Оперирана сум пред три години лапараскопски на едниот јајник. Следно појавување на гинеколог (ретко одам ги избегнувам ) ми рекоа пак операција на другиот јајник. Дефинитивно не е решението со операција.
Никој не може да гарантира дека по лапароскопија цисти нема да има никогаш. Ама зафатот е потребен ако е цистата голема, зашто постои опасност да го изврти јајникот. Секако си требала да одиш почесто на гинеколог, состојбата мора да се следи.
Добар доктор во Ремедика за цисти, па можна е и нејзино вадење, јајник или цела матка бидејки жената е во години? Ја маткаат една година на клиника доста беше наваму натаму, а ништо не се превзема! Го препорачаа некој Зоран, добар е во оваа област? Или некој друг да препорачате?
И јас ќе ти го препорачам Димитров. Ја оперираше мајка ми, вадење на матката и еден јајник пред две години, многу брзо се опорави. Многу е внимателен, лузните не и се ни познаваат, и персоналот беше цело време тука за неа.
Здраво на сите. Имам 21 година, дијагностициран ми е Синдром на полицистични и веќе три години посетувам ендокринолог. Инсулинот секогаш ми варира околу горната граница, па пијам метформин. Андрогените хормони ми биле покачени ама и тоа не било нешто многу страшно, ги третирав со спиринолактон. На последната контрола сите три андрогени хормони ми беа екстремно високи ( testosteron 4.80; DHEA-S 20; androstendione 5.11). Докторката се извади од памет. Ме прати да испитам и 17-ОН- прогестерон и резултатите се 5.90. Терапијата ми ја зголемија на метформин од 500, 3 на ден; спиринолактон стандард 1×1 и контрацептивна дејане. Многу сум исплашена, па ме интересира дали имал некој приближно слично искуство.
Za predhodnata godina koga gi piev imam cista ispolneta so krvava sodrzina(taka mi objasni ginekologot)a menstruacijata mi bese normalna, a ovoj pat cistata bila so bistra sodrzina.
Здраво, пред 2 месеци при предовен гинеколошки преглед ми открија циста на јајникот. Гинекологот ми кажа да почекаме да видиме дали ќе пукне со наредната менструација, но не пукна, потоа ми даде терапија со апчиња и требаше да одам на преглед за да видиме дали пукнала цистата после менструација. Циклусот ми заврши претходната недела, но вчера ми се јави кафеав исцедок. За утре закажав на преглед, но сакам да слушнам мислења зошто сега ми се јавува тој кафеав исцедок 1 недела по завршувањето на циклусот, дали е можно цистата да ми пукнала дури сега?
Dali nekoj go ima pieno ova za cistenje na cisti na jajnici? (Mi imaat poveke pati napomenato deka pomagalo )
200 мл алкохол од 96% плус црно вино? Аман, немој. Како ова би помогнало да се "исчистат" јајниците? Која е логиката?
Во Скопје сум, и имам за следна недела на ГАК закажано. Тешко дека ќе можам до Битола да стигнам до следна недела, и со работа и празнициве. По можност од Скопје доктор.
Димитров од Ремедика е стручен за таа проблематика. Има доста искуства со него на форумов, баш за цисти.
Здраво. И јас имам едно прашање јас два пати се оперирав за 3 месеци за циста ендометриоза и ми го извадија јајникот, дали може повторно да ми се појави, и дали ке можам да родам со оваа болест.
@LadyR штом имаш закажано на ГАК побарај ја Искра Крстевска. За неа имам само убави зборови, да не објаснувам многу ама имав огромна, огромна среќа што таа ми беше доктор. Ќе ти посвети внимание, ќе ти објасни што и како треба. @Tole за жал ендометриозата може да се врати. Мислам дека реално не се излечува аѓа може да се контролира. Ако јајникот што останал не е заразен ќе имаш шанси за бебе. А и да имаш такви цисти, знам многу жени што си родиле деца имајќи ги цистите. Може да влијае, може ќе биде потешко ама отвори си на интернет, разгледај опции за поздрава исхрана што влијае позитивно на ендометриоза.
Дали после првата операција ти дадоја контрацептивна терапија? И дали сега нешто ти препишаа? Цистата можи да се контролира и да се одржува да не расти. Еднометриозата не е само циста на јајник и најчесто се повторува. Смени исхрана, пробај повеќе здрава, вежбај, помалку стрес. Многу жени родилиле со еднометриоза и со еден јајник.
Не ме ми дадоа терапија первиот пат, па ниту сега ми дадоа ништо, ми рекоа треба поберзо инвитро да нправам.