Мора да се надоврзам, и јас имав проблем со цисти на јајници и мене ми предложија хормонска терапија за која многу се противев, па затоа си реков ќе пробам бабини деветини што се вика нема ништо да изгубам. ЧАЈ ОД ВИРАК се вика спасот, го има во продавници за здрава храна и во билна, верувајте многу помага, има одредена доза колку се пие дневно и се пие на гладно, но се си пишува на ќесичката, само бидете истрајни и упорни во пиењето затоа што малку е горко.
Здраво девојки На свекрва ми и открија дека има циста на едниот јајник ( она има 80 години ) не знаеме од кога и е па ни рекоа да испитаме тумор маркери во прилог резултаатите. ова HE 4 и е малце покачено другиве се во ред . има ли место за паника ?
Треба да испитам тумор маркери и хормони на клиника. Мислев со едно идење да ги испитам. За хормоните знам дека работат сабота/недела на ГАК, ама за тумор маркери дали работат и за викенди? Затоа што веројатно 3ден од циклус ќе ми биде за време на викенд Или да идам работен ден за тумор маркерите? Треба насабајле на гладно или нема врска?
Тумор маркерите не се врзани со циклус, ги правиш кога немаш циклус. Не мора да си гладна за нив, за хормоните да, на УГАК земаат крв од 07:30 до 11:30/12 макс. Ако имаш во упатот и кортизол, го испитуваат до 9часот наутро.
Здраво, на преглед поради доцнење на циклусот ми открија циста на левиот јајник, исполнета со проѕирна течност, со големина од 8,5 см. Тумор маркерите ми се во ред, а матичната ми кажа дека не изгледа како опасна циста, но сепак ме упати на дополнителен преглед на ГАК. Таму докторката што ме прегледа ми рече дека цистата е преголема за да ми препише хормони, но исто така дека е голема и за лапароскопија. Ми дадоа упат за компјутерска томографија, да проверам за секој случај. Дали некој имал слична ситуација и дали е неопходно цистата да се отстрани хируршки?
Јас Можи малку каснам ама да споделам искуство. Имав дермоидна циста 4.5 цм на десен јајник. Ми ја дијагностицираја пред 3 години. Тогаш беше 2.5 цм ама со тек на време си растеше и почнав да чувствувам болки. Се оперирав лапароскопски на 10ти Октомври во Систина. Операцијата помина во најдобар ред, опоравувањето беше малце тешко на почеток ама после 2 дена негде почнав да функционирам нормално. Ме оперираше д-р Александар Бојаџиев. Секоја препорака од мене за докторот. Многу смирен, објаснува се што ќе го прашаш, дојде одма после операцијата да ми кажи како поминало и се гледа дека има многу знаење. Поздрав и со лесно!
На преглед ми открија циста од 4см. На контрола сум по 3 месеци, ми рече само дека е прилично голема и дека ако достигне до 5 см се оперира. Не прашав каква е бидејќи не знаев дека има повеќе вида. Треба да ми дојде за 6 дена. Сега читам на интернет дека можно да бидат малигни и се испаничив. Докторката кога ме прегледа ми рече ништо страшно ќе видиме по 3 месеци како ќе се одвива. Ме фати паника сега..
Здраво, дали чувстуваше болки постојано или само пред циклус и за време на циклус? Кај мене е 2,7 см и од мислење од докторите ми кажаа дека не е проблем за бременост понатаму со оваа големина. Ако може да споделиш твое искуство, или некој друг од форумот. Фала.
Болки повремено (неповрзано со циклус) и не многу силни. Ама пак да напоменам дека откако си порасна цистата, пред тоа не. И мене ми рекоја дека не прај проблем за забременување. За мое лично здравје ја извадов.