Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. varsa

varsa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2011
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    3
    сакам да ги прашам сите што се правеле лапараскопија по лапараскопијата колку време пиеле терапија и каква пошто јас се правев во петокот утре треба да одам да ми ги вадат конците и докторот ми рече ќе ми дал терапија 6 месеци но нели е тоа многу пошто ја сакам побрзо да пробам да забременам оти секаде прочитав дека ендометриозата се пофтрувала а јас правев операија поради ендометриоза цисти на двата јајника ве молам пишете кој има искуства чудно ми е што ми рече да пијам 6 месеци а плус му кажав дека сакам што побрзу да забременам :sweat:

2. Suzeto

Suzeto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    19
    како помина како cи сега ти посакувам све најдобро
    koj те правесе лапараскопија?????
    jaс од 4-6 месеци пиев дановал

3. varsa

varsa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2011
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    3
    dali na nekoj posle laparoskopija mu dale da pie terapija jasmin 6 meseci, jas deneska bev da mi gi vadat koncite i mi dadoa terapija jasmin i toa 6 meseci da pijam , inace se pravev kaj dr tofovski, neka piese nekoj ako ima vakvo iskustvo

4. varsa

varsa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2011
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    3

5. macaangel91

macaangel91 Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    a dali pred da ti ja otkrijat cistata custvuvase poteskotii vo stomakot, tezina i sl. kaj koj doktor se upati i kolku te cinea ispituvanjata i pregledot pozz... do sasha123

6. varsa

varsa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2011
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    3
    дали некој знае да ми каже како да ги пијам јасмин контрацептивни таблети, дадени ми се по лапараскопија на цисти на јајници т.е еднометриоза и сега треба да ги пијам 6 месеци но матичната ми рече да ги пијам без пауза ич да не ми доѓа циклус барем 3 месеци а докторот кој ме оперираше ми рече со пауза 21 апче 7 дена пауза од 8 пак да почнам ве молам пишете кој има искуство со јасмин

7. Pubu-bubu

Pubu-bubu Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2012
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    41
    имам 20год.и ми открија водена циста на левиот јајник голема отприлика 3.5 мислам беше..многу сум исплашена зашто немам никакви информации кои се последиците од тоа и дали е опасно..некои ми викаат мн страшно е некои нема гајле и незнам што да мислам...редовно ми доаѓа менструација со тоа немам проблем и не чувствувам скоро ништо,исто како да немам циста.но сепак сум исплашена!ако може некој нека ми објасни нешто повеќе за ова,како се создава има ли некои последици и сл. ;(

8. tanjusskat

tanjusskat Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    0
    а каква циста ? водна или месна? зошто водните пукаат и не се толку страшни..

9. tanjusskat

tanjusskat Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    0
    јас денес бев и ми кажаа дека имам водна циста.. и сум преплашена.. ми дадоа апчиња и вагиналети и за 7 дена треба да ми пукне...

10. ma4o4female

ma4o4female Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    352
    Девојки, сакам да ве прашам денес бев на генеколог, бидејќи ми касни 2 месеца и тој ми откри циста на левиот јајник од 8 цм и ми рече дека треба да правам пункција или лапароскопија.
    Јас мислам дека 8 цм не е ризично за циста и треба прво да почнам со апчиња, а не одма на операција. Дали некоја од вас имала сличен проблем со 8 цм циста и дали пиењето на апчиња и помогнало ?

11. VanillaB

VanillaB Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    Здраво на сите кои го следат форумот и оваа тема. Многу пати јас само ги читав мислењата и никогаш не помислив дека и јас ќе можам да ви го кажам моето искуство...
    Мојата „приказна“ ја пишувам со цел да ги охрабрам читателките :)
    Имам 25 години и пред месец дена ми открија циста на јајникот со поголеми димензии, но со надеж дека е водена и сама ќе пукне после завршување на циклусот. За да бидам сигурна направив Ту-маркери, кои за жал беа многу високи и мораше операција... Бидејќи немам раѓано се одлучија на класична операција при која требаше да се отстрани само цистата и евентуално дел од јајникот... Во меѓувреме направив еден куп анализи (ехо на стомак, гастроскопија, конзилијарни мислења...) Бев под стрес цел месец, а и уплашена од вискоките вредности, иако се виде на тродимнезионалното ехо дека е еднометриоза, сепак стравот беше присутен... Во текот на операцијата поради неможност да се отстрани само цистата го отстраниле и јајникот, но за среќа другиот јајник и матката се во ред... а што е најважно и резултатите од хистолошкиот преглед се во ред, така што сега ми олесна...
    Инаку сето ова беше пред една недела на ГАК и морам да ви кажам дека сум презадоволна од условите во клиниката... Се беше чисто, уредно, климатизирано со ТВ со сопствено купатило и двокреветна соба... Пристапот на вработените беше на највисоко ниво :) А докторката најпозитивната личност која има супер пристап со пациентите...
    Драги форумџики не се двоумете да појдете на гинеколог ако имате било какви сомнежи или болки во стомакот :) Иако сум млада за жал сето ова го поминав и научив дека е најважно да веруваме во себе и да си се сакаме повеќе :)

