Ели, ова меркиве на цистава кај Снежана ли ти се измерени? Не е за смеење, ама многу смешно ми дојде кога те прочитав, од причина што до сега два пати цистата (водена) ми беше 3,3 Инаку со првата менструација (откако ти ја нашле) треба да пукне, всушност ако не ти дојде менструација не пукнала, па затоа ќе треба тарапија
Mozno li e slaboto menstrualno krvarenje po 2_3 Dena i poveke na kafeno e znak deka nemoze da pukne cista na jajnik ili gresam,jas imam takva menstruacija porano ne mi bilo taka,a ne sum bremena taka da pojma nemam zosto mi e vakva menstuacija.Ako ima nekoj vakvo iskustvo go molam da go podeli so mene
Здраво девојки ако може мала помош... пред 2 недели ми најдоа циста на јајник, голема 4 цм и докторот ме прати да направам хормонален статус. Ме интересира дали некој бил во поликлиника Јане Сандански или во поликлиника Идадија да испитува и да сподели искуство од таму.
Здраво девојки,јас имав циста на левиот јајник бев во Систина пред една година-најпрво примав терапија но со неа неможеше да помине па затоа ми направија хирушки зафат кој траеше околу 15мин ми ја пукнаа цистата но сега ми излезе и на левата града,па бев на контрола и ми правеа некој испитувања по што излегов дека организмот ми е склонет на цисти. Бев во Бугарија и таму на испитувања ми рекоа дека е се во ред,а цистите ке ми исчезнале по првата бременост.
milichka ne se plasi tumor markerite ne se voopshto strashni so niv samo dr.sakat da izvrshat nekoi proverki(zaboraviv sto tochno bese)tie mi gi pravea na klinika 2003 pred da me operiraat laserski od cista isto na leviot jajnik.2002 me pravea punkcija iako cistata bese golema no za zal po 2 meseci povtorno se pojavi i morase operacija.inaku mojata cista vtoriot pat koga ja vidoa bese okolu 7cm, a za nekolku meseci (do denot na operacijata) bese nad 10cm(doktorite velea deka e so golemina na portokal).sega zavisi i za kakvi cisti se raboti-ako e vodena ne e opasna i ne moze da napravi problemi.
Dali nekoj znae da mi kaze koga se pravat tumor markerite ? za vreme na menstruacija ili moze bilo koga ? Ve molam ako nekoj znae neka pise.
јас кога заминав на кожен лекар за бубулиците ме пратија на гинеколог да ги снимам јајниците и ми најода цисти ми рекоа дека не е опасно и дека кје ми пукнат.е сега ме интересира дали со дијане -35(мислам се викаше)контрацептивни таблетчиња моше да пропукаат дека ги пијам три месеци а не гледам опоравување.
^^^ Цистата на јајникот е меурче исполнето со течност или со полутечна содржина и се појавува на самите јајници. Секој месец нормалните јајници создаваат мали цисти, таканаречени Гаафови фоликули од кои еден е доминантен на средината на циклусот и достигнува обем и до 2,4 центиметри, а од него се отпушта зрелата јајце клетка во овулаторниот период. Кога пука фоликулот, останува жолто тело со големина од 1,2 до 2 центиметри кое е зрело и има цистична средина. Доколку не дојде до оплодување, тоа се смалува и исчезнува, а доколку дојде до оплодување, прво се зголемува, па потоа полека се смалува за време на бременоста. Цистите на јајниците настануваат во процесот на овулација и се нарекуваат функционални, бидејќи се во рамки на функциите на јајниците, а се делат на фоликуларни и лутеални. Повеќе функционални цисти се формираат поради зголемена хормонска стимулација или пречувствителност. Се појавуваат, на пример, при лечење на неплодност кога јајниците се стимулираат со одредени лекови, па доколку не се погоди вистинската доза, доаѓа до претерана стимулација и се создава циста. Неопластичните цисти настануваат поради несоодветниот пораст на ќелии во јајникот и можат да бидат малигни или бенигни. Малигните можат да настанат од сите типови на клетки и ткива во јајникот, најчесто од површинскиот епител, поточно од ткивото кое се лупи за време на циклусот. Од тоа ткиво може да настанат и бенигни цисти кои се течни и исполнети со густа или течна содржина. Ендометриумите се цисти исполнети со крв која протекла од слузокожата на матката. Полицистичен синдром на јајници е состојба при која има поголем број мали цисти на јајникот со големина од 2 до 5 милиметри кои добро се гледаат на ултразвук. Симптоми Кај бенигните цисти, симптомите се слични. Се појавува болка во стомакот и непријатен притисок на дебелото црево или на бешиката. Исто така, се јавува пореметување во менструалниот циклус и пореметување во јадењето. Дијагноза Прво се