Здаве феминки. Не сум многу активна во пишување, ама редовно читам по форумот. Да споделам со вас за мојата ситуација што мислам дека пак ми се повторува. Пред 1година и некој месец ( поточно во октомври 2010 год) одлежав во државна клиника неколку дека пошто ми пукна циста и не знам како успеала течноста да се излие внатрешно (интеринтестинално) и да ми направи такви болки што мислев дека неможам да дишам и издишувам, неможев да се насмеам, не дај Боже да кивнам.... ко со нож остри болки. Докторите рекоа дека течноста ке се ресорбира, а доколку има некои нечистотии во неа ке се исфилтираат бла бла... со урина ке се ифрли крајно, и после тоа јас ке добијам повотрно менструација. И така беше. Болката си ја истрпев, менструацијата дојде (мноооогу закаснето и целосно пореметен циклус) и као демек цистата пукнала. Дијагнозата беше Корпус лутеум хеморагикум на десен јајник со големина од 39х35 мм откако пукнал. Се до сега горе-доле (со ден +/- задоцнување подранување) циклусот ми бил редовен и со нормални менструални болки, но сега ми доцни 4 дена и плус осекам некоја подуеност и чудна болка во јајникот.... се надевам дека не е истото како претходно (иако си закажав преглед на гинеколог).... Сакав само да споделам со вас за ова, и евентуално ако има некоја да надополни ако поминала низ нешто слично. Поздрав и се надевам ке се откачиме од цистиве некогаш....
Не мора да значи дека повторно ти се појавила, но штом си закажала на гинеколог ќе бидеш на чисто. Еве и јас пред 9 месеци бев оперирана од циста на левиот јајник, која ми се вгнези во стомакот.Отидов на гинеколог бидејќи полека почна да ми се пореметува циклусот (ми доаѓаше по три пати во месецот, значи веќе и хормоните не знаеја во кој „ѕид“ да се трескаат), и мораше итно операција, и ми извадија циста со вода 4кг, буквално како бебе да носев во себе. Е сега веќе ми касне 10тина дена, и денес бев на гинеколог и ми открија две цисти на по двата јајника од по 11 мм , и ми дадоа апчиња „Оргаметрил“ за да предизвикаат менструација, бидејќи не можам да добијам, а јас помислив и дека сум бремена, но направив тест и беше негативен иако никогаш не сум имала редовна менструација, но после операцијата ми се среди некако. Не ти доцни многу, но ете си претрпела веќе таква промена, додека се открие на време е добро, а не како мојата, барем се видов каква трудница ќе бидам Поздравче!
Незнаев каде да пишам па ај тука, сакам да ве прашам кај кој доктор да закажам во систина за преглед за цисти на јајници бидејќи и јас имам цисти на јајниците и имам ужасни болки одам овде во свети николе на контроли но сакам и во систина да појдам ако сте упатени ве молам пишетеми.
Сакам да ги прашам сите што се имаат правено операција од циста на јајникот, дали после операцијата примале некаква терапија со лекови. Ако примале кој лек и колку време го пиеле?? Јас се правев операција пред 2 недели и сега некои од докторите ми велат да не пијам ништо, ако се појави пак то е до организамот, а други ми велат да пијам апчина за контрацепција 6 месеци, и сега не знам што е правилноти, што да правам.
Јас бев кај Доктор Иванов и сум задоволна од дијагнозата и од тоа што детално ги погледна сите претходни испитувања што ги имав правена иако не беа од Систина, што не е случај баш со сите доктори. Мислам дека таму работат само добри професионалци па кај кој и да појдиш нема да биди промашај.
јас не пиев никакви лекови после операцијата.ако е се во ред,мислам дека нема потреба од апчиња..ама знаеш како е секој доктор има свој метод на лечење,ако твојот доктор ти рекол да пиеш тогаш пиј.
Јас се правев операција од водена циста пред една година и ми беше изваден левиот јајник во Ремедика.После операцијата воопшто не примав никаква терапија.
Jas pravev operacija pred dve nedeli i ne mi dadoa nisto za pienje. Fala bogu se zavrsi dobro i sega sum odlicno. Pozdrav
I kaj mene se zavrsi dobro, odlicno sum, samo za da ne mi se napravi cista potvortno mi rekoja da gi pijam YAZ za kontracepcija so se, oti ne dozvoluvaat tie da se stvaraat folekuli i so toa nema moznost za pravenje na cista. Oti mn cesto citite se povtoruvaat, i toa mozi da se povtori mnogu brzo uste za vreme na prvata ovulacija posle operacijata mozi da ne pukni folikulot i da se pretvori vo cista.
Не дај боже да се повтори. Треба да одам на контрола за 10тина дена па ке видам може и мене ќе ми дадат некои таблети. Ме интересира дали имаш некакви проблеми откако си со еден јајник, незнам на која возраст си за да прашам дали имаш родено ако е да дали имаше некакви проблеми и околу тоа?
