Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. nate004

nate004 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Ve molam za sovet , odnosno iskustvo ako imate da spodelete. Imav mnogu jaki bolki vo dolniot del od stomakot, koi ne se javija postepeno tuku naednas mi go ''presekoa '' stomakot, itno me odnesoa na bolnica i mi najdoa dve cisti od po 5,5 cm. Vo momentov sum pod terapija pijam primolut nor i lezam vo bolnica zatoa shto imav nepodnoslivi bolki. Doktorot nisto konkretno ne kaza, smeta deka se vodeni cisti, vo ponedelnik ke pravam tumur markeri. Inace prv pat mi se pojavuvaat cisti, prethodno ne sum imala. Prasanjeto mi e dali imal nekoj iskustvo kade shto puknale cistite, kade shto ne trebalo hirushki zafat?

2. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    4.559
    Јас 10 год си имам проблеми со цисти и тоа баш водени. Пукаат со терапија прилично е болно а и циклусот е обилен (јас имам краток и не толку обилен циклус кога е во нормала) , едно време е смирено се е ок , по некое време повторно. Еве сега сум на терапија со примолут нор за водена од 13 мм совет на мојот гинеколог беше откако ќе проверам хормони да отидам на консултација со ендокринолог за понатамошна терапија и средување на проблемот

3. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    498
    Правев лапароскопија за циста на јајник пред 4 месеци, од тогаш преку еден месец, на средина на циклус (претпоставувам во период на овулација), имам силни болки на тој јајник. Како бодеж кој ќе помине, па после пак ќе се јави и така два три дена, некогаш и повеќе. Дали има некој со слично искуство? Пред операцијата не сум ја чувствувала овулацијата воопшто и затоа сега ме плаши, не сум сигурна дали е тоа.

4. loola23

loola23 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    30
    Дали ќе може да споделиш каде ја правеше лапароскопијата, на ГАК или на приватно? Ако е на ГАК колку време чекаше, а ако е на правитано каде точно и колку те чинеше? Јас чекам веќе 2 месеци да ме повикаат за лапароскопија за отсранување на циста, цистата само си расти, сега е веќе 7,5 цм, а тие абер немаат. Незнам дали уште да чекам или да одам на приватно...

5. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    498
    Здраво, јас на приватно ја направив во Систина. Ќе треба да проверам колку точно чинеше вадењето бидејќи правев и други работи (испитав и проодност на канали). Има голема разлика во цената на приватно и државно меѓутоа јас се одлучив за приватно. Ќе пишам до вечер колку точно беше.

6. Kris-miss

Kris-miss Нов член

Се зачлени на:
    22 март 2017
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    4
    Веројатно е нормално. Јас немав среќа да ми остане дел од јајникот. Имав 5 чоколадни цисти и прво пробаа да ги извадат со лапароскопија, неуспешно. Потоа ми направија лапаратомија и ми го остранија целиот јајник :( за среќа немав проблеми за да забременам. Во моментов сум 6 ти месец од втората бременост.

На Carpe Diem New и LollySky им се допаѓа ова.
  7. Kiki4eto

Kiki4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Mi docni 17 dena... Posledna mens.mi bese na 13.02 a trebase da dobijam na 10.03. Napraviv 6 testovi site bea negativni... Proveriv i preku krv i toa bese negativno.. Bev na ginekolog me vide na eho mi kaza deka imam mala cista na desniot jajnik.. Mi kaza i deka gledal deka ke mi dojde... Ama mene eve vejke 4 dena kaj sto bev na lekar i uste ne mi ima dojdeno... Pomoss??

8. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    Штом докторката рекла така тогаш ќе ти дојде без терапија, почекај некое време ако сеуште не добиеш оди да ти препише нешто.

9. Kiki4eto

Kiki4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Mnogu mi e strav da ne mi e nesto seriozno... Mnogu sum napnata deka ne mi ima dojdeno... Doktorot mi rece posle mens. Da napravam uste 1 test za bremenost.. A proveriv jas i krv negativno bese... I sega neznam sto da si mislam

10. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    па и пошто си напната не ти иди, сигурно е и водена цистичката штом не ти препишале терапијата

11. Kiki4eto

Kiki4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    A ne mi e jasno zosto mi rece da napravam uste eden test?? I treba da mi pukne cistata za da dobijamm????

12. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    можно е да ти дојде а да не пукне

13. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    :@:swear: моментално умирам од болки!
    ноќеска бев на дежурен на гинекологија, пак имам циста водена, ми даде само кетонал и ме пушти и беше како не се сеќирај ќе ти пукне сеа со добивањето. Ама болкиве ми се неподносливи, плус многу ми се гади и ногата ми е целата укочена. Увин чај се препив веќе, не знам што да правам ;(

14. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    ставај топло, и гледај на нозе никако да не ти престуде, за болката подобро ибупрофен земи него кетонал

На sweet-cherry му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.221
    Допаѓања:
    56.903
    А што врска има увин чај ако немаш уринарна инфекција? Само притисок ти прави. Оди кај матичен, нека ти стави инекција против болки и гадење ако ти е многу лошо.
    Те сфаќам скроз, боли премногу. Ама кој ти кажа да пиеш увин? :worried:

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sweet-cherry

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    Гинекологот вчера, изгледа и тој толку способен |(

17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.221
    Допаѓања:
    56.903
    Не знам, искрено прв пат слушам. Уринарна инфекција да не имаш?
    Не ми е логично при болки од јајници да се пие увин зашто на секое одење во WC има притисок и боли повеќе (барем кај мене е така), а овој чај уште повеќе те тера. :D Плус, нема што да прочистува, низ бубрези и мочни канали минува. Нема врска со цистата. :|

Како си сега? Помина малце? Се напи некаква таблетка?

18. sweet-cherry

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    И мене ми беше чудно тоа. Ај да имав цистит или нешто слично ќе имаше логика ама немам никаква инфекција. А му нагласив дека ме боли при уринирање. Инаку дојде една комшика ме боцна против болка и сега чекам да се смири. Фала ви многу за советите :hug:

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Zlatna12345

Zlatna12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Ne znam od kade toj strav od hormoni. Ako si dijabeticar ke primas insulin, ako imas policisticni jajnici ke pies kontracepcii i taka natamu. Ako imas deficit od nekoj hormon podobro e neprirodno da go primas otkolku da go ignoriras problemot radi nekoi nus pojavi.
    Jas policisticni jajnici imam od koga znam za sebe i menstruacija( prirodno) imam ednas vo 2-3 meseci. Postojano sum na hormoni, so pauzi od po nekoj mesec ednas-dvapati godisno i nemam gajle. Nitu se zdebeliv, nitu neplodna ostanav, liceto mi se iscisti i vospostaviv nekoj balans vo organizmov.

На Sesil и LivingGlam им се допаѓа ова.
  20. Haritiela

Haritiela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2013
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    222
    Koja cena e laparoskopija vo Remedika?