прави ултразвук кој ги прикажува морфолошките карактеристики на цистите. Едноставните цисти имаат празнина и тенок ѕид и мали се шансите да се малигни. Комплексните цисти се поделени на повеќе помали, со повеќе ѕидови и може да бидат исполнети со различна содржина. Кај нив постои сомнеж за малигни тумори. По првиот преглед, може да се направи и трансвагинален ултразвук кој подетално ја прикажува структурата на матката, а трансабдоменалниот ултразвук е уште подобро решение, поради тоа што овозможува преглед на структурата на стомачната празнина (бубрези, црн дроб, слободна течност). Се користи и доплер тест со кој се опишува крвотокот и обвивката на цистата и околните структури, преградите и цврстите делови, а во некои случаеви се врши и магнетна резонанса. По прегледот се зема дел од содржината на цистата со игла за цитолошки преглед, а понекогаш е потребна и лапаротомија за процена на поголеми израстоци на јајникот. Крајна дијагноза се поставува со хистолошки преглед. Лечење Кај едноставните цисти не е потребно лечење. Кај жените кои се во менопауза, доколку се појави циста, потребно е да се направи CA125 (тумор маркер за матка и јајници). Лечењето секако, зависи од причините за појава. Доколку цистите се со обем од 5 до 10 центиметри, или се комплексни, потребно е хируршко отстранување со лапароскопија или со класичен хируршки
Здраво.Пред 2 недели бев на гинеколог и ми кажа дека имам водни цисти.Инаку јас имам нередовна менструација, ми се случи пред некое време 2 месеца да не добијам.Правев хормонски тест, се ми е во ред освен ПРОЛАКТИНОТ треба да е максимум до 24, а мене ми е 26.Ми даде таблети и ми кажа да ги пијам откако ќе добијам, па се до септември и потоа да одам на контрола за да види дали ми се подобрила ситуацијата.Инаку и кога имам односи некогаш ме боли, незнам дали е тоа од што имам брз сексуален однос, или пак е поврзано со цистите на јајници? Дали некој од вас има ваков проблем и ако може да ми кажете што да користам освен таблетите, дали знаете нешто и на природна база, на пр. чаеви?
Можеш да имаш односи, зошто да не? И јас имам цисти и пред некое време пиев разни лекарства за нив па си имав односи.
Дали некоја од вас го користела средстовто кое се рекламира ФЕМИН А кој се препорачува за цисти , миоми и сл ? Или ако знаете нешто соодветно пишете
Пред неколку години секогаш ме болеа јајниците неможев ни да стојам од болка и бев во државна болница ми рекоја имам цисти на јајниците, за да бидам посигурна бев Битола кај Таше и ми рече какви цисти немаш ништо. И одтогаш немав некој проблем со тоа и немам појдено на гинеколог за проверка. Ама сега ми каснеше менструацијата скоро месец не се оптеретив многу зошто не ми е редовна дали каснењето или нередовен циклус навестува дека можеби имам пак цисти?
Здраво на сите редовни читачи.... оваа тема ја посетувам прв пат и би сакала да слушнам мислење ако некој знае да ми каже за полицистични јајници се работи порано имав многу влакнестост и нередовен циклус но со примолут нор и циклопрогинова тоа се нормализира едино на лицето ми се појаки ...циклусот ми е редовен но слаб и краткотраен што во разговор со гинеколог рече дека е нормално, но како да дознаам дали пукаат цистите? Ќе ми користи секаков одговор!
Значи ова е мојот проблем за кој барам совет од вас. Имам две (споени) цисти на едниот јајник, ми рекоа да пробаме со бременост да пукнат ама ништо бар до сега, а се обидувавме скоро една година. Сега докторката ми рече да идам на лапараскопија за да ги извадат, а докторот од државна ми рече прво да пробаме со вагинална пункција, па ако така не бива тогаш на лапараскопија...оваа мојава докторка ми вика само лапараскопија, тоа со пункција постоело само кај нас и на ниедно друго место. Ми треба мислење од вас и ваше искуство со вакво нешто ако имала некоја од вас. Лапараскопија или пункција. Стварно сакаме детенце и тоа што побргу
јас ке го споделам моето искуство .Откако ми открија 2 цисти на лев јајник,едната 5,а другата 4 цм, 2 недели редовно пиев чај,се вика миом микс и ленено семе со мед спрема упатството на производителот.САМАТА БЕВ ВЧУДОНЕВИДЕНА кога за 2 недели ги немаше на контролата. Чајот и лененото семе го набавив од Херба стојанови, мислам дека имаат продавница во ГТЦ скопје и во Куманово за др.место не знам.Мене ми помогна таа терапија.Знаејки ја маката во која бев кога ми кажаа за цистите ви го пренесувам искуството.