Zdravo devojki. Imam cista 5 cm cokoladna na leviot jajnik dali ima nekoj iskustvo so takva cista? Dali mora da se operira ili so hormonska terapija ke se namali? A treba sa apliciram za vtor vaucer
Што ти кажа доктор? До 5 цм се третира со медикаменти, над 5 цм се оперира. Прво со апчиња се пробува, ќе ти препишат.
Maticnata mi vika da se operira zosto nema ni vaucer da mi dadat na tolkava cista. Inaku sum vo new born vo vtornik sum tamu pa da vidam so ke kazat
Здраво девојки, имам едно прашање. Денес бев на гинеколог после подолг период и при самиот преглед докторот не можеше целосно да ја види матката на ехо и поради неиспразнети црева рече е тоа (се борам со опстипација). После матката ја видовме и се беше во ред, ама ми даде упат за крвна слика и тумор маркери, па сум загрижена многу. Дали сте имале вакво искуство и дали имам простор за паника заради тумор маркерите?
Devojki,da ve prasam.Za tumur marker (Ca 125) koja e normalnata granica,od kolku do kolku? Rezultatot e 325...
На мајка ми е 179 Беше на ехо гинеколошки преглед и направи пап беше чисто и добро А докторот вика не ја прегледал добро т.е онколог нејзин
На зголемен тумор маркер да вели дека е добро нешто не е во ред. Мајка ми имаше повеќе од 200 и го извадија јајникот и тоа хитно ја испрати гинекологот на операција
Незнам зошто рече дека е добро и чисто кога има нешто А сега мајка ми треба операција на дојка па мислам потоа да видиме и за јајници
Здраво девојки! Барам ваше искуство доколку сте имале со дермоидна циста т.е тератом. Ми се појави после терапија со Естрофем и Кломифен и за 2 месеци растеше брзо. Вчера ми ја отстранија и докторот рече дека тие обично се бенигни,но треба да се почека хистопатолошкиот наод. Не знам кај терам буквално,се мислам да не е малигна.
Девојчиња вие кои сте пушачи, а имавте класични операции со рез, после колку време од операција почнавте повторно со пушење?
Здраво дали може да ми препорачате добар доктор, гинеколог се работи за млада особа која пред една година е оперирана и и се отстранети три цисти тератоми .Сега пак и се појавија две цисти,тератоми, па ако може да ми препорачате некој добар доктор за второ мислење
Дали некоја се кае што се опериралаод цисти? Имам една операција дега имам циста и на другиот јајник несакам пак да поминувам низ истото. А се обидувам да останам бремена.
Па велат дека ако сакаш да останеш трудна мора да ја извадиш. Е сега не знам која големина ти е. Еве јас имам циста ендометриоза и ми рекоа да не ја вадам. Многу е лошо ако ја извадиш и после некое време пак да ти се појави на ист јајник. Со секоја операција се оштетува јајникот. Ама ако е голема и ти прави проблеми, имаш болки тогаш мора да се извади
Извадена ми е да и многу оштетен јајникот. Е сега имам и на другиот. И се плашам ако не останам бремена ќе треба пак. Што ќе остане од моите јајници после две операции. Болки и проблеми не ми прави. Затоа малце се каам зошто првиот пат кога не ми правеше проблеми се оперирав. Ендометриоза е. И неможат да знаат дали ми е пречка за бременост. Останува времето да покаже.
Да. Еве исто и на мене доктор од Ремедика ми кажа дека морам да ја извадам ми беше 1,5цм и јас секако не го послушав бидејќи знам дека сакаат да земат само пари и не мислат за твоето добро. И така отидов дури во Битола кај др Таше Трпчевски кој ми кажа дека не смеам да ја чепкам вика слушај ме само мене и се ќе биде во ред. Циста се вади само ако е над 5цм и ако имаш постојани болки. Го послушав земав Јаз и на последна контрола ми беше намалена на 7мм. И тој ми кажа дека со секое вадење на циста од јајник се оштетува јајникот и потоа пак може да се појави на исто место
Ама кога си во мака кога ти кажуваат дека може е рак се плашев и ме оперираа. Тоа е што е нправено не може да се врати назад.