Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. elenaeli22

elenaeli22 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    391
    Не, ништо, ми рече по циклусот пак да појдам да види уште еднаш, оти треба да добијам за некој ден. Кога прашав дали можи да се намали некако, не ми рече само остранување..

2. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    @elenaeli22 а само на вагинално ехо ли те виде? Мене не ми е јасно само преку ехо знаат за какви цисти се работи (водни или крвни)? Мене ми се јавуваат фоликуларни, ама последниот пат не ми препиша терапија, а не ни сакам да пијам хормонски апчиња. За прв пат во животот ми каснеше месецов цели две недели од нив+ стрес+промена на клима+болна недела и повеќе (паднат имунитет) и се ми се собра на куп..

На majadimo@gmail му/ѝ се допаѓа ова.
  3. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.199
    Kazi mi tie folikularni cisti opasni li se?
    Ja gi Imam :(

4. Anaxandra

Anaxandra Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2012
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    43
    Каков е тој чај и каде можам да го купам? И какво дејство има, спречува појава на јајници или ги намалува цистите?

5. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    фоликуларните цисти не се опасни тие настануваат од не пукнат фоликул кој расте поголем и е полн со течност како вода и сами пукаат не се плаши воопшто не се опасни скоро секоја жена ги има

6. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.199
    A bolkite so gi Imam Kaj dolniot del???

7. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    обично болат кога пукаат тебе постојано те боли???

8. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.199
    Mene celo vreme me boli Imam jaki I dolgi bolki

9. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    матичниот гинеколог што ти кажува не е нормално постојано да имаш такви болки можеби нешто друго е во прашање

10. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.199
    Mi rece da vidi sea posele menzis dali sum u ista sostojba oa ke pravime uppituvanja

11. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    @*Ane* ти одговориле веќе. Следи промени на мензисот, т.е ако имаш како парталчиња на влошката кога ќе ти дојде значи пукаат. Но сепак, може некоја и да не пукне, па најверодостоен резултат ти е вагинално ехо, но веднаш после менструацијата. Значи два дена од како ќе ти заврши тргај на ехо. Оти ако отидеш околу овулација пак може да се појават и нема да знаеш на што си.
    Инаку @Anaxandra чајот го купувам од билна аптека кај рампа и се води како чај за секакви цисти-невен, ајдучка трева, коприва и руса трева.

На Anaxandra му/ѝ се допаѓа ова.
  12. elenaeli22

elenaeli22 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    391
    Да, ми рече после циклус пак да ме види за сигурно. Не знам само ме исплаши, ништо не ми објасни.

13. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.199
    Zavcera imav mnogu jaki bolki, vcera pooladne dobiv, a dobienoto mie normalno ...dali toa znaci deka cistite NE ouknale??

14. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    498
    Ne znaci, treba ginekologot da proveri posle ciklus.

15. mistrivce

mistrivce Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    66
    i jas imav pisano pogore. otidov posle prva menstruacija da vidime dali cistata puknala.. no taa se zgolemila povtorno.. .. i eve sega imam 4 den. kako partalcinja... sto za mene toa e nevoobicaeno.. i mi dojde cela nedela porano... sega treba da odam povtorno.. pa da vidime. inaku napraviv tumor marker vo red se rezultatite....no me plasi sto dr(vo koj ni malku ne se somnevam). ..deka ako dojdi do otstranuvanje na cistite koi spored nego se vodni so slab sid i karakteristiki.. ke mora da se otstrani komplet so desen jajnik. nz zosto...posledno cistata..mi porasna do 7.5sm...jajnikot mi bil zgolemen. . a jas bev site ovie meseci so cesti neizdrzlivi bolki vo desen i dolen del najmnogu na stomakot.. i polovinata.. a poslednive 10 dena pak nemam nikakvi bolki. si velam da ne puknale??
    pozz

16. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    Во кој предел на стомакот се јавуваат болки доколку станува збор за цисти и дали се опасни?

17. Carpe Diem New

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    498
    Kaj koj ginekolog odis? Za vodeni i corpus luteum cisti ne se pravi operacija, a ne pa jajnik da se vadi. Pred da mi se pojavi endometrioznata cista imav prvo vodena, pa corpus luteum cista koja narasna okolu 7 cm i samata izcezna za nekolku meseci. Dokolku ne iscezne sama obicno davaat hormonska terapija. Pobaraj i vtoro mislenje.

18. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    4.421
    И мене денес гинекологот ми најде чоколадна циста 4см, и ми кажа сега прво тумор маркер да направам па после ако имало потреба да одам во ск на гинекологија да видам таму што и како ке ми кажат за отстранување. Иначе ми кажа поминувале одма ако забремениш :)
    Дали од тогаш нешто ти се има сменето?

19. elenaeli22

elenaeli22 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    391
    Барем ти кажал за тумор маркери, мене ништо не ми спомна.
    Не сум мажена за да забременам :drunk:
    Инаку јас читав многу на нет, бидејќи гинекологот ништо не ми кажа. Оваа циста расти со циклус и чекав да добијам и сега одам понеделник, да видам дали е иста или зголемена, не дај боже. Ама во меѓу време сакам да пробам на природен начин, верувам дека така можам да се решам.

20. Carpe Diem New

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    498
    Da, za vreme na bremenost se gubat ama samo sto dobiv ciklus posle 9 meseci od poragaj pak pocnaa bolkite. Ke odam na ginekolog da vidam dali se od ciatata ili od nesto drugo, pa ke ti pisam

На scorpias му/ѝ се допаѓа ова.