Цисти на јајниците

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Suzeto, Dec 26, 2009.

1. srce-9

srce-9 Популарен член

Доколку нема оштетување на јајник и јајцеводот нема зошто да се плашиш.
    Јас исто така бев многу исплашена, милион прашања во главата, стресови кога се обидувавме за бебе една година неуспешно и кога решив да оставам така да се смирам со бидна...

izabela.nik likes this.
  2. dea.18

dea.18 Популарен член

Бев на редовен преглед на гинеколог во февруари и докторката ми покажа на ехо дека имам водни цисти. Пред година ипол немав.
    Имам редовна менструација, со болки и за време на овулација имам болки, но ме интересира следново: дали секоја жена што има полицистични јајници мора да и изостанува или касни менструацијата? Мене тој дел ми е во ред.
    НО!
    Почнав да се загрижувам кога приметив дека речиси 10 месеци не останувам бремена (онака чисто пробавме) и патем, имам акни особено ситни на челото и големи внатрешни на вилицата и мрсна-комбинирана кожа.

SunnyGirl2 likes this.
  3. Splendor.

Splendor. Истакнат член

dea.18 likes this.
  4. dea.18

dea.18 Популарен член

@Splendor. Фала ти на одговорот.:)
    Ме нервираат и акните, не само проблемот со зачнување, изгледам на тинејџерка ко ќе ми испаднат одеднаш:D
    Ама, океј, како и да е, летно време иде, повеќе ќе целам кон салати и овошје, а помалку прженици.

Splendor. likes this.
  5. .kukla..

.kukla.. Активен член

Neli 28mm folekul e veke folekularna cista.Zosto doktoror me ubeduva deka si e top folekul i deka moze ne e prsnat od minatiot mesec.Kolku sto znam se sto e nad 25mm e veke cista.

Bejb15 and SunnyGirl2 like this.
  6. ancenche

ancenche Истакнат член

Кои се симтоми на циста? Јас осеќам како некоја језа од левата страна и се симнува надоле кај вагината. Ова го осеќам 2 месеци поизразено е пред да ми дојде. Дури и накај нозете ми се симнува језата. Гадно чуство, немаш болка,а не си раат. Кога лежам не толку,ама кога одам,ужасно е

7. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

ако не прсни претходниот месец не се зголемува ?

8. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Треба да правам пункција на водена циста од 5.5см на УГАК. Кажете ми, со каков вид анестезија е интервенцијата? Има ли некои ризици? Баш ми е страв:sweat:

9. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

дали од нив можм да имам циклус на различен ден од 24 до 30 ?
    пред бременоста добивав на 28ден сега ми е пореметено...

10. Digital

Digital Активен член

11. Digital

Digital Активен член

E za toa stvarno ke ti ja preporacam crvenata maka mene se mi sredi, imav i visok endometrium i cisti so uste ne. Ama da ne zemas od sekade crvena maka baraj ja onaa peruanska crvena maka vo prav

Attached Files:

SunnyGirl2 likes this.
  12. Digital

Digital Активен член

Ah duso duso, kako ne vidov porano da te posovetuvam da ne odis na noz.. JAs cistata ja iscistiv samo so crvena maka i cuvar kuka so med.. taka piev 5-6 meseci seto posle 4 meseci iscezna, ama jas popijav za da se iscisti skroz. Oti se plasev od operacii.. Ova e makata ja zemav od crvena i crna maka vo prav

Attached Files:

izabela.nik likes this.
  13. Digital

Digital Активен член

Jas možam da ti ja preporcam crvenata maka vo prav, da si ja pijas i se ke ti se sredi... Malku smeni i ishrana bidi poveke na salati. Pa ke vidis posle 4-5 meseci pijanje kolku se ke ti se podobri. Inaku ne zemaj od sekade crvena maka mene mi ja preporaca edna moja prijatelka ovaa i prezadovolna i jas ja pijam.. Ja naracuvam od crvena i crna maka vo prav

Attached Files:

14. prevarena

prevarena Истакнат член

Ve molam za informacija, dali nekoj imal Dermoidna cista. Jas imam 5cm mi rekoa za operacija.
    Ve molam iskustvo i nekoj doktor preporaka.

15. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Мојата мајка ја има баш така е името дермоидна циста и со операција е решение само
    Во државна оди на прегледи за неколку месеци ќе треба да види како што за операција

16. prevarena

prevarena Истакнат член

Vi balgodaram, da prasam samo dali kje i pravat laparaskopska operacija ne so cel rez kako standard operacija?

17. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Нека бара повеќе мислења, мислам дека може лапароскопски.

18. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Мојата мајка ја има баш така е името дермоидна циста и со операција е решение само
    Во државна оди на прегледи за неколку месеци ќе треба да види како што за операција
    Мајка ќе мора цела матка и јајници да вади, превентивно заради тоа што имаше карцином на дојка

Ververica123 likes this.
  19. prevarena

prevarena Истакнат член

Дали некоја од вас на форумов, имала дермоидна циста, тоа е вродена циста, која што не пука.
    Бев на повеќе мислења, некои доктори ми кажаа треба операција, некои не, да не чепкам ништо. При увид на ехо цистата е околу 2,5мм, при увид на ренген околу 5мм. (Но не сум сигурна во овој резултат, зашто привично докторот кажа дека сум трудна, а со сигурност не бев, па потоа му кажав дека ренгенот го правам за да се утврди видот на цистата..).
    Ве молам за искуства. Фала

20. prevarena

prevarena Истакнат член

Здраво, дали може да ми споделиш искуство. Ја имам истата циста, па ми е страв за операција, бидејќи немам родено. Фала