12. Suzeto

Suzeto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    19
    zosto klasicna operacija ,a ne laparaskopija i koj dr.te operirase kolku plati ako moze da mi kazis..... plisssssss.......i jas za vo septemvri treba da se odlucam

13. VanillaB

VanillaB Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    Прво и јас сакав лапароскопски зафат, но бидејќи немам раѓано, а не се знаеше содржината на цистата (поради високите маркери) и се стравуваше дека е можно излевање на содржината на цистата... Затоа ми рекоа дека подобро е да има класичен рез, но да се провери и види се што ќе се отстранува... Ме оперираше др. Кипроска, за која немам зборови колку добар пристап имаше и колку позитивна енергија :)
    Инаку јас вчера се вратив од болница, а отпусната листа сеуште не е готова, така што сеуште незнам колку ќе ме чини (само за хистолошката анализа знам дека чинеше околу 6 000 денари, но тоа е на приватно) :) како и да е сигурно е мнооогу поефтино од приватните клиники, а верувај ми условите се истите :)
    Со лесно и брзно нека поминува :)

14. Suzeto

Suzeto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    19
    незнам зошто раѓањето има врска и јас првиот пат немав родено па ме правеа лапараскопски ............на приватно цената е 1000-1100 евра лапараскопија и хистероскопија ...........искрено не ми се битни толку условите колку што докторите кои се .......

15. Svetle.sk

Svetle.sk Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    pomagajte denes bev na ginekolog imam 39 god mazena so 2 deca mi najdoa cista so krv na desniot jajnik me praka da napravam tumur marker. ginekologot mi rece deka moze ke treba da pravam laparaskopija. ako nekoj znae dali e strasno i da mi preporacate dobar ginekolog na klinika

16. VanillaB

VanillaB Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    Од она што јас имам слушано и читано мислам дека не е страшно (кај мене споменуваа лапароскопија, но сепак се решија за класична операција, но тоа зависи од маркерите, од големината на цистата и нејзината поставеност, видот на течноста со која е исполнета)... Во врска со добар гинеколог, секој има индивидуално мислење, прочитав тука на форумот многу задоволни од Димитров, но лично јас не сум задоволна од неговиот пристап... така што секој со своите искуства :) Јас сум презадоволна од Кипроска, но сепак тоа е мое мислење :)
    Инаку сега ако си решена веднаш да се интервенира имај на ум дека половина од докторите се на летен одмор. Се најдобро, и со лесно нека поминува :)

На Maja-12 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Suzeto

Suzeto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    19
    zosto ne si zadovolna od dr.dimitrov.............jas denes bev kaj dr.tase vo bitola za da vidam dali ke moze da probam da zabremenam so istata terapija kako pred 8 god.no toj mi rece deka sansite mi se nikakvi za dzabe ke trosam pari ke mi trebaat mozda i 20 inekciii za stimulacija no neznam jas ne veruvam deka tolku mnogu ..........so klomifen na 10 den imav 19mm folikul.....i toa po eden klomifen na den.........mi rece deka jajnicite i mozebi ne stvaraat jajce kletki....deka se potroseni no toa samo taka na eho go vide.........neli za toa treba dodatni ispituvanja dali se sozdavaat jajce kletki

18. SweetDream

SweetDream Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    45
    Здраво,во февруари оваа година правев лапароскопска операција на ендометријална циста на десниот јајник,при што беше извршена и негова делумна ресекција.Пред еден месец бев на контрола,ме прегледаа на ехо и се беше во ред,(некако ми олесна,пошто постои ризик од повторна појава)но,некако сеуште имам некои болки во пределот на десниот јајник некогас тоа е тапа болка,а некогаш е остра и краткотрајна,не примав никаква терапија ниту пред операцијата,ниту после операцијата...прашањето ми е дали е тоа вообичаено, како дел од процесот на заздравување или да закажам повторна контрола...некако сум во дилема..совет... :?:

19. varsa

varsa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2011
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    3
    здраво
    и јас се правев лапараскопија во мај оваа година од ендометрилани цисти но на двата јајника при што и кај мене е направена делумна рестрикција, но по операцијата мене ми дадоа терапија јасмин да пијам 6 месеци.
    Поздрав

20. Svetle.sk

Svetle.sk Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    kazete mi sto znaci resekcija