Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цисти на јајниците

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 26 декември 2009.

1. Melek2018.

Melek2018. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    1.355
    Исто полицистични јајници кај и да одам така ми велат нередовна менструација промени во телото промени во расположението нервозна итн..без прималут ништо чаре за ова незнам дали има и дали ќе има :worried:

2. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Оди на 2 мислење. Јас ти ја препорачувам др Наде од Ординација Мама и др Димчев од Систина.

3. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    да не се гасови?
    гасовите шетаат низ цело тело и тие даваат такво чувство.
    ако имаш проблеми со надуеност пиј еспумисан, на природна база се и помагаат полесно да ги вадиш гасовите,мене ми помагаат.

4. Vekap

Vekap Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2017
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    20
    • Ве молиме пишувајте кирилично
    Imam cista na desniot jajnik ginekolog mi rece deka e vodena i rece ke pukne no nisto ne mi dade dijagnoza nekoi iskustvo so vodena cista okolu 1 cm mi rece

5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    118.951
    Ќе пукне со добивање на циклус, не е страшно. Но пак да се јавиш на гинеколог хормони да испиташ и евентуално да ти дадат терапија

6. @nna

@nna Нов член

Се зачлени на:
    26 јули 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    И јас овде да си прашам за искуства :sweat:.Отидов кај матичниот за да ми даде апчиња за одложување на менструација заради одмор( слободно распнете ме ;)) и ај штом сум таму да направиме една рутинска контрола на вагинално ехо и ми откри циста на десен јајник од 6 см од едната страна како сплескан.Рече можно е да била поголема.Направив пап тест ми даде упат за тумор маркери ,вредноста и беше околу 15.Рече нема место за паника и дека можно е со примолут нор да се среди и да чекам резултати од пап тестот.Не ми кажа за каква циста се работи.Некоја со слично искуство?:?::sweat:

7. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Дали знаете природен лек за обична циста на јајници? И колку се опасни? Кај мене е мала тек на почеток, 16мм ама баш се испаничив... а бидејќи немам родено страв ми е да ја пијам хормонската терапија...

8. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.989
    Допаѓања:
    135.253
    Ништо страшно би пукнала при следен циклус. Природни лекови ќе сретнеш многу ама релано се е само плацебо ефект од нив.

На tigrica92 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    2 месеца ја имам цистава а може и повеќе...значи морам терапијата да ја пијам за да пукне или и сама може ?

10. agiagi

agiagi Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2011
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    6
    Можно е да ги осеќам и во јајникот? Мислев се осеќаат само во стомак

11. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.477
    Минатата менструација ми траеше 8 дена, а регуларно ми трае околу 6 дена и имав пообилно крварење што ми стана чудно.
    Утре треба пак да добијам, а веќе една недела ме боли левиот јајник на допир, имам болни менструации, цревата ми кркорат како ненормални и вчера имав остра болка и подуеност во стомакот.
    Страв ми е бидејќи ова се симптоми на ендометриоза, а јас пред два месеци бев на гинеколог и ме прегледа рече дека е сѐ во најдобар ред(уште немав вакви симптоми) дали имам причина за загриженост?

12. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.221
    Допаѓања:
    56.903
    Оди на гинеколог откако ќе ти заврши менструацијата. Цревата ти кркорат поради хормоните, кај некои пред секој циклус и за време на првите денови е така. Тоа не е ништо страшно. И острата болка веројатно е од цревата (гасови), и тоа не е страшно.
    Ако имаш циста, ќе се види на ехо. А вистинската состојба со ендометриоза не се гледа на ехо и затоа најчесто е недијагностицирана. Ама ако немаш цисти, не би требало да е сериозно. Оди на преглед, да ти помине загриженоста.

На LovelyGirl3 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Женички
    Дали кога ќе пукне циста се крвари?
    Мене менстр. Ми заврши и после 11 дена пак ми дојде ама имаше едно големо парче крв како грутка нешто такво испадна и веднаш отидов кај гин. Ме прегледа и одоздоле и одозгора на ехо. Не виде ништо. Имаше само 1 циста. Ама ништо не кажа. Рече нека ја нека си стое сега за сега. И вечерта имав мн јаки болки во долниот дел на стомакот и јајниците особено левиот. И цели 3 дена мн крварев. Сега се намали крварењето. А болки имам понекогаш во денот. Пијам кетонал за болки. А во пон. Ќе одам пак да ме прегледа.
    Имате ли некој совет искуство нешто??

14. Justicia123

Justicia123 Активен член

Се зачлени на:
    24 март 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Дали ви помогнале чаеви за цисти на јајници на треварот Науме Петковски од Ресен?

15. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    За цисти само билка ли зачин ли што е точно не знам како прав е де вика МАКА го пиев наутро со лимон и влошки од тианде со билки само тоа ми помогна ама пред да ми пукне цистата цела ноќ пукнав од болка а другиот ден многу крварев и како темна крв имав

16. Justicia123

Justicia123 Активен член

Се зачлени на:
    24 март 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1

Водени цисти ли имаше ти?

17. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Да водена беше

18. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    498
    Zavisi od cistata, za cokoladna cista samo operacija ili bremenost. Drugo nisto ne pomaga, se sto cuv, probav. A za vodena ili corpus luteum moze da se probaat caevi, gorcici, cuvar kukja itn.

19. nate1909

nate1909 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    некоја да ми каже пред недела време ми мојава циста пораснала 10цм ми дадоа лист и ме пратија на одделение таму сестрата ми отвори историја и ми рече сестра розе ке те побара и ке ти каже кога да дојдеш е сега колку време се чека тој повик инаку др.тантуровски треба да ме оперира

20. emiliija112

emiliija112 Нов член

Се зачлени на:
    15 октомври 2019
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    upload_2019-10-15_21-27-59.jpeg
    последен пат добив на 28ми август, уште немам добиено ми касни затоа отидов на гинеколог и ми рече дека имам цисти но не го разбрав баш. па сакав да ве прашам знаете ли дали овие цисти во сликата погоре претставуваат некој голем проблем за мене и односно што значат?