќи имала на едниот јајник веќе, требало да и кажат дека цисти на јајници не се искоренуваат, барем не така лесно само со операција, а најверојатно е од хормонско пореметување, затоа и се зафатил и другиот јајник со циста. Требало да биде на терапија после операцијата најверојатно. Сега не сум јас некој стручњак тука, најдобро за подетално или да инсистира за повеќе информации кај сегашниот доктор или да си го смени докторот.

На HermioneM му/ѝ се допаѓа ова.
  18. feminaaaaa

feminaaaaa Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    i jas go imam istiot problem.site doktori razlicno razmisluvaat,site razlicni apcinja davaat.jas ne znam poveke sto da pravam i zatoa resiv poveke ne se zamaram so toa :)

19. Zagrizena21

Zagrizena21 Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    Јас имам циста на јајник и имам закажано операција неделава па ке видиме што ке биде, цистата цело време си растеше и никако да пукне, не пиев апчиња само чекав. Многу сум загрижена страв ми е да не ми го извадат јајникот и што понатаму без него :( со господ напред... Поздрав

20. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Без гајле, откако едниот јајник е изваден, вообичаено другиот ја зголемува величината и ја надокнадува работата за двата. Имам братучетка што мораше едниот јајник да го вади и тоа на петнаесетина години, ама и покрај тоа, има редовна менструација и нема никакви проблеми. Подобро да се извади, отколку да се трпат тие болки.
    Со лесно на операцијата. :)