Цисти на јајниците

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Suzeto, Dec 26, 2009.

1. kristi23

kristi23 Истакнат член

Zdravo devojki. Imam cista 5 cm cokoladna na leviot jajnik dali ima nekoj iskustvo so takva cista? Dali mora da se operira ili so hormonska terapija ke se namali?
    A treba sa apliciram za vtor vaucer

2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Што ти кажа доктор? До 5 цм се третира со медикаменти, над 5 цм се оперира. Прво со апчиња се пробува, ќе ти препишат.

3. kristi23

kristi23 Истакнат член

Maticnata mi vika da se operira zosto nema ni vaucer da mi dadat na tolkava cista. Inaku sum vo new born vo vtornik sum tamu pa da vidam so ke kazat

4. cherry87

cherry87 Нов член

Здраво девојки, имам едно прашање. Денес бев на гинеколог после подолг период и при самиот преглед докторот не можеше целосно да ја види матката на ехо и поради неиспразнети црева рече е тоа (се борам со опстипација). После матката ја видовме и се беше во ред, ама ми даде упат за крвна слика и тумор маркери, па сум загрижена многу. Дали сте имале вакво искуство и дали имам простор за паника заради тумор маркерите?

5. Tedyyy

Tedyyy Популарен член

Devojki,da ve prasam.Za tumur marker (Ca 125) koja e normalnata granica,od kolku do kolku?
    Rezultatot e 325...

6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Нормално е до 35.

7. nancyyy

nancyyy Истакнат член

На мајка ми е 179
    Беше на ехо гинеколошки преглед и направи пап беше чисто и добро
    А докторот вика не ја прегледал добро т.е онколог нејзин

8. Anettta

Anettta Истакнат член

На зголемен тумор маркер да вели дека е добро нешто не е во ред. Мајка ми имаше повеќе од 200 и го извадија јајникот и тоа хитно ја испрати гинекологот на операција

9. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Незнам зошто рече дека е добро и чисто кога има нешто
    А сега мајка ми треба операција на дојка па мислам потоа да видиме и за јајници

10. Anettta

Anettta Истакнат член

Нека оди на второ мислење на друг гинеколог.

nancyyy likes this.
  11. Beba95

Beba95 Истакнат член

Здраво девојки! Барам ваше искуство доколку сте имале со дермоидна циста т.е тератом. Ми се појави после терапија со Естрофем и Кломифен и за 2 месеци растеше брзо. Вчера ми ја отстранија и докторот рече дека тие обично се бенигни,но треба да се почека хистопатолошкиот наод. Не знам кај терам буквално,се мислам да не е малигна. ;(;(

12. MAJA BITOLA

MAJA BITOLA Истакнат член

Девојчиња вие кои сте пушачи, а имавте класични операции со рез, после колку време од операција почнавте повторно со пушење?

13. Принцес❤️

Принцес❤️ Истакнат член

Здраво дали може да ми препорачате добар доктор, гинеколог се работи за млада особа која пред една година е оперирана и и се отстранети три цисти тератоми .Сега пак и се појавија две цисти,тератоми, па ако може да ми препорачате некој добар доктор за второ мислење

14. Anettta

Anettta Истакнат член

Таше Трпчевски - болница Плодност Битола

15. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Дали некоја се кае што се опериралаод цисти? Имам една операција дега имам циста и на другиот јајник несакам пак да поминувам низ истото. А се обидувам да останам бремена.

16. Anettta

Anettta Истакнат член

Па велат дека ако сакаш да останеш трудна мора да ја извадиш. Е сега не знам која големина ти е. Еве јас имам циста ендометриоза и ми рекоа да не ја вадам. Многу е лошо ако ја извадиш и после некое време пак да ти се појави на ист јајник. Со секоја операција се оштетува јајникот. Ама ако е голема и ти прави проблеми, имаш болки тогаш мора да се извади

17. izabela.nik

Извадена ми е да и многу оштетен јајникот. Е сега имам и на другиот. И се плашам ако не останам бремена ќе треба пак. Што ќе остане од моите јајници после две операции. Болки и проблеми не ми прави. Затоа малце се каам зошто првиот пат кога не ми правеше проблеми се оперирав. Ендометриоза е. И неможат да знаат дали ми е пречка за бременост. Останува времето да покаже.

18. Anettta

Anettta Истакнат член

Да. Еве исто и на мене доктор од Ремедика ми кажа дека морам да ја извадам ми беше 1,5цм и јас секако не го послушав бидејќи знам дека сакаат да земат само пари и не мислат за твоето добро. И така отидов дури во Битола кај др Таше Трпчевски кој ми кажа дека не смеам да ја чепкам вика слушај ме само мене и се ќе биде во ред. Циста се вади само ако е над 5цм и ако имаш постојани болки. Го послушав земав Јаз и на последна контрола ми беше намалена на 7мм. И тој ми кажа дека со секое вадење на циста од јајник се оштетува јајникот и потоа пак може да се појави на исто место

izabela.nik likes this.
  19. Anettta

Anettta Истакнат член

Кога му кажав дека доктор ми рече да ја извадам се изнасмеја вика овие само сакат до пари да дојдат.

izabela.nik likes this.
  20. izabela.nik

Ама кога си во мака кога ти кажуваат дека може е рак се плашев и ме оперираа. Тоа е што е нправено не може да се врати назад.