Јас сум на возраст од 38 години и имам 2 деца навистина досега немам никаков проблем со еден јајник ево баш денес бев на контрола се е во најдобар ред,ама да ти кажам одма после операција па до ден денес редовно го пијам гелот од алоја.
Ја кога бев во Скопје ендокринологот ми кажа дека имам полицистични јајници.. И сега знам дека тие цисти пукаат. И во Куманово бев на гинеколог ми кажа немам, можеби тогаш ги немало во тој момент. Многу лесно ми се преладуваат јајниците, а исто така имам и хирутизам. Сега незнам дали тоа е од полицистичните јајници или од нешто друго. Појма немам -.-
Синдром на полицистични јајници или PCOSy е збир на повеќе состојби- -цисти на јајници -нередовни менстр. циклуси -централен тип на обеситас( дебелина во предел на стомакот) -хирзуитизам(влакнатост) -алопеција(паѓање на коса) -нарушен сооднос на полови хормони(FSH - LH).... да не набројувам натака. Цистите пукаат сами од себе или со терапија од гинеколог или ендокринолог. Ако ендокринологот ти рекол дека имаш полицистични јајници тој тоа го направил врз основа на испитување на хормони.Не мора секогаш да ги имаш сите симптоми за да имаш PCO. но мора да се преземат мерки( терапија, диета, физичка активност...) и може да дојде до корекција на здравствената состојба.
И мене пред еден месец ми открија водена циста на десниот јајник, направив некои испитувања, и според мојот гинеколог таа највероојатно треба да пукне.. Треба да одам на преглед кон крајот на месецов па да видам дали се повлекла или не
Сакам да ве прашам нешто. Гледам дека сите сте пишале дека одкако ќе ви открие гинекологот циста правите испитување па ви дава терапија. Прашањето ми е: зошто мене гинекологот не ми направи никакво испитување, туку само ми рече имаш циста еве ти апчиња (хормони) пиј ги па ќе видиме дали ќе пукне или не? Јас не бев сигурна дали да ги пијам и не ги земав, зошто знам дека можат да пореметат и циклус (кој фала богу ми е многу редовен) и др. работи, а на страна фактот дека немам раѓано (т.е. уште не сум била ни трудна да пијам хормони). Ако може некој совет...дали постапив правилно што не ги испив или не???
Мене од кога ми ја открија цистата не ми дадоа никаква терапија ми рекоа само да чекам сама да пукне, ама зошто не пукна морав оперативно да ја отстранам. Мој совет е да се консултираш и со друг гинеколог па да видиш што ке ти каже и тој. Позз
Здраво на сите, имам 20години, и вчера ми кажаа дека имам циста на левиот јајник, за да бидеме сигурнi мат.гинеколог ме прати да правам ехо и на друго место. Јас сум ептен уплашена, зашто никој ништо конкретно не ми кажува. :/ подолго време имав многу силни болки во левиот јајник, пиев и апчиња за болките, еден период немав никакви болки се ми беше океј, ама веќе 2 месеци скоро имам неподносливи болки, и еве ми дијагностицираа циста на лев јајник. Дали некој може да ми објасни нешто повеќе, зашто додека чекам за другото ехо, ќе полудам
Еве ти неколку страни па читај, тука ти е најдобро објаснето. А има и на форумов да прочиташ што се тоа цисти на јајници. http://www.plusinfo.mk/vest/19941/Neven ... na-jajnici http://www.zena.mk/default.aspx?mode=17 ... 890&lang=2 http://www.novamakedonija.mk/NewsDetal. ... anie=22510
Ovde ke procitas mnogu mislenje i iskustva, samo ne panici, za zal sekoja vtora ima cisti I mene na 20 mi otkrija cista, i sega se pravev operacija mi ja izvadoja i super sum. I da ti kazat deka mora da odis na operacija ne e nisto strasno, drugiot den posle operacija si odis doma so odenje. No ako ti e vodena cistata mozi ke treba da popijas apcina za kontracepcija od niv mozi da pukni ili ke pocekas nekoe vreme i samata od sebe mozi da pukni. Samo pojdi kaj nekoj dobar ginekolog, vo nekoja privatna klinika i se ke ti objasnat ke ti kazat. I jas bev preplasena no sega koga pomina se uvidov deka za dzabe sum si gi kinela nervive Jas mislam da pocnis da gi pijas. Sega apcinata imaat mn malo nivo na hormoni i ne se stetni, nema da ti napravat steta i pak ciklusot ke ti bidi redoven, samo cistata ke ti pukni. Ne e vo red da stoi cistata vo tebe oti mozi da premini vo endometriozna, da rasti, da ti pravi problemi, cim ti rekle deka ke ti pukni od apcinata treba da gi pijas.