Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.770
    Истото ми се случуваше мене.
    На крај излезе дека се цисти.
    Ми испитаа и тумурни маркери.
    За среќа се беше ок.
    Редовни контроли и се ќе биде во ред.

На AURUA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MayaLeon

MayaLeon Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Uff ama se plasam toa ispituvanjeto neli boli??

3. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.770
    Ништо не боли.
    Ќе ти направат вагинален преглед.
    За тумурни маркери мене крв од вена ми зедоа.
    Ништо не е страшно.

На AURUA му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.607
    Не боли. Најнормален преглед. Вагинално со сонда ќе те прегледаат и на монитор се гледа ако е циста.

5. MayaLeon

MayaLeon Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Zenski dobiv menstruacija sabaljevo srekna sum ..

6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    од коа ќе ти заврши оди на преглед, да видиш што била причината за доцнењето

7. MayaLeon

MayaLeon Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    sekako toa

8. душленце

душленце Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    1.454
    Здраво девојки еве ме и мене со истиот проблем циста.
    Предходната год добив болки завршив во болница и ми открија циста со крв.Со 2 инфузии се смирив и наредниот ден ме пуштија правев контроли на 6 месеци цистата ја немаше.Последен ген преглед имав на 17.08 циста нема но док.кажа јајниците ми биле нон стоп активни како пред период така и за време и после период.Ми препиша таблети 1 на ден добив апетит и ми се подува стомакот и бубалици по челото.во вторникот имав јака болка во стомакот но за 1 саат помина.Средата јаки болки у болница пак циста.Е мене ми е чудно тука нема таблети ништо за циста и кога ќе си одам ќе ми кажат за слаби болки ибупрофен смееш и 2 да се напиеш за јаки болки дојди пак.Кога прашам за чај се насмеваат и никој неверува во алтернатива медицина.Во Германија сум.Сакам да прашам дали таблетите (Хлорамфенол)што ги испив имаат влијание на цистите???

9. Saraahh

Saraahh Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    2.351
    Пред една недела имав болки во јајниците, ставав топли облоги и некако ми поминаа. Требаше да ми дојде на 10ти, но еве ми доцни. Имам некои симптоми дека ќе ми дојде, но осеќам и болка во десниот јајник и во половината. Одвреме навреме имам и некоја остра болка на двете страни. Што мислите?

10. elegant

elegant Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2011
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    38
    I jas imam problem so cisti na jajnicite, imam dve cisti golemi od po 5 6 cm ednata. Drugata nedela ke se pravam laparoskopija vo GAK. dali nekoja od vas imala iskustvo so doktorka Katerina Madzunkova. Mene taa ke me operira

11. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    За цистите што се со крв, или како што ги викаат чоколадни цисти, обично даваат хормонска терапија

На душленце му/ѝ се допаѓа ова.
  12. душленце

душленце Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    1.454
    Да добив хормонска терапија за 3 недели треба да ми заврши и пак контрола.. помина една недела немам болки и уште не е пукнала цистата...чекам

13. Alianna

Alianna Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    92
    Минатите два периоди добив веднаш после две недели од последната менструација, и преку ултразвук ми најдоа ендометриозни цисти на двата јајника, едната е речиси 7 цм, другата 4. Ми препорачаа веднаш да направам лапароскопија за да се отстранат цистите. Некоја искуство со ваков вид на цисти? Дали да се консултирам во неколку клиники или да не губам време?

14. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    Ако мислиш дека докторот греши консултирај се. Може да пробате со контрацепција некое време да се намалат ама дека ќе исчезнат тешко.

На Alianna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Драга и јас го имав истиот проблем како тебе, но бидејќи тогаш кога ми ги најдоа чистите не планирав бременост ми дадоа јаз контрацепција и ми беше супер плус ми се намалија доста цистите и не ми се ствараа нови или не ми растеа тие што ги имав. Така што мој совет ако не планираш бременост земи почни со контрацепција до моментот кога ќе планираш бременост. Доколку пак планираш бременост ти препорачувам лапороскопија,не е лесна операција ко што викаат баш после тоа даваат плус и хормонска терапија и триста глупости. Затоа види какви опции имаш и пиши лична порака доколку те интересира нешто, многу девојки сме што го имаме истиот проблем.:hug:

На Alianna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Alianna

Alianna Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    92
    @Sesil како тоа не се отстрануваат со операцијава? :?: Мене баш ми кажаа дека сигурно ќе се отстранат и после хормонската терапија нема да се појават повеќе ако примам контрацептиви или забременам.

Бев во најдобрата клиника во градот каде што живеам, воедно е и најскапа и ќе ме чини ѓавол ипол, затоа и се сомневам да не им е само за :cash:

@Sparkles27 цистите ти исчезнаа само со примање на контрацептиви?

Фала ви за одговорите девојки!

17. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    Не реков дека со операцијата нема да се отстранат туку можно е прво да се проба со контрацептиви да се намалат.
    А лапароскопијата не е некој тежок зафат, бар според мене, штом после 24 часа си одиш ништо трауматично и трагично. После некој саат стануваш, нема некои јаки болки, некоа нус појава од анестезијата е можно ама ништо страшно.

18. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    Лапароскопијата не ништо помалку тежок зафат, во однос на класичниот оперативен зафат. Разликата помеѓу овие два зафати е резот ( поголем кај класичната операција, и 3 до 4 помали кај лапароскопијата). А тоа што после 24 часа си одиш дома не е до лапароскопијата, туку до комплексноста на зафатот.

19. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Не не цистите морав лапороскопски да ги вадам, и потоа ми дадоа терапија хормонска за да се исушат сите жаришта ендометриозни. Инаку да си знаете дека лапороскопијата не е мала работа, јајниците се чепкани, се има болки минимум два месеци од резовите и на време реагираат и болат местата на кои е отстранета цистата. Јас до ден денес имам болки кога се менува времето и сеуште не можам бремена да останам. Така што кога доктор ќе ви каже ништо страшно сигурно ја избегнува реалноста. Но кога мора да се направи зафат мора и тоа е тоа.

20. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    Јас после два дена немав веќе никаква болка. Од трета ден натаму на стомак спиев. Поголемиот рез кај што имаше 2 конци уште ми се познава, помалите два со по еден конец ги нема никаде, ни како точки веќе не се познаваат. При промена на време реагирав првите месец - два послето ни тоа. Уште коа си дојдов дома се си работев како и претходно. Не знам ваљда и психичкиот момент има голема улога.