Па не можат така да кажат дека е рак и тоа се гледа. Ендометриозата не е рак и затоа пред операција се испитуваат тумор маркери посебно Ца 125. И после операција може да направат биопсија. Инаку да тоа веќе е поминато затоа сега гледај за моменталната состојба. Ти ги кажувам тие работи за да внимаваш и многу да не веруваш само на еден доктор и едно мислење. Барај барем три мислења. Еве јас сум 25 години и немам деца. Ама многу му верувам на Др Таше тој е експерт во таа област.
Е па имав високи тумур маркери. Ама испадна ендометриоза. Тројца доктори ми рекоа да се оперирам. Еден само да не. Затоа и одлучив тогаш да се оперирам. Иако сега од оваа дистанца се каам.
Зошто многу оштетен? И колкава е цистата? Ако е под 5цм не ја оперираат. Пробај со чај вирак и терапијата за ендометриоза на природна база што ја прават Asel Malik, на Фејсбук имаат профил. Има жени со позитивно искуство од овие природни лекови.
Намален му е значително волуменот на јајникот. А за алтернативна медицина или чаеви и слично па и не верувам дека ќе ми помогнат. Едно време пиев и вирак и еден друг од Билна Стојанови но немаше подобрување.
Не се оперира секоја циста, зависи од големината. Побарај и друго мислење. Јас сум оперирана, морав да се оперирам затоа што цистите растеа секој месец. Кој доктор те оперираше првиот пат?
Извини ама несакам тука да се распукувам со имиња посебно зошто се каам за одлуката така да не го откривам.
Ми открија 7цм водена циста во десниот јајник и матичниот веднаш ме прати на операција во државна, имам термин следнава недела. Тумор маркерите ми се добри и цистата нема крв, потврдено од два гиниколози. Прашав дали може да се среди со капсули но и двајцата инсистираа на операција поради големината. Дали некој има искуство со операција во државна? малку се плашам..
Jас сеа не знам дали е циста или рак не знам шо е ама коа се облекувам на пример фармерки и коа jа дигам левата нога да се облечам ке осетам као левиот jаjник да ми се превртува и боли понекогаш ке ми се згрчи така кога легам или кога ке се облечам.. имате ист проблем?? што може да биде не знам
Ова на гинеколог по телефон да му го кажиш нема да знае да ти одговори, не па некој од тука. Закажи си преглед на гинеколог кога веќе осеќаш дека имаш некаков проблем.
Јас имам закажано кај др. Тофовски Имам водена циста која варира во големина околу 4cm е. До сега сите доктори ми имаат кажано ако ја вадам, лапараскопски. Тофовски вика пункција ќе правиме, па затоа дали некој има искуство.